Презентація з теми "Адміністративне право" для 9 класу.

Про матеріал

Норми адміністративного права включають-систему організації державних органів; роз'яснюють обов'язки і права цих органів і службовців; забезпечують дотримання й охорону громадського порядку.

За допомогою адміністративного права здійснюється захист особистості, прав і свобод людини і громадянина, охорона здоров'я громадян, санітарно-епідеміологічне благополуччя населення, захист суспільної моралі, охорона навколишнього середовища, встановленого порядку державної влади, громадського порядку та безпеки, захист законних економічних інтересів фізичних та юридичних осіб, суспільства і держави від адміністративних правопорушень, а також попередження адміністративних правопорушень.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Адміністративне право Завдання уроку: Називати правовідносини регульовані адміністративним правом, та органи, які розглядають справи про адміністративні правопорушення; Визначати адміністративні правопорушення, наводити їх приклади; Описувати адміністративні стягнення, що застосовуються щодо неповнолітніх; Аналізувати й розв'язувати правові ситуації адміністративних правопорушень.

Номер слайду 2

Основні поняття: Адміністративне право, Адміністративна відповідальність, Адміністративний проступок, Адміністративні стягнення.

Номер слайду 3

Які відносини регулює адміністративне право Адміністративне право регулює відносини, які виникають у сфері державного управління. Термін «адміністративне» — у перекладі з латини «administratio» означає «управління». Норми адміністративного права включають-систему організації державних органів; роз’яснюють обов’язки і права цих органів і службовців; забезпечують дотримання й охорону громадського порядку. За допомогою адміністративного права здійснюється захист особистості, прав і свобод людини і громадянина, охорона здоров’я громадян, охорона навколишнього середовища, встановленого порядку державної влади, громадського порядку та безпеки суспільства і держави від адміністративних правопорушень, а також попередження адміністративних правопорушень. В адміністративних відносинах важливим є вміння керувати і підкорятися. Наприклад, співробітник ДАІ складає протокол про порушення водієм правил дорожнього руху. Працівник правоохоронних органів в даному випадку наділений владою і відповідною компетенцією, а правопорушник зобов’язаний виконувати закон і підкорятися владі міліціонера.

Номер слайду 4

Визначте, які з правовідносин є адміністративними Ситуація 1 Олег був звільнений з роботи за невиконання покладених на нього трудовим договором обов’язків. Ситуація 2 Максим ловив рибу в заповідному місці і був оштрафований працівниками правоохоронних органів. Ситуація З Володимир не захотів виконувати вказівку замовника і не став добудовувати будинок за його проектом. Ситуація 4 Головний санітарний лікар міста своїм наказом попередив директора міського Будинку культури про порушення санітарно-епідеміологічних правил під час епідемії грипу.

Номер слайду 5

Особливості адміністративних правовідносин: можливість застосування примусу; нерівність сторін в окремих випадках.

Номер слайду 6

Фотоколаж «Адміністративні проступки». Правопорушення

Номер слайду 7

На які види поділяються правопорушення залежно від ступеня небезпеки, яку вони несуть? Правопорушення проступки злочини

Номер слайду 8

На які види поділяються правопорушення залежно від виду правовідносин? Цивльно-правові; Дисциплінарні; Адміністративні; Кримінальні.

Номер слайду 9

Ознаки адміністративного правопорушення

Номер слайду 10

Адміністративний проступок — це протиправне, винне (умисне або з необережності) діяння (дія або бездіяльність), яке посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яке передбачена адміністративна відповідальність.

Номер слайду 11

Завдання групам Визначити, чи має місце адміністративне правопорушення. Хто має бути притягнутий до відповідальності?

Номер слайду 12

Види покарань арешт Конфіскація майна штраф Громадські роботи Позбавлення волі Виправні роботи

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Визначте, у яких ситуаціях спостерігаються ознаки адміністративного проступку? 16-річний Микола та його однокласник Петро нецензурно лаялися на автобусній зупинці у присутності значної кількості людей. 17-річний Михайло зірвав троянди на міський клумбі для своєї подруги. Господар садиби постійно вивозив сміття з двору до лісосмуги і на околицю міста. 16-річна Катерина всупереч вимозі батьків повернулася додому не о 20-ій, а о 22-ій годині.

Номер слайду 15

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Опрацювати § 23 підручника. Ознайомитись зі ст. 184 Кодексу України про адміністративні правовідносинах і визначити, яку відповідальність несуть батьки у разі вчинення їхніми дітьми адміністративного проступку. Завдання на вибір: Придумати правову ситуацію на адміністративну відповідальність. Запропонувати перелік заходів щодо профілактики адміністративних правопорушень серед підлітків. Література Бізбіз Т. О. Правознавство. Практичний курс. Дидактичні матеріали. — X. : ВГ «Основа», 2009. — 112 с Наровлянський О. Д. Правознавство (практичний курс): [підр. для 9 кл.]. — К. : Грамота, 2009. — 216 с Пометун О. І., Ремех Т. О. Правознавство (практичний курс): [підр. для 9 кл.]. — К. : Літера ЛТД, 2009. — 192 с Сутковий В. Л., Філіпенко Т. М. Правознавство (практичний курс): [підр. для 9 кл.] — К. : Ґе-неза, 2009. — 216 с

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Денисюк Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Денисюк Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
1 березня 2018
Переглядів
6303
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку