Презентація з теми: "Етанова (оцтова) кислота"

Про матеріал
Презентація з теми: "Етанова (оцтова) кислота". За матеріалами шкільних підручників. Містить відео.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Етанова (оцтова) кислота

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Найвідоміші карбонові кислоти

Номер слайду 4

Молекулярна і структурна формула Етанова (оцтова) кислота – органічна речовина з молекулярною формулою CH₃COOH. Слабка, одноосновна карбонова кислота. Солі та складні естери оцтової кислоти називаються «ацетатами». Кулестержнева модель. Структурна формула

Номер слайду 5

Фізичні властивості Етанова (оцтова) кислота – безбарвна рідина, з характерним запахом, летка, кисла на смак. Змішується з багатьма розчинниками. Густина етанової кислоти за звичайних умов — 1,05 г/см3, вона трохи важча за воду;Температура плавлення становить 16,6 °С;Температура кипіння – 181,1 °С.

Номер слайду 6

Температура кипіння – 181,1 °С, адже між молекулами етанової (оцтової) кислоти утворюються водневі зв’язки.

Номер слайду 7

крижана оцтова кислота

Номер слайду 8

Хімічні властивості 1. Електролітична дисоціація: Оцтова кислота має всі властивості карбонових кислот. Зв'язок між Гідрогеном і Оксигеном, карбоксильної групи (–COOH) карбонової кислоти є сильно полярним, внаслідок чого ці сполуки здатні легко дисоціювати та проявляюти кислотні властивості.2. Дія на індикатори: Оцтова кислота – слабкий електроліт. Зміна забарвлення індикаторів у кислому середовищі оцтової кислоти: метилоранжевий - рожевий лакмус - червоний

Номер слайду 9

Дія етанової кислоти на індикатори

Номер слайду 10

3. Взаємодія з металами: Зверніть увагу на особливість написання формул солей органічних кислот. Спочатку записують аніони, а потім — катіони: (CH3 COO)2 Zn. 4. Взаємодія з лугами: 5. Взаємодія з деякими солями слабких кислот: отже, етанова кислота сильніша за карбонатну, а тому руйнує карбонати.

Номер слайду 11

Взаємодія оцтової кислоти з магнієм

Номер слайду 12

Взаємодія оцтової кислоти з металами

Номер слайду 13

Взаємодія оцтової кислоти з натрій гідроксидом

Номер слайду 14

Взаємодія оцтової кислоти з натрій карбонатом

Номер слайду 15

Витіснення більш слабкої карбонатної кислоти етановою можна спостерігати, якщо крапнути розчином етанової кислоти на питну соду. Відбувається така реакція:

Номер слайду 16

6. взаємодія з основними оксидами:7. взаємодія з лугами:8. взаємодія зі спиртами з утворенням речовин класу естерів, тому подібний тип реакцій називають реакціями естерифікації:

Номер слайду 17

Добування етанової кислоти1. Взаємодія метанолу з чадним газом:2. Реакція окиснення етанолу до етанової (оцтової) кислоти:

Номер слайду 18

Застосування етанової кислоти

Номер слайду 19

Водні розчини оцтової кислоти широко використовуються в харчовій промисловості (харчова добавка E260) і побутовій кулінарії, а також в консервуванні.

Номер слайду 20

Це цікаво. Карбонові кислоти доволі поширені в природі. Так, метанова (мурашина) кислота HCOOH виробляється залозами мурашок, бджіл, медуз, міститься в жалких (пляшкоподібних) клітинах кропиви, у хвої, фруктах. Мурахи стріляють кислотою в повітря, відлякуючи хижаків (таких як дятел чи сойка). Кислота при потраплянні на шкіру рук не викликає печіння, але має сильний запах, що нагадує оцтову есенцію.

Номер слайду 21

Це цікаво. Етанова (оцтова) кислота міститься в кислому молоці. Бутанова (масляна) кислота з’являється в прогірклому вершковому маслі. Двохоснóвна щавлева кислота HOOC–COOH міститься в щавлі, ревені. Оксикарбонова (має, крім карбоксильної, ще й гідроксильну групу) молочна кислота СН3–СН(ОН)–СООН міститься в кислому молоці, сирі, квашеній капусті, силосі, з’являється у м’язах під час їх перевантаження (як продукт неповного окиснення). трьохоснóвна оксикарбонова лимонна кислота C6 H8 O7 міститься у хвої, багатьох фруктах і ягодах (більше у недозрілих). У Стародавньому Римі випарювали виноградний (іноді скислий) сік, отримуючи солодкий густий напій дефру́тум (са́пу). Оскільки тоді користувались свинцевими котлами, побічним продуктом був так званий свинцевий цукор — солодкийна смак, але дуже отруйний (як і всі сполуки Плюмбуму) плюмбум(ІІ) етаноат(CH3 COO)2 Pb. Так римські аристократи істотно вкорочували собі життя, ласуючи цим напоєм.

Номер слайду 22

Узагальнення

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Узагальнення1. Які сполуки називають карбоновими кислотами? Чим молекула карбонової кислоти відрізняється від молекули спирту?2. Знайдіть формулу карбонової кислоти, якщо її молярна маса така сама, що й етанолу. Чи відповідає ця кислота визначенню карбонових кислот?3. Поясніть, як і завдяки чому молекула оцтової кислоти дисоціює у водному розчині.4. Чому оцтова кислота не виявляє основних властивостей, хоча її формула містить групу ОН, як і формула натрій гідроксиду?5. Складіть рівняння реакцій і дайте назви їхнім продуктам:6. Відносна формульна маса солі оцтової кислоти становить 142. Визначте формулу цієї солі й назвіть сполуку.

Номер слайду 25

7. Наведіть по два молекулярні рівняння, які відповідають таким йонно-молекулярним рівнянням:8. Обчисліть масову частку оцтової кислоти в розчині, який утворився:а) при змішуванні однакових кількостей речовини кислоти і води;б) при додаванні 20 г кислоти до 200 г 20%-го її розчину;в) при додаванні 100 г води до 200 г 20%-го розчину кислоти. 9. Обчисліть масу розчину калій гідроксиду з масовою часткою лугу 32%, який витратили на нейтралізацію 50 г розчину оцтової кислоти з масовою часткою кислоти 12%. 10. Які маси оцтової есенції та води потрібно взяти для приготування 160 г столового оцту — розчину оцтової кислоти з масовою часткою кислоти 9%? Візьміть до уваги, що оцтова есенція є розчином, який містить 80% оцтової кислоти за масою. 11. Кальцій карбонат — основний компонент накипу в чайнику. Для очищення чайнику від накипу його залили столовим оцтом. Після закінчення хімічної реакції виділився газ об’ємом 336 мл. Обчисліть масу накипу, що була в чайнику.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чоп Наталя
    Шикарна презентація! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дунаєвська Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Купріян Елеонора
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Дробот Олена Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
28 березня 2021
Переглядів
10498
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку