Презентація з теми "Класифікація хімічних реакцій"

Про матеріал
Презентацію можна використати для уроків хімії у 9-му та 11-му класах. У цій презентації висвітлено класифікацію хімічних рекцій відповідно до різних критетеріїв.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Класифікація хімічних реакційІснує кілька класифікацій хімічних реакцій залежно від реагентів та продуктів, агрегатного стану речовин, оборотності, теплового ефекту, наявності каталізатора, зміни ступеня окиснення елементів, механізму проходження

Номер слайду 2

Отже, ми вже знаємо, що є різні критерії класифікації хімічних реакцій.

Номер слайду 3

Залежно від того, які реагенти та продукти реакції (прості чи складні речовини) та скільки їх, розрізняють: Реакції сполучення – реакції, під час яких із декількох речовин утворюється одна складна речовина. Реакції розкладу – це реакції, під час яких із однієї складної речовини утворюється декілька складних чи простих речовин.

Номер слайду 4

За складом і кількістю реагентів та продуктів реакції (продовження)Реакції заміщення – це реакції, під час яких атоми простої речовини витісняють деякі з атомів у складній речовині. Утворюються нова проста та нова складна речовини. Реакції обміну – це реакції між двома складними речовинами, під час яких вони обмінюються своїми складовими частинами.

Номер слайду 5

За наявністю каталізатора. Каталітичні – відбуваються у присутності каталізатора. Некаталітичні – проходять без каталізатора.

Номер слайду 6

За зміною ступеня окиснення елементів розрізняють: Окисно – відновні реакції, під час яких елементи змінюють свій ступінь окиснення. Реакції, які відбуваються без зміни ступеня окиснення елементів.

Номер слайду 7

Окисно – відновні реакції, у свою чергу поділяють на: Міжмолекулярного окиснення – відновлення;Внутрішньомолекулярного окиснення – відновлення;Самоокиснення- самовідновлення (диспропорціонування).

Номер слайду 8

За зміною теплового ефекту: Екзотермічні – відбуваються із виділенням теплоти. Ендотермічні – відбуваються із поглинанням теплоти.

Номер слайду 9

За ознакою оборотності: Необоротні – відбуваються лише в одному напрямку – в бік утворення продуктів реакції. Перетворити продукти реакції у вихідні речовини неможливо. Оборотні – відбуваються одночасно у двох напрямках – прямому та зворотному.

Номер слайду 10

За агрегатним станом реагентів: Гомогенні - реагенти перебувають в одному агрегатному стані. Гетерогенні – реагенти перебувають у різних агрегатних станах.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
13 січня
Переглядів
75
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку