Презентація з теми "Клімат Запорізької області"

Про матеріал
Дана презентація містить інформацію про кліматичні умови Запорізької області. Можна використовувати її для занять гуртка "Природа Запорізького краю", а також на уроках географії у 8 класі під ча вивчення теми "Природні умови та ресурси області" в розділі "Природа та населення свого адміністративного регіону".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості клімату запорізької області

Номер слайду 2

Клімат - -характерний для даної території багаторічний режим погоди, зумовлений сонячною радіацією, її перетворенням у діяльному шарі земної поверхні та пов’язаною з нею циркуляцією атмосфери та океанів.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Рух повітряних мас в атмосфері Земліhttps://www.youtube.com/watch?v=wx. Uxqwd. F3y4

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Запорізька область розташована в степовій зоні на півдні України. Клімат області – степовий атлантико- континентальний.

Номер слайду 13

Характер атмосферної циркуляції визначається частою зміною циклонів та антициклонів.

Номер слайду 14

Циклони приходять протягом року із заходу, північного та південного заходу та з півдня. Вони приносять з собою морські повітряні маси з Атлантики і Арктики. Вторгнення континентальних повітряних мас із Азії (антициклони) обумовлює взимку різкі похолодання, а влітку – засуху.https://awesomeworld.ru/prirodnye-yavleniya/tsiklon-i-antitsiklon.html - https://ktonanovenkogo.ru/voprosy-i-otvety/ciklon-anticiklon-chto-ehto-takoe.html -

Номер слайду 15

Зима починається наприкінці листопада – на початку грудня. Вона помірно-холодна, малосніжна, переважає нестійка погода з чисельними відлигами, після яких відбуваються різкі похолодання.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Весна зазвичай наступає в першій декаді березня. Характерною особливістю весни є інтенсивне наростання тепла, завдяки цьому весняні процеси розвиваються швидко і весна зазвичай буває короткою.

Номер слайду 18

Літо переважно спекотне та сухе. В окремі періоди переміщення холодніших повітряних мас супроводжується активною грозовою діяльністю, виникають небезпечні метеорологічні явища: сильні зливи, шквали, град.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Осінь зазвичай наступає у третій декаді вересня. Для осені характерне повернення тепла на загальному фоні зниження температури та початок заморозків

Номер слайду 28

Номер слайду 29

На півдні області виділяється приморська кліматична зона, яка охоплює вузьку смугу від узбережжя Азовського моря до границі розповсюдження морського бризу. Ширина цієї смуги в середньому 50 км. Завдяки бризовій циркуляції більше безхмарних днів, внаслідок чого збільшується кількість сумарної сонячної радіації. В холодний період року Азовське море сприяє послабленню морозів, а влітку – зниженню температури, підвищенню вологості повітря, посиленню вітру.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Середньорічна температура повітрянайтеплішого місяця (липня) +23,4°, а найбільш холодного (січня) – 2,4° морозу. Абсолютний максимум температури повітря 39-41° тепла, абсолютний мінімум – 31-33° морозу. Перші морози бувають у першій половині жовтня, в північно- східних районах – у другій половині вересня. Закінчуються морози як правило у квітні, в окремі роки – у першій половині травня.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Середня річна кількість опадів (у мм)Температура повітря (в °С)–+22.0 – Ізотерми липня– -5.5 – Ізотерми січня+39 Абсолютний максимум–33 Абсолютний мінімум. Картосхема температури повітря та опадіву Запорізькій області

Номер слайду 37

Номер слайду 38

За кліматичними умовами на території Запорізької областіможна виділити такі кліматичні райони: Північний,Центральний, Південний.І. Північний кліматичний район характеризується як дужетеплий і помірно посушливий.

Номер слайду 39

В цьому підрайоні весняні заморозки у повітрі закінчуютьсяв середньому у другій половині квітня, але інколи можутьспостерігатися у другій декаді травня. Осінні заморозки вповітрі наступають в середньому в другій декаді жовтня. Саміранні можливі в кінці вересня. Слабкі та середньої інтенсивностісуховії спостерігаються щорічно.

Номер слайду 40

ІІ. Центральний кліматичний район займає центральну частину області. Він характеризується як дуже теплий і посушливий. Весняні заморозки у повітрі закінчуються у другій половині квітня. Найбільш пізні з них були відмічені у кінці травня. Осіннізаморозки наступають у другій декаді жовтня, самі раннівідмічаються у третій декаді вересня. В цьому районіспостерігаються часті суховії

Номер слайду 41

ІІІ. Південний кліматичний район характеризується як дужетеплий і дуже посушливий. Весняні заморозки закінчуються у другій декаді квітня, восенипочинаються в кінці другої декади жовтня, а на узбережжі – всередині листопада. В цьому районі суховії спостерігаютьсянайчастіше.

Номер слайду 42

Підсумок. Клімат Запорізької області, тобто режим погоди взятий в багаторічному розрізі, який обумовлений сонячною радіацією,атмосферною циркуляцією і характером підстельної поверхні єпомірно-континентальним з вираженими посушливосуховійними явищами, типовий клімат степів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Тимошенко Славик
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бєлая Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 січня 2022
Переглядів
1331
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку