Презентація з теми: "Мутації: види мутацій, причини та наслідки мутацій"

Про матеріал
Презентація з теми: "Мутації: види мутацій, причини та наслідки мутацій". За матеріалами шкільних підручників та довідників.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мутації:види мутацій, причини та наслідки мутацій.

Номер слайду 2

Самостійна робота

Номер слайду 3

Види мінливості

Номер слайду 4

Пoрiвня. Льнa xapaк. Tеpис. Tикa нес. Пaдкo. Boї i спa. Дкoвoї Miнли. Boс. Ti

Номер слайду 5

мутаціїмутації — дискретні зміни генетичного матеріалу. Х. Гуго де Фріз увів термін «мутація» (зміна) і провів перші дослідження цього процесу. Схема виникнення точкової мутації

Номер слайду 6

Властивості мутацій

Номер слайду 7

Значення мутацій

Номер слайду 8

Нормальні й мутантні форми живих організмів Наразі відомі мутації в усіх групах живих організмів. Існує багато мутацій і в людини. Саме мутаціями зумовлена різноманітність(поліморфізм) людських популяцій: різна пігментація шкіри, волосся, колір очей, форма носа, вух, підборіддя тощо.

Номер слайду 9

МУТАЦІЙНА МІНЛИВІСТЬ МУТАЦІЙНА МІНЛИВІСТЬ – це форма спадкової мінливості, яка пов’язана із змінами генотипу внаслідок мутацій. Цю мінливість зумовлюють зміни генотипу особин на рівні генів, хромосом та кількості хромосом, тому її відносять до генотипної. Виникають мутаційні зміни під дією внутрішніх та зовнішніх чинників. Загальними властивостями мутаційної мінливості є:• стійкість (мутації не зникають упродовж життя особини);• індивідуальність (мутаційні зміни проявляються в окремих особин);• неспрямованість (один і той самий чинник може сприяти появі різних мутаційних змін);• невизначеність (не можна передбачити появу мутації під дією того чи іншого чинника);• незалежність (прояв мутацій у фенотипі не залежить від сили чи тривалості дії чинника);• не мають пристосувального характеру (мутаційні зміни у більшості випадків є шкідливими, нейтральними і навіть летальними, тобто смертельними для організмів).

Номер слайду 10

Мутаційні зміни генотипу ведуть до появи ознак, які можуть мати різне значення. Більшість мутацій, що проявляються в організмів, мають шкідливий характер, оскільки знижують пристосованість до умов середовища. Так, у дрозофіл можуть з’являтися короткі крила, у людини – гемофілія. Серед проявів мутаційної мінливості є й нейтральні прояви ознак, що не впливають на пристосованість, але за певних змін середовища існування можуть виявитися корисними. Прикладами таких змін можна назвати появу трьох чи п’яти пелюсток у бузку, різне забарвлення очей у дрозофіли. Мутаційні зміни можуть мати й адаптивне значення, забезпечуючи пристосування до умов середовища. Але загалом у живій природі мутації є джерелом появинових ознак, джерелом генетичної різноманітності, що є умовою історичного розвитку життя. Отже, мутаційна мінливість пов’язана зі зміною генотипу і сприяє появі нових ознак, які можуть мати шкідливе, нейтральне та адаптивне значення. Мутації забарвлення очей у дрозофіли: 1 – червоні очі дикого типу;2 – мутація рожевих очей; 3 – мутація білих очей; 4 – мутація червонокрапкових очей

Номер слайду 11

Класифікація мутацій Імовірність того, що мутація підвищить життєдіяльність, незначна але коли змінюються умови існування, нейтральні мутації можуть стати корисними для організму.

Номер слайду 12

Поpiвня. ЛЬнa хapaктеpистикa гaплoїдії, пo. Лiплоїдії тa анеуплоїдії

Номер слайду 13

Класифікація мутацій

Номер слайду 14

мутагени мутагени — це фактори (речовини, температура, випромінювання тощо), що викликають мутації. мутації можна викликати штучно. Різні види організмів і навіть різні особини одного виду відрізняються індивідуальною чутливістю до мутагенів. Проте:1) частота мутацій зростає, якщо дія мутагену сильніша й триваліша; 2) для мутагенів не існує нижньої межі їхньої дії.

Номер слайду 15

Значну загрозу як мутагени для людини можуть становити шкідливі звички. І тютюнопаління, і алкоголь, і наркотичні речовини є досить сильними мутагенними факторами. Вони призводять до підвищення ризику виникнення мутацій у нащадків. Мутагенні фактори широко застосовують у селекційній практиці з метою отримання нових сортів рослин і порід тварин. Так, на рослини діють критичними температурами, іонізуючим випромінюванням, хімічними речовинами (найбільш поширений алкалоїд колхіцин).

Номер слайду 16

закон гомологічних рядів у спадковій мінливості (закон Вавилова) генетично близькі види та роди характеризуються подібними рядами спадкової мінливості з такою правильністю, що вивчивши ряд форм у межах одного виду чи роду, можна передбачити наявність форм із подібними поєднаннями ознак у межах близьких видів чи родів.

Номер слайду 17

Мутаційна теорія • Здатність утворювати мутації є універсальною властивістю всіх живих організмів.• Мутації виникають раптово, стрибкоподібно і проявляються у вигляді ознак.• Мутації є спадковими і передаються наступному поколінню, якщо не спричиняють стерильність чи загибель організмів.• Ті самі мутації можуть виникати повторно і неодноразово.• Мутації проявляються по-різному й можуть бути генними, хромосомними й геномними, домінантними й рецесивними, соматичними й генеративними.• Мутації не мають спрямованості на дію чинників і можуть бути корисними, шкідливими або нейтральними для організмів.• Мутації можуть бути спонтанними й індукованими. Індуковані мутації спричинені дією на організм мутагенних чинників.

Номер слайду 18

ЗАХОДИ ЩОДО ЗАХИСТУ ВІД ВПЛИВУ МУТАГЕННИХ ЧИННИКІВ

Номер слайду 19

Цікаво про все. Блакитний колір очей - це результат мутації в гені HERC2, через яку у носіїв такого гена знижене вироблення меланіну у райдужній оболонці ока. За даними дослідження генетиків Копенгагенського університету, ця мутація виникла приблизно 6-10 тис. років тому на Близькому Сході, так що всі люди з блакитними очима можуть вважати себе родичами.

Номер слайду 20

Цікаво про все. Різноманіття сортів кукурудзи є наслідком не лише мутаційної, а й комбінативної мінливості.

Номер слайду 21

Самостійна робота

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Левченко Світлана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Задорожний К. М.)
Додано
15 лютого 2021
Переглядів
18859
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку