Презентація з теми "Природно-заповідний фонд України".

Про матеріал
В даній презентації міститься матеріал про поділ природоохоронних територій на категорії, характеризуються їхні функції, а також, демонструються об'єкти природно-заповідного фонду України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природно-заповідний фонд України

Номер слайду 2

Закон України «Про природно-заповідний фонд України» Загальнодержавна програма формування національної екологічної мережі в Україні Законодавча база про охорону природи в Україні Україна належить до територій, природа яких зазнала значного впливу господарської діяльності людини. Більша частина її природних комплексів докорінно змінена, тому в Україні створені природоохоронні території.

Номер слайду 3

До природно-заповідного фонду України належать 11 категорій природоохоронних територій: природні території та об'єкти – природні заповідники, біосферні заповідники, національні природні парки, регіональні ландшафтні парки, заказники, пам'ятки природи, заповідні урочища; штучно створені об'єкти – ботанічні сади, дендрологічні парки, зоологічні парки, парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва.

Номер слайду 4

В ієрархії об’єктів охорони природи є різні рівні: глобальний (біосферний) – об’єкти, що вважаються надбанням усього людства; загальнодержавний (національний) – є цінністю країни; регіональний та локальний (місцевий).

Номер слайду 5

Категорії природоохоронних об’єктів України

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Основні функції природоохоронних територій: зберігається генофонд живих організмів, відновлюються природні ресурси, регулюється стан природного середовища, яке використовується з рекреаційною та дослідницькою метою.

Номер слайду 8

Природний заповідник – це ділянка суходолу чи водних територій, що повністю вилучена з господарського використання людини. Тут охороняється весь природний комплекс, тобто всі компоненти природи та взаємозв’язки між ними. Основна мета заповідника – зберегти екологічну рівновагу на певній території. Заповідник – це вища форма охорони природи на певній території, природоохоронна та науково-дослідна установа загальнодержавного значення. Всього в Україні нараховують 19 природних заповідників.

Номер слайду 9

Древлянський Мішані ліси Поліський Рівненський Черемський

Номер слайду 10

Широколистяні ліси Розточчя Медобори

Номер слайду 11

Лісостеп Канівський Михайлівська цілина

Номер слайду 12

Єланецький степ Степ Український степовий Дніпровсько-Орільський Луганський

Номер слайду 13

Казантипський Степ Опуцький

Номер слайду 14

Ґорґани Карпати

Номер слайду 15

Мис Мартьян Кримські гори Карадазький Ялтинський Кримський

Номер слайду 16

Біосферний заповідник – природоохоронна територія міжнародного значення, створена для збереження найтиповіших природних комплексів біосфери, здійснення екологічного моніторингу та змін навколишнього середовища під впливом людської діяльності. Світова мережа біосферних заповідників започаткована у 1971 р. в рамках програми ЮНЕСКО «Людина та біосфера». Мета їх створення – завдяки систематичним спостереженням простежити за змінами природного комплексу під впливом людської діяльності. Біосферних заповідників в Україні 5.

Номер слайду 17

Асканія Нова (1883 р.)

Номер слайду 18

Чорноморський (1927 р.)

Номер слайду 19

Карпатський (1968 р.)

Номер слайду 20

Дунайський (1981 р.)

Номер слайду 21

Чорнобильський радіаційно-екологічний (2016 р.)

Номер слайду 22

Національний природний парк – це природоохоронна і рекреаційна територія загальнодержавного значення, створена для збереження, відтворення й ефективного використання природних комплексів, які мають природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову, освітню та естетичну цінність. Перший у світі національний парк було відкрито у 1872 р. в США – Єллоустонський. В Україні їх почали створювати з 1980 р. Першими національними парками стали Карпатський (1980), Шацький (1983) та «Синевир» (1989). Найбільший за площею національний природний парк в Україні – «Подільські Товтри» у Хмельницькій області, найменший і єдиний створений у межах великого міста – Голосіївський у Києві. Нині в Україні функціонує 50 природних національних парків. Найбільше національних парків в Українських Карпатах.

Номер слайду 23

Шацький національний природний парк

Номер слайду 24

Азово-Сиваський Синевир Подільські товтри Карпатський

Номер слайду 25

Яворівський Святі гори Олешківські піски Голосіївський

Номер слайду 26

Заказники – території з частково заповідним режимом, де охороняється не весь природний комплекс, а окремі або кілька компонентів природи, найчастіше – певні види рослин чи тварин, геологічні або історико-меморіальні об’єкти. Заказники можуть бути постійними і тимчасовими. Останні створюються терміном на 2–5 років. На території нашої держави існує понад 3103 заказника. Заказники бувають: лісові – для охорони лісових екосистем; ботанічні – рідкісних та ендемічних видів рослин; зоологічні – тварин різних груп; орнітологічні – місць гніздування, зимівлі або перельотів птахів; ентомологічні – рідкісних і таких, що зникають; іхтіологічні – місць проживання, нересту, нагулу риб; гідрологічні – збереження водойм: боліт, водоспадів, джерел, що мають водоохоронне чи естетичне значення; загальногеологічні – унікальних форм рельєфу: скель, каньйонів; палеонтологічні – решток давніх рослин або тварин; карстово-спелеологічні – печер.

Номер слайду 27

Регіональні ландшафтні парки – природоохоронні рекреаційні території місцевого чи регіонального значення, що створюються з метою збереження в природному стані типових або унікальних природних комплексів та об’єктів, а також забезпечення умов для організованого відпочинку людей. В Україні створено 77 регіональних ландшафтних парків. Найвідоміші з них: «Диканський» на Полтавщині; «Боковеньки» на Кіровоградщині; «Бахчисарай» або «Донузлав» у Криму; «Гранітно-степове Побужжя» на Миколаївщині; «Немирівське Побужжя» та «Дністер» на Вінниччині; «Меотида», «Донецький кряж» на Донеччині; «Синяк» на Закарпатті; «Дніпровські острови» й «Лиса гора» в Києві; «Печенізьке поле» на Харківщині та інші. «Гранітно-степове Побужжя»

Номер слайду 28

Пам’ятка природи – природоохоронна територія, на якій розташований окремий унікальний природний об’єкт, що охороняється за своїм науковим, навчально-просвітницьким, історико-меморіальним або культурно-естетичним значенням. Охоронний режим пам’яток природи є одним із найсуворіших після природних заповідників. Пам’яткою природи може бути як окреме унікальне дерево, так і об’єкти значних розмірів – ліси, гірські хребти, ділянки узбережжя. У такому разі їх часто називають заповідними урочищами або природоохоронними ландшафтами. Каньйон на річці Смотрич геологічна пам’ятка природи Яблуня-колонія на Сумщині ботанічна пам’ятка природи

Номер слайду 29

Оптимістична печера геологічна пам’ятка природи найдовша у світі гіпсова печера

Номер слайду 30

Нікітський ботанічний сад Ботанічні сади – установи, які створюються з метою збереження, вивчення, акліматизації, розмноження та господарського використання рідкісних і типових видів місцевої і світової флори.

Номер слайду 31

Софіївський дендропарк Дендрологічні парки – це установи, які утворюють для збереження і вивчення в спеціально створених умовах різноманітних видів дерев і чагарників та їх композицій з метою наукового, культурного, рекреаційного використання.

Номер слайду 32

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Легка Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Жеребцова Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лисенко Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Бортнічук Тетяна Яківна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Ралко Валентина Василівна
    Дякую за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
14 квітня 2023
Переглядів
4720
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку