Презентація з теми "Рослини-Хижаки"

Про матеріал
Презентація зроблена учнем 6 класу. Тема "Рослини-Хижаки". Зроблено для програми в 6 класi.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослина Діонея та її здібностіЦікаві факти біологіїРослини-Хижаки

Номер слайду 2

Що таке Діонея? Венерина мухоловка (лат. Dionaea muscipula) - вид хижих рослин з монотипного роду Діонея сімейства Росянкові (Droseracea). Рослина болотистих областей східного узбережжя Сполучених Штатів Америки (Північна та Південна Кароліни). Венерина мухоловка ловить своїх жертв (комах, павукоподібних) за допомогою спеціалізованого ловчого апарату, утвореного з крайових частин листя. Захлопування пастки ініціюється тонкими тригерними (чутливими) волосками на поверхні листя. Для захлопування ловчого апарату необхідно надати механічну дію мінімум на дві волосинки на аркуші з інтервалом не більше 20 секунд. Така вибірковість забезпечує захист від випадкового захлопування у відповідь на падіння об'єктів, які не мають поживної цінності (краплі дощу, сміття тощо). Більше того, перетравлення починається як мінімум після п'ятикратної стимуляції чутливих волосків. Зверніть увагу

Номер слайду 3

Ось так виглядає рослина з ім’ям «Діонея». Така рослина живе в США. На малюнку ми бачимо що у рослини є щелепа, яка може схопити жертву. Що це за рослина?

Номер слайду 4

Ось так працює щелепа рослини: Тільки як комаха або якийсь предмет рослина відчуває, щелепа рослини швидко закривається. Комасi яка там опинилася, не вижити. Як працює щелепа діонеї?

Номер слайду 5

Цікавинки про Діонею1) Рослина ловить для себе комах. Для цього у неї є спеціальні пристосування, наприклад, пастки, які легко і швидко закриваються, варто тільки комасі доторкнутися до поверхні пастки, яка зазвичай має специфічний запах.2) Листя Діонеї досягає семи сантиметрової довжини.3) Зростає в болотистих областях східного узбережжя США, але останнім часом її стали розводити і продавати як кімнатну рослину.4) Мухоловка за своє життя харчується 3-4 рази, а потім помирає.5) Венерина мухоловка "поїдає" комах, щоб отримати з них необхідний для життя азот6) Травний сік Венериної мухоловки здатний переварити людську плоть.7) Чарльз Дарвін присвятив цій рослині цілу книгу, яку частково сам і проілюстрував.8) Виведено венерині мухоловки, які здатні накопичувати сонячне світло і світитися в темряві блакитним кольором.9) Венерина мухоловка занесена в Червону книгу. 

Номер слайду 6

Як же відбувається процес полювання на комах?Сама пастка розташована на короткому стеблі і зовні нагадує розкриту раковину молюсків. По краях розташовано по одному ряду зубчиків, які схожі на довгі вії. Однак все це лише антураж, справжня зброя це залози та волоски-тригери.

Номер слайду 7

Чому комахи сідають на цю рослину? Залози розташовуються уздовж внутрішньої сторони зубчиків-вій і виділяють солодкий пахучий нектар, повз який так складно пройти комахам. Коли жертва заповзає всередину пастки, в справу вступають волоски-тригери — вони реагують на дотики. Пастка закривається не відразу лише кілька послідовних дотиків до волосків-тригерів (а їх по три на кожній стулці) здатні закрити пастку. Впіймавши у свою пастку комаху, Венерина мухоловка починає процес травлення. Ті ж залози що виробляли нектар, починають рясно виробляти травний сік, в якому рослина топить свій обід. Зазвичай на перетравлення йде кілька днів, після чого стулки знову розкриваються, являючи світу лише оболонку яка залишилась від комахи.

Номер слайду 8

Догляд за Венериною Мухоловкою ускладнюється низкою факторів:1) Рослині потрібна дуже висока вологість. Частих поливів і обприскувань буде недостатньо для того, щоб забезпечити Діонеї комфортні умови. Якщо повітря в приміщенні дуже сухе, необхідно тримати рослину в міні-теплиці або парнику.

Номер слайду 9

2) Діонеї необхідне яскраве світло протягом усього року. Взимку рослину досвічують, а влітку розміщують на найяскравішому місці в будинку (але не на пекучому сонці). При нестачі світла листя Діонеї втрачає забарвлення, а стебла витягуються.

Номер слайду 10

3) В період спокою необхідно утримувати Венерину Мухоловку при температурі 10-12°С. Зимівля рослини - складне випробування для любителів екзотів. Життя Діонеї практично зупиняється, про що свідчить опале листя і засохле стебло. У цей момент багато недосвідчених квітникарів приймають рішення розлучитися зі своїм зеленим вихованцем, вважаючи, що дні його злічені. Це зовсім не так! В середині весни Венерина Мухоловка оживає і вступає у фазу активного росту.

Номер слайду 11

Добриво, полив рослини. Діонея харчується комахами не випадково. У природі вона росте в таких місцях, де спостерігається гостра нестача азоту. Підживлення у вигляді комах дозволяє рослині здійснювати синтез білків, необхідних для життя. Тим часом, підживляти рослину протипоказано. Для неї прийнятна саме та форма харчування, до якої вона звикла. Додаткові підживки у вигляді комплексних добрив можуть послабити рослину і навіть привести її до загибелі.

Номер слайду 12

А зараз кілька фотографій діонії

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Дякую за увагу!Автор презентації: Iлля Бурдужук (6-Б)Тема: Діонея та її цікавинки. Кількість слайдів: 16

pptx
Додав(-ла)
Бурдужук Iлья
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
16 лютого 2022
Переглядів
865
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку