Урок: "Геть паління! Ми - здорове покоління!"

Про матеріал
В даному позакласному заході викорастані матеріали історії паління, статистики захворювань від паління, склад тютюновлго диму, а також розповідь про пасивних курців. Учні виконують вправу " Мій вибір".
Перегляд файлу

ПОЗАКЛАСНИЙ ЗАХІД

Тема: «Геть паління! Ми – здорове покоління!»

Мета:

а) ознайомити дітей з історією виникнення та поширення тютюну; інформувати про його негативний вплив на здоров’я та ризик розвитку залежності; з’ясувати причини і наслідки вживання тютюнових виробів;

б) розвивати негативне ставлення до цієї згубної звички; формувати у підлітків якостей сильної особистості та здатності протистояти тютюновій індустрії;

в) виховувати почуття відповідальності за власне здоров’я, культуру спілкування.

Обладнання: мультимедійна презентація, буклет «Час кидати палити», картки із ситуаціями.

Підготовчий етап: збір інформації, яка висвітлює тему куріння; підбір відео-сюжету на дану тему, створення презентації, виготовлення буклетів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід позакласного заходу:

І. Вступне слово вчителя

«Звичка, огидна для зору, нестерпна для нюху, шкідлива для мозку, небезпечна для легенів», – ось що таке куріння. Паління цигарок – одна з найшкідливіших звичок, що негативно впливає на здоров’я не тільки самих курців, але й оточуючих. Зараз вона перетворилася в епідемію, що поширюється не тільки серед чоловіків, жінок, а й серед підлітків і дітей.

 

ІІ. Основна частина

Учень 1. З історії тютюнопаління.

Тютюн родом з Америки, але ще задовго до відкриття Колумба, курити почали ще до нашої ери, наприклад, народи Азії, Африки та на по початку 1 ст. – давні слов’яни.

Глиняні курильні люльки було знайдено в могилах єгипетських фараонів. Геродот розповідав про скіфів, що ті вдихали дим рослин, які спалювали. Свідоцтва куріння тютюну можна знайти в стародавній китайській літературі. Зображення куріння знайшли на давніх індійських картинках. Але, більшість народів дізналася про тютюн лише після відкриття Колумбом Америки в 1492 році. А французький письменник 19 ст. Оноре де Бальзак категорично заявляв: «Тютюн завдає шкоди тілу, руйнує розум, отуплює цілі науки».

Як же розвивалося куріння? Прибувши до Америки, Колумб серед подарунків від місцевих жителів одержав висушене листя рослин, яке вони курили, згорнувши в трубочки, що звалися «сигаро». Після другого походу Христофора Колумба насіння тютюну було завезено в Іспанію, звідки воно потрапило в сусідні європейські країни. А далі морським й сухопутними шляхами це зілля поширилося в різні куточки земної кулі. Таке швидке поширення тютюну пояснюється його наркотичною дією, завдяки якій потяг до куріння перетворюється на звичку, з якою вже важко боротися.

У середині 30-х років XVI ст. тютюн почали культивувати в Європі під назвою «нікотин» на честь Жана Ніко, який першим почав його тут розводити. Спочатку тютюн вживали як заспокійливі, знеболювальні ліки. Наприклад, Катерина Медичі нюхала тютюн для заспокоєння головного болю. Незабаром нюхання тютюну було введено до придворного етикету. Для зілля ювеліри спеціально виготовляли коштовні, красиві табакерки.

Але куріння тютюну, а також вживання його як ліків (у вигляді настоїв, екстрактів) часто спричиняло тяжкі отруєння, які нерідко закінчувалися смертю. Це змушувало уряди різних країн вести боротьбу з курінням та застосовувати різні покарання, часом досить жорстокі.

Тим часом, не всі європейські країни визнавали тютюн. Наприклад, в Італії його було оголошено «забавкою диявола». Для повчання п’ятьох ченців, обвинувачених у курінні, було живцем замуровано в монастирську стіну. В Англії в XVI ст. курців прирівнювали до ворогів і жорстоко карали аж до страти, а голову з трубкою виставляли на площах.

Незважаючи на запеклу боротьбу переміг тютюн, оскільки через великі прибутки збагачував не тільки плантаторів, фабрикантів, купців, а й казну. Сприяли цьому й лікарі, які приписували куріння або нюхання тютюну як засіб від лихоманки й нежиті. У ті часи страшним лихом була чума. Багато медиків вважало, що вдихання тютюнового диму – своєрідний профілактичний засіб проти неї.

Вчитель. Початок куріння завжди пов'язаний із неприємними відчуттями. Однак одні люди через це більше не відновлюють спроби, інші ж продовжують курити. Чому ж люди починають палити? (цікавість, вплив кіно та телебачення, бажання не відставати від однолітків, страх бути не модним і несучасним, для заспокоєння, бажання згаяти час, наявність зайвих кишенькових грошей і т.д.)

Учень 2. Сумна статистика

  •             На нашій планеті палять приблизно 1,3 мільярди людей;
  •             За 1 секунду на Землі викурюється 300 000 цигарок;
  •             Куріння викликає 6 % смертей в усьому світі;
  •             Щорічно від паління вмирає 3 мільйони людей;
  •             В Україні щоденно курить 45% дорослих чоловіків і 9% дорослих жінок; серед молоді курить 45% юнаків і 35% дівчат;
  •             68% курців заявили, що зацікавлені у відмові від куріння, а серед тих, хто будь-коли курив щодня, 26% вже є колишніми курцями;
  •             Понад 90% населення України підтримує заборону куріння на всіх робочих місцях;
  •             Підтримка повної заборони реклами тютюну серед населення — 70%;

Учень 3.

  •             Всього в країні нараховується близько 9 мільйонів активних курців, що складають третину всього працездатного населення країни;
  •             Україна посідає 17 місце в списку країн-лідерів за кількістю курців;
  •             Щорічно до числа курців долучаються не менш 100 000 українців;
  •             Кожен четвертий підліток в Україні викурює першу сигарету у віці 10 років;
  •             Україна є другою країною у світі (після Чилі), де у віці 13-15 років курять більш 30 % юнаків і дівчат;
  •             Україна займає ІІ місце за кількістю викурених цигарок на одного громадянина. На кожного українця припадає понад 2500 сигарет — майже 7 щоденно;
  •             Розрахунки Всесвітнього банку свідчать про те, що економічні збиткиУкраїни від тютюну складають близько 2 мільярдів доларів щорічно;
  •             За офіційною статистикою в Україні щороку від хвороб, пов'язаних з курінням, помирає 120 тисяч чоловік.

Учень 4. Склад сигарети

Основною складовою тютюну є нікотин, який і розвиває залежність. Нікотин…..це надзвичайно сильна отрута, що діє переважно на нервову систему, травлення, а також на дихальну і серцево-судинну системи. Нікотин використовується в сільському господарстві для винищування комах, які завдають шкоди рослинам.

Паління цигарки означає вдихання складного набору речовин, включаючи гази й смоли. Що міститься в цигарці? Багато-хто стурбований великою кількістю барвників, стабілізаторів та інших інгредієнтів, які додають у харчові продукти. Але не багато задумуються над тим, що міститься у звичайній цигарці і які продукти утворюються під час паління? Популярні останнім часом сигаретні ароматизатори містять улюблені з дитинства ласощі: какао, ваніль, цукор і навіть мед.

 

Вчитель. Складові тютюнового диму

У сигаретному димі можна знайти більше 4 000 хімічних речовин, що широко використовуються в інших сферах людської діяльності. Ось деякі з них:  амоній – утримується в засобах для чищення туалетів; ацетон – в засобі для видалення лаку з нігтів; кадмій – високотоксичний метал, використовуваний в акумуляторних батареях; вініл хлорид – використовується при виготовленні клею; нафталін – використовується як засіб проти молі; чадний газ – токсичний продукт горіння, типовим джерелом є вихлопні труби автомобілів і газові горілки.

Коли тютюновий дим потрапляє до рота, в міру охолодження він утворює смолу, що осідає в дихальних шляхах і засмічує їх. Смола є речовиною, що викликає рак і захворювання легенів. Смола ушкоджує альвеолярні мішечки. Вона знижує ефективність імунної системи. Частина смоли у курця виділяється при кашлі з мокротинням, а частина проникає в тканини слизуватих оболонок, надаючи їм темний колір. Підраховано, що у людини, яка скурює в день пачку цигарок, за рік часу через легені проходить близько кілограма смоли.

Свинець.

Цей метал використовують при виготовленні акумуляторів, дротів та друкарських сплавів. Свинець дуже токсичний. При попаданні в організм викликає втому, слабкість, біль у животі та м’язах. А також руйнує клітини головного мозку і сповільнює ріст.

Формальдегід

В кожному шкільному кабінеті анатомії містяться так звані „заспиртовані” екземпляри тварин. Для того, щоб зберегти цих тварин від гниття, їх поміщають у спеціальну речовину, яка складається з формальдегіду та етилового спирту. Саме формальдегід запобігає їхньому руйнуванню. Ця речовина є дуже токсичною. Попадаючи в людський організм разом з тютюновим димом, формальдегід сприяє розвитку ракових клітин, також вражає легені, серце і систему травлення.

Бензин

Таку речовину, як бензин, знають усі. Але не всі знають, що бензин міститься в тютюнові та цигарковому димі. При попаданні в організм ця речовина спричиняє отруєння і негативно діє на центральну нервову систему, вбиваючи її.

Синильна кислота.

Всі клітини людського організму мають потребу в кисні. Але найбільше його потребують нервові клітини. Проникаючи в кров, синильна кислота знижує здатність клітин сприймати кисень. Через це настає кисневе голодування. Першими страждають нервові клітини. При великій дозі синильної кислоти, слідом за порушенням роботи центральної нервової системи, настає її параліч, припиняється дихання, а потім зупиняється і серце. Звичайно, вміст синильної кислоти в димі сигарет надзвичайно малий: у денному «раціоні» середнього курця її в 40 разів менше смертельної дози. Проте, хронічне отруєння нервової системи цією отрутою, безумовно, позначається на її роботі.

Чадний газ

Оксид вуглецю, або чадний газ, — це безбарвна газоподібна речовина, що присутня у високих концентраціях в сигаретному димі. Його спроможність з'єднуватися з гемоглобіном крові у 200 разів вища, ніж у кисню, тому при курінні чадний газ починає його заміщати. У зв'язку з цим знижується спроможність крові переносити кисень, що позначається на функціонуванні всіх тканин організму. Також чадний газ негативно впливає на роботу легень та печінки.

Толуол і ацетон

Толуол входить до складу пінопласту, лаків та фарб. Також його використовують для виготовлення вибухових речовин. Ацетон застосовують як розчинник. Обидві ці речовини спричиняють наркотичну дію.

Миш’як

Для того, щоб вбити нерв у хворому зубі, лікарі-стоматологи використовують миш’як — сильну отруту. Назва походить від слова „миша”. Це пов’язано з тим, що в давнину цією речовиною травили гризунів. Миш’як є і в сигаретах. Саме через це у курців горять губи та смердить з рота.

(обговорення буклета «Час кидати палити»)

 

Вправа «Мозковий штурм».

  • Які хвороби викликає тютюнопаління?(тютюновий дим руйнує емаль зубів, призводить до запалення слинних залоз, що супроводжується підвищенним слиновиділенням, розвиток хронічних бронхітів, пневмоній, рак ротової порожнини, гортані, легень, розвиток серцево-судинних захворювань, виразок шлунка, послаблення імунної системи, і як наслідок перебіг усіх захворювань триваліший, лікуються вони важче, ніж у тих, хто не палить.

(перегляд відеоролика про вплив куріння на організм людини)

Вчитель. Пасивне паління

Міністерство охорони здоров’я попереджує «паління шкідливе для вашого здоров’я» – так написано на кожній пачці сигарет. Ми так звикли до цієї фрази, що навіть не помічаємо її. Поширеною є думка, що куріння – вибір кожної людини. Але нажаль частіше всього курці не думають, що їхній вибір наражає на небезпеку оточуючих людей (пасивних курців). Сьогодні ніхто з нас не застрахований від ролі пасивного курця, а це, на думку лікарів і науковців, набагато гірше, ніж активне куріння. Тютюновий дим є сильнодіючою сумішшю газів. Дим, що виходить з палаючого кінця сигарети, містить удвоє більше нікотину. Найгіршим є те, що ці елементи невидимі і не зникають при провітрювання приміщення. У прокуреному приміщенні ще протягом тривалого часу люди вдихають залишки побічного диму, який поглинається поверхнями стін, підлоги, килимів тощо. Хочу навести кілька підтверджень шкідливості пасивного куріння: пасивне куріння викликає у дітей небезпеку розвитку астми, хрипів, збільшує ризик серцевих захворювань на 25%, а рак легенів - 24%. Отже наявність і реальна шкода пасивного паління очевидна і аж ніяк не сприяє оздоровленню нації.

І якщо людина, що палить зробила свій вибір більш-менш свідомо, пасивні курці зовсім не повинні страждати від чужого вибору. Тож першочерговою задачею має бути захист некурців і розширення зон вільних від тютюнового диму. Прикладом таких рішень для України може слугувати досвід інших країн. У США можна подати в суд на власника кав’ярні за пасивне куріння. На підставі судового рішення можуть заборонити курити у власній квартирі, біля дитини.

 

Учень 5. Паління і жінка

На сьогоднішній день статистика паління серед жінок залишається досить сумною. Близько 200 мільйонів з одного мільярда курців в світі – це жінки. Паління під час вагітності підвищує ризик передчасних пологів, смерті новонароджених, діти народжуються з меншою вагою, розумово відсталі, з глухотою.

Нікотин не тільки негативно впливає на загальний розвиток плода, але і стає причиною змін у психіці малюка. Доведено, що вплив нікотину на мозок дитини у внутрішньоутробному періоді, робить її більш схильною до куріння в зрілому віці.

Діти, які народилися у матерів, що палять, характеризуються уповільненням не тільки фізичного, а й інтелектуального та емоційного розвитку. Вони пізніше починають читати і рахувати, у них відзначається відставання у рості від їхніх однолітків.

Вчитель. Чи впливає реклама на зростання тютюнопаління? (ще й як впливає, адже «реклама — двигун торгівлі». Саме вона в основному забезпечує вибір торговельної марки, бренду тютюнової продукції.)

(перегляд відеороликів про шкодочинність паління)

Вправа «Як навчитися сказати «НІ».

  • У вправі беруть участь 3 команди, кожна з яких отримує завдання вирішити проблему. Учасники вибирають картки (додаток 1) і обґрунтовують свій варіант вирішення, користуючись запропонованою схемою.

ПАМ’ЯТАЙТЕ:

1 цигарка скорочує життя на 15хв;
1 пачка цигарок — на 5 год;
той, хто палить 1 рік, втрачає 3 місяці життя;
хто палить 4 роки — втрачає 1 рік життя;
хто палить 20 років — 5 років;
хто палить 40 років — 10 років.

Вправа «Порахуй».

  • Учням запропоновано порахувати скільки витрачається коштів на придбання цигарок протягом одного тижня, одного місяця, шести місяців, одного року (при умові, що 1 пачка коштує 16 грн, а за 1 день викурюють одну пачку).

 Вправа «Мій вибір»

  • Учні називають шляхи до здорового способу життя.

 

ІІІ. Заключне слово вчителя

 Здоровя – це передусім спосіб життя, а який буде він, вирішувати вам. Якщо ви поважаєте самих себе, то повинні відмовлятися від дій, які можуть завдати вам шкоди. Правильний вибір може зробити лише той, хто здатний відповідати за свою поведінку, за своє здоров’я та за своє майбутнє взагалі.

 

doc
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
17 лютого 2022
Переглядів
1040
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку