Презентація з теми "Розділові знаки між частинами складносурядного речення "

Про матеріал
Поглиблення знання учнів про складносурядне речення ; засвоєння правил вживання розділових знаків між частинами складно сурядного речення ; розвиток ключових умінь моделювати складносурядні речення , використовувати їх в усному та писемному мовленні , правильно розставляти розділові знаки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділові знаки між частинами складносурядного речення

Номер слайду 2

Пригадайте , яке речення називають складносурядним ?

Номер слайду 3

Вижени із серця смуток і життя стане тобі миліше. Складносурядним називають складне речення, частини якого рівноправні за змістом і пов’язані сурядним зв’язком за допомогою сурядних сполучників

Номер слайду 4

Які групи сполучників сурядності вам відомі?

Номер слайду 5

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Сурядні сполучники Прикладиєднальні : і, й, та (= і) , ні…ні, ані…ані, не тільки … ,а й …, і…і…Небо вночі чисте, і видно зірки.( Є. Гуцало)протиставні : а, але, зате, проте, однак, та (= але)Навкруги рясні стоять сади , але шелест верб у пам’яті не тане. ( М. Рильський)розділові : або, чи, то…то, або … або, чи… чи, не то… не то …Не то осінні води шуміли , не то вітер бився в заломах провалля.( М. Коцюбинський)

Номер слайду 6

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Розділовийзнак. Правило. Прикладикомачастини речення виражають одночасність , послідовність подій або протиставлення. Достигла нива колосиста ,і зріють яблука в саду.тиречастини речення виражають швидку зміну подій. Дмухнув вітер понад ставом - і сліду не стало.кома або тиречастини речення виражають причинно- наслідкові зв’язки ( вибір коми чи тире залежить від бажання автора)Прогуркоче поїзд - і луна довго колоски гойдає. Пробігся дощ, і ниви стоять умиті.крапка з комоючастини речення значні за обсягом або в середині них є свої розділові знаки. Осінній вітер в лузі свище , вербу хитаючи тонку; а я схиляюся ще нижче себе побачити в струмку.

Номер слайду 7

Увага!Не ставиться розділовий знак перед сполучниками і , та (= і), чи , або , якщо частини складносурядного речення мають спільний другорядний член речення , вставне слово або частки лише, тільки, це, навіть. Вдалині хиталися дерева і синів задуманий прибій.

Номер слайду 8

Не ставиться розділовий знак , якщо сполучники і , та (= і), чи , або поєднують два називні ,окличні, питальні або спонукальні речення. Тиша і грім.

Номер слайду 9

Поставити, де треба розділові знаки в складносурядних реченнях1. Дихнув вітерець і ожило стародавнє місто. 2 А мати не прийшла на бій випроводжати і серце іноді невільно щемить.3 Багато міг би розказати але у вітру голос пересох. 4 Дмухнув вітер понад ставом і сліду не стало.5 Коли втебе відпустка іде ти будеш відпочивати? 6 Десь спереду гукнув паровоз і почулася пісня.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Fedorenko Olena Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська мова 9 клас (Авраменко О.М.)
Додано
24 жовтня 2020
Переглядів
1921
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку