Презентація з теми"Семантика кольоративів у поетичній мові Ліни Костенко"

Про матеріал

Колір – матерія не просто тонка, а надзвичайно тонка. Кольорів набагато більше, ніж слів у будь-якій з існуючих мов: людське око вміє розрізняти мільйони відтінків і півтонів. Тому описати словами різноманітність усіх барв світу неможливо. Лексика на позначення кольорів становить широкий пласт лексичної системи української мови і поетичної мови письменників, безпосередньо Л.Костенко.

Актуальність роботи пов'язана з визначенням особливостей слів на позначення прямого та метафоричного значень білого, червоного, золотого, сірого, сивого, зеленого кольорів та діамантового, смарагдового, рудого, рябого відтінків. Семантика названих лексем у мові творів Л.Костенко ґрунтовно не розглядалася. Це дає підстави вважати тему актуальною.

Об'єктом дослідження є кольористична лексика української мови. Предметом дослідження є опис семантичних особливостей вживання кольоропозначень у поетичній мові Л.Костенко.

Мета роботи полягає в тому, щоб з'ясувати особливості семантики лексичних одиниць на позначення кольороназв у поетичній мові Л.Костенко.

Новизна роботи полягає у тому, що кольористична лексика бере участь не лише у номінації відповідних явищ за кольорною ознакою, а й у створенні образів, у формуванні глибинних підтекстових смислів.

Отримані результати: майстерність Л.Костенко виявляється не лише в адекватному віднайденні відповідної назви кольору, а й у доборі таких компонентів, які підкреслюють несподіваність поетичних асоціацій, поєднання дуже різнопланових понять. Поетеса активно послуговується стилістичним прийомом нейтралізації семантики кольору для створення певних конкретно-чуттєвих образів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Об'єктом дослідження є кольористична лексика української мови. Предметом дослідження є опис семантичних особливостей вживання кольоропозначень у поетичній мові Л.Костенко. Актуальність роботи пов'язана з визначенням особливостей слів на позначення прямого та метафоричного значень білого, червоного, золотого, сірого, сивого, зеленого кольорів та діамантового, смарагдового, рудого, рябого відтінків. Семантика названих лексем у мові творів Л.Костенко ґрунтовно не розглядалася.

Номер слайду 3

Первинні Вторинні (похідні) за колірною подібністю до предметів і явищ навколишнього світу зв'язок з певною конкретною назвою розкривається за допомогою етимологічного аналізу зелений кривавий

Номер слайду 4

Білий колір Словник української мови Поетична мова Ліни Костенко Колір чистота світлошкірий снігу молока крейди сивий прозорий фразеологізм Білий біль народнопісенний Білий світ Вибілений предмет Біла хатка Забарвлення квітів Білі троянди

Номер слайду 5

Темний , непроглядний Чорний дим Безрадісність, безпросвітність Чорна туга Важкий шлях, покритий камінням “Чорний шлях” Журливий, неприємний “Чорний сон” Фразеологізм “Чорні дні” Семантичні ряди слів на позначення кольору включають прислівники “ У Києві - пекло. У Хвастові- чорно. Кипить і клекоче усе за Дніпром”. руїна Опис зовнішності Брудний Чорні брови “Чорні свити на козацькім тілі” “Чорний, у брудній сорочці” Скрутний час “У природі чорний колір не має негативного оцінного значення - це колір основи всього живого”.

Номер слайду 6

Пряме називання жовтого кольору у поетичній мові творів Ліни Костенко майже відсутнє. жовтий Інакомовна назва явища природи “ Золотої пам'яті узвишшя”. “Затінок. День золотий”. “ Дорога лежить за гарбузами, і хтось іде тим шляхом золотим”. “Лягла на мур вечірня позолота”. “зроблений із золота” “Жовтий лев пройде по смарагдових лісах”. золотий Первісне значення “Чи я ж не платив золотими гривнями”. В Т О Р И Н Н А Р О Л ь “дорогий” “теплий, літній” “освітленість” Перенесення ознаки

Номер слайду 7

Зелений колір Характеристика водних об'єктів “Зелений став жабами жебонів” Стояча вода, вкрита водоростями Атрибут рослинності “Зелене листя” Лише влітку, навесні Частини ландшафту, рельєф місцевості “Коло нас зелена балочка”

Номер слайду 8

Синій колір голубий блакитний на позначення кольору очей “блакитні очі” “Голубими дощами над тобою заплачу”. метафоричні відношення характеристика води “ І часу не було довбати в скелі голубі фонтани”.

Номер слайду 9

сивий білий відносно до кольору волосся “Це - сивий лірник. Він багато знає”. у переносному значенні “Живе в тій хаті сивий-сивий спомин”. давній, тривожний, сумний

Номер слайду 10

Похмурість погоди Колір старого одягу “Звичайна хмара, сіра і осіння”. “потертий сірий капелюх” Невиразність, важкість життя, одноманітність “А сірі будні буду бити...”

Номер слайду 11

Червоний колір Кривавий Вогненний Багряний Малиновий Рожевий Вишневий Відтінки Руйнування хлорофілу “Щедрі сади у багряному листі”. “Вуста у неї – такі малинові”. Світло-червоні “Вона промениться здоров'ям, вишневим рум'янцем”. Білий з відтінком червоного Рум'янець - показник жіночої краси. Сталий вираз Червона книга Назви квітів “Червоні ружі сіять біля хати”.

Номер слайду 12

Кольороназва містить у собі відтінки синього і зеленого кольорів, до яких додається бурий наліт. Вживається для передачі кольору шерсті, масті тварини. Чорний із синюватим відтінком (про масть коня) Виступає у значенні “блискучі”. “Живе там дід та баба, і курочка в них ряба...” “Стоять жоржини мокрі - мокрі. Сплять діамантові жуки”. “Чи коней не дав з вороними гривами?” “Стоять ліси смарагдово-руді”.

ppt
Додано
14 листопада 2018
Переглядів
1167
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку