Презентація з теми: "Види забруднення, їхні наслідки для природних і штучних екосистем та людини"

Про матеріал
Матеріали до уроку з біології для учнів 11 класу з теми: "Види забруднення, їхні наслідки для природних і штучних екосистем та людини" у вигляді презентації. Містить основні етапи уроку, ілюстраційні матеріали, що допоможуть учням у сприйнятті та вивченні теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види забруднення, їхні наслідки для природних і штучних екосистем та людини11 клас

Номер слайду 2

Мета уроку:освітня: розширити знання про вплив людини на стан довкілля та атмосфери; ƒ розвивальна: розвивати вміння логічно мислити та використовувати теоретичні знання для з’ясування причин та наслідків дій антропогенного чинника; виховна: виховувати бережливе ставлення до навколишнього середовища.

Номер слайду 3

Забруднення довкілля зміна кількісних і якісних характеристик довкілля внаслідок надходження до нього або утворення в ньому фізичних, хімічних чи біологічних чинників, які негативно впливають на стан навколишнього природного середовища та життєдіяльність людини. Виверження вулкану Кілауеа (Гаваї) 4 травня 2018 р. Аварія на японській АЕС «Фукусіма» в березні 2011 р.

Номер слайду 4

Основні види та чинники забруднення довкілля{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Механічне. Фізичне. Хімічне. Біологічне. Сміття побутове, відходи побутові, органічний і неорганічний пил, сажа, смолянисті речовини. Теплове, шумове, електромагнітне, світлове, радіаційне випромінювання. Хімічні речовини: оксиди, кислоти, солі важких металів, пестициди, нітрати, пластмаси, синтетичні поверхнево-активні речовини (СПАР)Біотичне, мікробіологічне, продукти генетичної інженерії

Номер слайду 5

Якість довкіллястан навколишнього середовища за фізичними, хімічними, біологічними та іншими показниками, що не порушують екологічного балансу, взаємозв'язку людини і довкілля та не знижують природної здатності середовища до самовідновлення.

Номер слайду 6

Вплив деяких хімічних забруднювачів на здоров'я людини{0505 E3 EF-67 EA-436 B-97 B2-0124 C06 EBD24}Карбон(ІІ) оксид (чадний газ)Унаслідок взаємодії з гемоглобіном крові утворює карбоксигемоглобін, що може призвести до погіршення гостроти зору, роботи серця та легенів, порушення дихання і навіть смертіВуглеводні (бензин, метан)Мають наркотичну дію, викликають головний біль, запаморочення. Плюмбум. Викликає головний біль, анемію, нервові розлади, пологові дефекти, затримку фізичного та психічного розвитку. Пестициди. Мають канцерогенний вплив, спричинюють ушкодження печінки, порушення ембріонального розвитку. Нітрати. Викликають утруднення дихання, підвищують дитячу смертність, унаслідок хімічних перетворень утворюються канцерогенні сполуки. Радіонукліди. Мають канцерогенний вплив, призводять до мутацій

Номер слайду 7

Види забруднення атмосферинадходження різних за походженням і хімічним складом забруднювачів у кількостях і концентраціях, що змінюють склад і властивості повітряних мас, шкідливо впливають на організми.

Номер слайду 8

Наслідки забруднення атмосферного повітря. Головними екологічними глобальними наслідками антропічного забруднення атмосфери є:парниковий ефект, руйнування озонового шару, кислотні дощі смог.

Номер слайду 9

Парниковий ефект. Частина енергії сонячних променів, відбиваючись від поверхні землі, затримується молекулами різних газів (вуглекислий газ, метан), що зумовлює нагрівання поверхні Землі. Господарська діяльність людини збільшує частку цих газів в атмосфері. Унаслідок цього порушується тепловий баланс, що виявляється в підвищенні температури поверхні Землі та приземного шару повітря. 

Номер слайду 10

Глобальне потеплінняспричинить танення льодовиків. Відбудеться зміщення кліматичних зон у північній півкулі далеко на північ, що зумовить танення шару вічної мерзлоти й полярних крижаних шапок. Рівень Світового океану може піднятися на 6-10 м. Зрештою буде затоплено близько 20 % площі суходолу, який густо населений і придатний для сільського господарства. Прикладом зміни клімату є посуха в Африці, де пустеля наступає на савану зі швидкістю 50 км/рік замість 1 км/рік в минулому.

Номер слайду 11

Частка галузей промисловості в забрудненні атмосфери

Номер слайду 12

Озоновий шаршар атмосфери (стратосфери) на висоті від 15 до 35 км із максимальною концентрацією озону, що в 10 разів вища, ніж біля поверхні Землі. Саме в цьому шарі інтенсивно поглинається короткохвильова ультрафіолетова частина сонячної радіації, тим самим перешкоджаючи потраплянню її на поверхню планети. Зменшення вмісту озону спричинене руйнуванням молекул озону внаслідок хімічних реакцій з атомами Хлору й Брому, що вивільняються під час фотохімічного розпаду молекул фреонів (хладагенти в холодильниках, аерозолі), а також з оксидами Нітрогену (продуктами спалювання ракетного палива). Зменшення вмісту озону в атмосфері призводить до збільшення ультрафіолетового фону, що загрожує пригніченням росту рослин, зниженням урожайності сільськогосподарських культур, розвитком захворювань тварин і людей, збільшенням кількості мутацій тощо.

Номер слайду 13

Кислотні дощіатмосферні опади, кислотність яких вища від нормальної. Краплини сульфатної та нітратної кислот утворюються в результаті сполучення з атмосферною вологою оксидів Сульфуру та Нітрогену, що викидаються в атмосферу внаслідок роботи теплових електростанцій (ТЕС) та автомобільних двигунів. Ці кислоти переносяться вітром у вигляді кислотного туману й випадають на землю. Шкідливий вплив на довкілля виявляється в ушкодженні листя та інших частин рослин, що призводить до зниження врожайності сільськогосподарських культур і загибелі лісів. Також змінюється хімічний склад ґрунту (вимиваються Кальцій, Калій і Магній), порушуються ланцюги живлення в озерах. Прискорюється руйнування історичних пам'яток архітектури з мармуру. Збільшується захворюваність людей (органи зору та дихання).

Номер слайду 14

Обсяги викидів продуктів згоряння (млн т/рік)

Номер слайду 15

Смогвидиме сильне забруднення повітря, що складається з частинок пилу, краплин туману і диму. Викликає ядуху, подразнення очей і горла, розвиток бронхіальної астми, емфіземи легень тощо

Номер слайду 16

Самостійна робота. Види забруднювачів. Визначте належність наведених забруднювачів: 1) ВІЛ; 2) чадний газ від неповного згоряння; 3) електромагнітні поля високовольтних ліній; 4) штучні ізотопи Цезію, Стронцію; 5) теплі води електростанцій; 6) шум транспорту; 7) оксиди Нітрогену металургійних заводів; 8) Кадмій у золі під час спалювання сміття на звалищах; 9) пестициди; 10) поліетиленові пакети, пластмасові пляшки; 11) стічні води цукрового заводу, м'ясокомбінату; 12) сполуки Хлору з цементного заводу. Обґрунтуйте твердження про комплексний вплив та взаємодію основних видів забруднювачів.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ХімічніБіологічніФізичніМеханічні

Номер слайду 17

Біологія + Географія. Кракатау й природне забруднення довкілля. Діючий вулкан Кракатау відомий потужним виверженням, що спричинило катастрофічні наслідки в 1883 р. Попіл цього виверження (а це близько 50 млрд тонн) розповсюдився на значну частину поверхні Землі й спричинив зменшення притоку сонячної енергії до поверхні Землі на 10-20 %. У Північній півкулі температура повітря знизилася на 0,5 °С. Якими були екологічні наслідки цього природного забруднення для екосистем? А де розташований вулкан Кракатау на фізичній карті світу?

Номер слайду 18

Домашнє завдання Опрацювати § 47, 48 підручника, пит. усно;Біологія + Поезія. Смог

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Харитоненко лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Смакоуз Тамара Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Зінченко Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Ібрагімова Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Винник Ірина Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
9 березня 2020
Переглядів
28805
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку