Презентація з фізики у 9 класі - "Застосування магнітних матеріалів"

Про матеріал

Дана презентація містить відомості про магнітний запис інформації. Вона надає стислий матеріал до уроку "Застосування електромагнітних матеріалів" і знайомить учнів з видами магнітних матеріалів. Може бути використана на уроках-семінарах з фізики для учнів 9 класів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Застосування магнітних матеріалів»

Номер слайду 2

Магніт (або Магнет) — тіло, що має власне магнітне поле, магнітний диполь. Термін «магніт», як правило, використовується для об'єктів, які мають власне магнітне поле, навіть при відсутності прикладеного магнітного поля, що можливо лише в деяких класах матеріалів.. Матеріали , які в зовнішньому магнітному полі намагнічуються ( тобто в них з'являється власне магнітне поле), називають магнетиками.Існує декілька типів взаємодії матеріалів з ​​магнітним полем, зокрема йдеться про такі матеріали, як:

Номер слайду 3

Феромагнетики та феримагнетики (ферити): матеріали, які зазвичай та вважаються «магнітними»; вони притягаються до магніту достатньо сильно — так, що притягання відчувається. Тільки ці матеріали можуть зберігати намагніченість та стати постійними магнітами.

Номер слайду 4

Парамагнетики: такі сполуки, як платина, алюміній та кисень, які слабо притягаються до магніту. Ефект може бути виявлений лише за допомогою чутливих інструментів або потужних магнітів.

Номер слайду 5

Діамагнетики: сполуки, що намагнічуваються проти напрямку зовнішнього магнітного поля. У порівнянні з парамагнітним та феромагнітними сполуками діамагнітні сполуки, такі як вуглець, мідь, вода та пластики, відштовхуються від магніту. Всі сполуки, що не володіють одним з типів магнетизму, є діамагнітними.

Номер слайду 6

Сили, що діють на діамагнітні об'єкти від звичайного магніту, занадто слабкі, проте в сильних магнітних полях надпровідних магнітів діамагнітні матеріали, наприклад шматочки свинцю, можуть зависати, а оскільки вуглець і вода є сполуками діамагнітними, в потужному магнітному полі можуть зависати навіть органічні об'єкти, наприклад живі жаби і миші

Номер слайду 7

.

Номер слайду 8

До магнітомягких відносять матеріали з малою коерцетивною силою (Н з < 800 А/м) і високою магнітною проникністю. Їх використовують як осердя дроселів, трансформаторів, електромагнітів і т.п.

Номер слайду 9

До магнітотвердих відносять матеріали з великою коерцитивною силою (Н з >4к. А/ м).  Вони служать в основному для виготовлення постійних магнітів.

Номер слайду 10

Серед матеріалів спеціалізованого призначення в радіоелектроніці застосовуються матеріали з прямокутною петлею гистерезиса (ППГ), ферити для пристроїв надвисокочастотного діапазону і магнітострикційні матеріали.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Великого застосування набули в сучасній радіотехніці ферити - феромагнітні матеріали , що не проводять електричний струм.

Номер слайду 13

Магнітно-тверді матеріали, як вже зазначалось, застосовують:— для виготовлення постійних магнітів;— для запису інформації (наприклад, для звукозапису).

Номер слайду 14

Магніти з порошків. - магніти, які одержують методами порошкової металургії. Їх можна поділити на металокерамічні, металопластичні та оксидні.

Номер слайду 15

Інші матеріали для постійних магнітів.

Номер слайду 16

Мартенситні сталі  для виготовлення постійних магнітів 

Номер слайду 17

Сплави, що пластично деформуються . Із них виготовляють стрічки, пластини, листи, дроти.

Номер слайду 18

Сплави на основі благородних металів. Вони дуже дорогі, тому їх застосовують тільки для надмініатюрних магнітів масою в декілька міліграмів.

Номер слайду 19

Еластичні магніти (магніти на гумовій основі) можна побачити у вигляді шнурів, довгих смуг, листів і т.п

Номер слайду 20

Матеріали для магнітних стрічок. Використовуються для виготовлення записуючих інформацію приладів, зміст якого поміщений на стрічку.

Номер слайду 21

Магнітострикційні матеріали. застосування в магнітострикційних генераторах, звукових та ультразвукових коливань, а також у деяких радіотехнічних схемах і пристроях.

Номер слайду 22

Магніт у житті людини відіграє надзвичайно важливу роль. Застосування приладів з магнітними матеріалами значно полегшує життя людства. Завдяки Петру Перегріну, який у ХІІІ столітті зробив перше наукове відкриття магніту, ми можемо користуватися магнітними властивостями сьогодні.

Номер слайду 23

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Міронова Анастасія Костянтинівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 24. Постійні магніти. Магнітне поле. Лінії магнітної індукції
Додано
26 вересня 2018
Переглядів
69515
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку