Презентація з трудового навчання для 5 класу на тему "Відомості про тканину. Будова тканини""

Про матеріал
Використання мультимедійної презентації на уроці дозволяє поєднувати різні організаційні форми проведення занять з метою отримання високого результату, при мінімальних витратах часу на навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відомості про тканину. Будова тканини.

Номер слайду 2

Відомості про тканину1. Виготовлення тканини.2. Будова тканини: нитка основи, піткання, пруг.3. Ширина й довжина тканини.4. Лицьовий і виворітний боки тканини.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Виготовлення тканини. Спочатку відбувається збір вирощеної сировини (волокон), її первинна обробка та очищення волокна. Скручуючи окремі текстильні волокна між собою, отримують нитку певної довжини — пряжу. Технологічна операція, в результаті якої із волокнистої маси отримують пряжу, називається прядінням. Із пряжі склеюванням або скручуванням отримують текстильні та швейні нитки. На ткацькому верстаті здійснюється переплетення текстильних ниток і виготовлення тканини. Тканину, зняту з ткацького верстата, називають суровою. Щоб змінити зовнішній вигляд і властивості тканини, її обробляють: вибілюють, видаляють ворсинки, фарбують, надають блиску, наносять малюнок тощо. Фарбовану тканину виготовляють двома способами: із пофарбованих ниток або фарбуванням готової тканини. Тканина — текстильний виріб, виготовлений переплетенням ниток у процесі ткання на ткацькому верстаті

Номер слайду 5

Будова тканини. У тканині переплітаються між собою поздовжні й поперечні нитки. Переплетення ниток відбувається на ткацькому верстаті Нитку, що йде уздовж тканини, називають ниткою основи, а ту, яка йде упоперек тканини, — піткання. У процесі виготовлення тканини нитка утоку в кінці кожного ряду повертає та йде в протилежному напрямку. Завдяки цьому повороту утворюються краї, що не обсипаються. Вони щільніші, ніж сама тканина. їх називають пругами. Пруг — щільний край тканини, утворений уздовж нитки основи, завдяки якому тканина не обсипається. Обрізаний край тканини називають зрізом. Від нього відміряють довжину тканини, необхідну для пошиття швейного виробу.

Номер слайду 6

Будова тканини: нитка основи, піткання, пруг

Номер слайду 7

Ширина тканини. Одним із найважливіших показників тканини є ширина та довжина. Готова тканина буває різної ширини. Залежно від призначення вона може бути від 35 см до 280 см. Ширина тканини має велике значення під час виготовлення виробів. Від неї залежить вибір моделі, розробка конструкції, варіанти розкладання лекал під час розкроювання. Нитка піткання йде вздовж ширини тканини від пруга до пруга. У цьому напрямку тканина може розтягуватися. Це зумовлено тим, що під час ткання нитки піткання вільніші, ніж нитки основи, більш об’ємні, пухкі. Ширина тканини — відстань від пруга до пруга.

Номер слайду 8

Довжина тканини. Текстильна промисловість випускає тканини різної довжини — від 10 до 150 м. Довжину тканини визначає довжина нитки основи, яка використовується під час виготовлення тканини. Довжина тканини — довжина ниток основи в рулоні тканини.

Номер слайду 9

Нитка основи. Під час роботи з тканиною необхідно враховувати напрямок нитки основи. При перекосах напрямку нитки основи деталі виробу можуть викривитись, перекрутитись. Напрямок нитки основи та піткання визначають за такими основними ознаками:• нитка основи завжди спрямована вздовж пруга, а піткання — упоперек;• нитки основи, зазвичай, менше розтягуються, ніж нитки піткання (виключення становлять тканини з еластичними нитками);• якщо витягнути з тканини нитки, то можна помітити, що нитка основи рівніша та прямолінійніша, ніж нитка піткання;• якщо різко розтягнути тканину, щоб отримати сплеск, то в напрямку основи звук буде дзвінкий, а в напрямку піткання — глухий.

Номер слайду 10

Лицьовий і виворітний боки тканини. Тканина має два боки: лицьовий і виворітний. Порівнюючи їх вигляд та обробку, всі тканини можна поділити на однобічні та двобічні. У двобічних тканин поверхні лицьового й виворітного боків мають однаковий вигляд. Це тканини переважно гладкофарбовані. В однобічних тканинах лицьовий бік яскравий, а виворітний — блідий.

Номер слайду 11

Лицьовий і виворітний боки визначають за такими основними ознаками:у тканинах із малюнком на лицьовому боці він яскравий і виразний, на виворітному — блідий і розмитий

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шевченко Людмила
    Дякую! В умовах дистанційного навчання - те що треба!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 вересня 2019
Переглядів
14558
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку