Презентація з української літератури для учнів 8 класу " "Кобзар" під цензурою, або Шевченко-безбожник?"

Про матеріал

За царських часів цензурували те, що критикувало імперію, більшовики ж часто викидали згадки про Бога. А їх у Шевченка було аж 1,5 тис. На ньому поставили тавро безбожника, змінюючи у його віршах часом лише одне словечко. Аби повернути справжнього Тараса Шевченка, Микола Зубков опублікував уже шосте доповнене видання «Кобзаря» без цензури. Нині – це єдина правдива версія «Кобзаря» з оригінальним текстом.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Кобзар” під цензурою, або Шевченко-безбожник?

Номер слайду 2

Цензура — контроль влади за змістом і розповсюдженням інформації, друкованої продукції, музичних і сценічних творів, творів образотворчого мистецтва, кіно-, фотоматеріалів, передач радіо і телебачення, веб-ресурсів...

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Проти чого чи проти Кого йшла комуністична влада?

Номер слайду 5

Уявіть собі 26-річного хлопця, художника Тараса Шевченка. Він пише вірші не публічно, а для себе. Але його друзі вирішують видати цю поезію і зробити сюрприз для Тараса. Так у 1840 році побачила світ збірка «Кобзар», уже із першими виправленнями цензури.

Номер слайду 6

«Коли Шевченко прочитав, зізнався, що ледь упізнав свої слова. «Промовистий є запис Шевченка у його «Щоденнику»: «Сьогодні цензура випустила зі своїх пазурів мої безталаннії думи та так, проклята, їх одчистила, що я ледве впізнав своїх діточок». Шевченкові пощастило не дожити до більшовицької цензури», – розповідає Микола Зубков.

Номер слайду 7

Все покину і полину. До самого бога. Молитися... А до того —Я не знаю бога.

Номер слайду 8

Шевченко не писав «Я не знаю Бога» в «Заповіті», який і «Заповітом» не можна назвати. У виданні 1859 року ця поезія називається «Думка». І там взагалі немає цього рядка. Натомість стоїть прочерк, – каже Микола Зубков.

Номер слайду 9

Все покину і полину. До самого Бога. Молитися... А до того  —

Номер слайду 10

Крім цього, і до нині мало хто знає автентичний текст відомого поетичного твору «Сон» («На панщині пшеницю жала...»).

Номер слайду 11

Уже не панський, а на волі;Та на своїм веселім поліСвою-таки пшеницю жнуть,А діточки обід несуть.І усміхнулася небога,Проснулася — нема нічого…

Номер слайду 12

Науковець цитує уривок, з якого радянська цензура «вирвала» рядки: А діточки обід несуть. Та, йдучи, колоски збирають, мов тая доленька святая, мов янголяточка ідуть».

Номер слайду 13

За царських часів цензурували те, що критикувало імперію, більшовики ж часто викидали згадки про Бога. А їх у Шевченка було аж 1,5 тис. На ньому поставили тавро безбожника, змінюючи у його віршах часом лише одне словечко.

Номер слайду 14

Нема правди на сім світі, немає й на небі

Номер слайду 15

Нема правди на сім світі, хіба що на небі

Номер слайду 16

« Є надія, що там – на небі, хоч є правда. Але це переписали. Отакі деталі. А диявол де ховається? От в тих деталях», – пояснює дослідник.

Номер слайду 17

Аби повернути справжнього Тараса Шевченка, Микола Зубков опублікував уже шосте доповнене видання «Кобзаря» без цензури. Нині – це єдина правдива версія «Кобзаря» з оригінальним текстом.

Номер слайду 18

Т. Шевченко

pptx
Додано
25 липня 2018
Переглядів
1541
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку