Презентація з української мови на тему "Прикметник"

Про матеріал

Це частина мови,

Без неї нам не обійтись.

Ти вслухайсь в слово пречудове,

Йому, як другові, всміхнись.

Земляласкава, люба, рідна,

а сонце щире, золоте,

а небо лагідне, погідне,

життя — прекрасне, золоте.

А очі в мами добрі, ніжні,

а голос чистий і дзвінкий,

а руки теплі і надійні,

а погляд сонячний, ясний.

Квітки у полі білі, сині

червоні, жовті, голубі.

Хмарки у небі бистрокрилі,

весняні, літні, зимові.

Усі ознаки називає

прикметник як частина мови

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прикметник. Прикметник — повнозначна (самостійна) частина мови, що виражає ознаку предмета і відповідає на питання який? яка? яке? які? чий? чия? чиє? чиї?

Номер слайду 2

…Це частина мови,Без неї нам не обійтись. Ти вслухайсь в слово пречудове,Йому, як другові, всміхнись. Земля — ласкава, люба, рідна,а сонце — щире, золоте,а небо — лагідне, погідне,життя — прекрасне, золоте. А очі в мами — добрі, ніжні,а голос — чистий і дзвінкий,а руки — теплі і надійні,а погляд — сонячний, ясний. Квітки у полі — білі, синічервоні, жовті, голубі. Хмарки у небі — бистрокрилі,весняні, літні, зимові. Усі ознаки називаєприкметник як частина мови.

Номер слайду 3

Групи за значенням. Прикметники. Якісні(ознаки предмета, що виявляються більшою чи меншою мірою)Відносні(виражають ознаку предмета за його відношенням до інших предметів, дій, обставин)Присвійні(вказують на належність предмета кому- небудь, відповідають на питання чий? чия? чиє? чиї?)мила дівчина – наймиліша дівчинасільська вулиця, сьогоднішній деньбатькове кашне, дівоча коса 

Номер слайду 4

Завдання-жарти. Який журавель не літає ? (Колодязний). Яким гребенем не розчісуються ? (Півнячим)Який вузол не можна розв’язати ? (Залізничний)З якого посуду ніколи не їдять? (З порожнього)Якого каменя не має в річці? (Сухого)У яку бочку не можна наливати воду? (У повну)

Номер слайду 5

Ступені порівняння якісних прикметників. Вищий. Найвищийпроста формаскладена формапроста формаскладена формабіліший, ширшийбільш глибокий, менш широкийнайвищий, щонайсильнішийнайбільш вибагливий, найменш примхливий, сильніший від усіх

Номер слайду 6

Цікаво знати. В українській мові закінчення прикметника прямо залежить від закінчення іменника. А є мови (наприклад, англійська), у яких прикметники самостійні і не мають закінчень.

pptx
Додано
13 липня 2018
Переглядів
2360
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку