Презентація за темою "Балада як жанр фольклору і літератури. Фольклорна балада "Король Лір і його дочки". Моральний урок у творі."

Про матеріал

Передивилася власні розробки та розробки цього уроку в інтернеті. В принципі, є невеликі розбіжності у роботах наших колег, та і я, здається, не вношу майже нічого нового. Втім буду вдячна, якщо переглянете, висловите свої міркування.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Балада як жанр фольклору і літератури. Характерні ознаки балади Фольклорна балада “Король Лір і його дочки”. Моральні уроки у творі. Король Лір як вічний образ

Номер слайду 2

Фольклорна балада Сьогодні ми вирушаємо до неповторного та загадкового світу народних балад, дізнаємося багато цікавого про баладу як жанр фольклору та літератури, ознайомимося з жанровою специфікою балад. Також ми розпочнемо розмову про нещасного короля Ліра, який власноруч знищив особисте щастя. Чому так сталося в житті головного героя, у чому трагічність та невмирущість образу короля Ліра й чому ця балада така популярна, що передається від покоління до покоління, нам належить з’ясувати впродовж уроку.

Номер слайду 3

Зародження балади Колись на півдні Франції, у місцевості Прованс, виникли танцювальні пісні про кохання, які називали баладами. Вони дуже швидко стали популярними у виконанні мандрівних співців (менестрелів) серед різних верств населення. Французькі народні балади мали усталену форму (постійні три строфи, приспів, повтори, звернення до певної особи, римування, зв’язок із танцем, рухами), але поступово ставали більш вільними за своєю будовою, поширюючись в європейських країнах. Згодом у фольклорних баладах, що втратили танцювальну основу, уже йшлося не тільки про кохання, а й про подвиги героїв, історичні події та всілякі неймовірні ситуації, що робило сюжет напруженим і захоплюючим.

Номер слайду 4

Словникова робота: Балада – невеликий за обсягом ліро-епічний твір фольклорного походження на історично-героїчну, легендарну, фантастичну чи побутову тему з напруженим сюжетом і драматичним, часто несподіваним фіналом. (Ліро-епічний – тобто такий, що поєднує в собі розповідь та опис почуттів, розкриває внутрішній світ людини (ліричне) у поєднанні з глобальними проблемами (епічним). Підр. с.с. 15-16 Європейська балада, зародившись як літературний жанр ще під кінець першого тисячоліття нашої ери, пройшла складний шлях розвитку. Так, середньовічні провансальські, італійські та старофранцузькі балади тісно пов’язані з весняними хороводними піснями любовного змісту. Провансальське слово balada означає “танцювальна пісня” (від balar – “танцювати”), італійське ballata – лірична танцювальна пісня (від ballare – “танцювати”), французьке ballade або ballette (буквально – “танцювальна пісня”) – всі ці значення походять з пізньолатинського ballare – “танцювати” (що розвинулося з грецького – “танець”).

Номер слайду 5

У баладі, як правило, розповідається про щось незвичайне, виняткове, героїчне; реальне часто поєднується з фантастичним.

Номер слайду 6

Жанрові особливості балад – оповідний характер; – напружений сюжет; – наявність героя; – елементи фантастики; – драматична, гостра, несподівана розв’язка. Народна балада надихнула митців різних часів та народів на створення власних творів – літературних балад. Серед них такі славні імена, як Франсуа Війон (Франція), Роберт Бернс (Англія), Фрідріх Шиллер, Йоганн Вольфганг Гете (Німеччина), Адам Міцкевич (Польща), Василь Жуковський, Олександр Пушкін (Росія), Петро Гулак-Артемовський, Тарас Шевченко (Україна). Серед названих поетів є ті, яких ви добре знаєте й любите, тому що їхню творчість вивчали в попередніх класах. Назвіть їх.

Номер слайду 7

Аналіз тексту балади “Король Лір у перекладі Івана Франка – Чи всі прочитали баладу? – Які почуття вона викликала у вас? Чому? – Що в творі виявилося для вас незрозумілим чи неприйнятним? Поясніть. – Хто з героїв викликав співчуття, захоплення, а хто, навпаки, – огиду та осуд?

Номер слайду 8

Король Лір Хто такий король Лір? Це ім’я оповите серпанком легенд. Його образ зустрічається в кельтських міфах, де Лір зображений як правитель моря. Він також згадується в старовинному літописі “Історія Британії” XII ст. Легендарний король Лайр Британський мав трьох дочок. Доживши до старості, він вирішив поділити королівство між ними, зваживши на їхні обіцянки доглядати його в майбутньому. Дві старші дочки – Регана й Гонорелія – усіляко підлещувалися до батька, а третя, Корделія, була скромною у висловлюванні своїх почуттів. Тому король поділив своє королівство між старшими дочками. А Корделія, не знайшовши притулку в Англії, поїхала до Франції й вийшла заміж за короля Аганіппа, котрий, згідно з легендою, полюбив її за добре серце. Згодом старші доньки не виконали своїх обіцянок і залишили батька без належного піклування. Тому йому довелося звернутися до Корделії. У неї король Лір знайшов справжню любов, милосердя й допомогу. Як свідчить легенда, батько разом із Корделією зібрав військо й відвоював Англію в злих старших дочок. Незабаром Корделія померла. Через деякий час пішов у небуття її батько.

Номер слайду 9

Аналізуємо текст (с. 24) - Про свідчить слово “колись” у тексті твору? “Колись” – це коли саме? - Чому час в баладі чітко не окреслюється? - Назвіть головних героїв балади. - “І панував собі на честь і славу, Мав повагу він, і в сусідів мир, І забезпечену державу” – про що свідчить ця цитата? Яким правителем був король? - Що в баладі сказано про дочок короля? - Яке питання поставив король своїм дочкам? Як характеризує героя влаштований ним іспит? - Як відповіла кожна з дочок? 

Номер слайду 10

Регана Гонорелла Готова я за вас і кров пролити Волю хоч би найтяжче бідувати Свій борг дитячий все сповняти, послушній бути вам у всім Корделія Саме так кожна донька висловлює свою любов до батька На що іноді перетворюються троянди Сутність відповідей дочок короля Ліра

Номер слайду 11

Позбавила батька пошани та життя, гідного короля Запропонувала жити зі слугами, харчуватися недоїдками Повернула батькові трон і корону На що іноді перетворюються троянди

Номер слайду 12

А що ж король? Чому король Лір розлютився на Корделію? Що найбільше вразило вас, як дітей своїх батьків, у поведінці короля Ліра? Як учинив король Лір з “нелюбою дитиною”? Оцініть з точки зору моралі вчинок короля як батька. Чому король поділив своє королівство між старшою та середньою дочками? Чому не залишив собі геть нічого? На що він розраховував? Яким було життя короля Ліра у старшої дочки? Які риси характеру поступово розкриваються в образі Регани? Як відреагував король Лір на поведінку старшої дочки? Які риси характеру проявляє герой? Як повела себе середня сестра – Гонорелля? Чому вона підтримала безсоромний вчинок старшої Регани? Чому народні автори порівнюють її зі змією? Чому дочки врешті-решт виганяють нещасного батька, прирікши на жебрацьке життя?

Номер слайду 13

Король-жебрак – Чому дочки врешті-решт виганяють нещасного батька, прирікши на жебрацьке життя? “Так обі донечки по двічі Його відправили без жодного пардону; Жебрацький кий узяв у руки той, Що королівськую носив корону.” Слова старшої та середньої дочок щодо готовності прийняти смерть заради батька виявилися суцільною брехнею, насправді сестри холодні та бездушні егоїстки. – Розкрийте роль метафори Лірового жебрацтва. 

Номер слайду 14

Виразно прочитайте фінал. Чому у фіналі твору сестер стратили? Слухняна донька – Хто ж із дітей залишився вірним своїм словам про любов та обов’язок перед батьком? – Чому тільки тепер король Лір згадує слова найменшої дочки Корделії? – Чому Лір не йде до Корделії? – Поміркуйте, в чому криється причина божевілля героя? – Як поводить себе Корделія, коли короля, бідного жебрака, приводять до неї? – Що зробила Корделія заради батька? – Чому невідомим авторам знадобилося “вбивати” Корделію? – Чому Лір не пережив смерті Корделії? 

Номер слайду 15

Людина, що усвідомила свою провину та важко картає себе за це Недалекоглядний егоїст Пройшов важкий шлях від засліплення лестощами до прозріння Людина, що легко піддається лестощам Люблячий батько Жорстокий батько Жебрак, якому дочка повернула владу Сильний правитель Король Лір у фіналі балади Король Лір на початку балади Король Лір на початку і у фіналі балади

Номер слайду 16

Е. Еббі “Прощання Корделії з королем Ліром”, живопис 1897-1898 Корделія – Чому Корделія не знайшла притулку в Англії? – Поміркуйте, чому французький король не тільки прихистив Корделію у себе, дізнавшись про її трагедію та вчинену проти неї несправедливість, а й узяв її за дружину?

Номер слайду 17

Король Лір – вічний образ У літературі є образи, що вийшли за рамки своїх творів та стали духовним здобутком людства. Ці образи несуть у собі питання, що є вічними, та надихають інших митців на створення власних творів. Тому їх називають “вічними образами” в літературі. Таким образом, наприклад, є Прометей. Чому ж образ короля Ліра називають “вічним образом”? Словникова робота: Внчний убраз (у художній літературі) – літературний образ, який за глибиною художнього узагальнення виходить за межі конкретних творів і зображеної в них історичної доби, містить невичерпні можливості для філософського осмислення буття. У старших класах ми будемо вивчати творчість геніального англійського драматурга Вільяма Шекспіра. Серед творчого доробку митця є трагедія “Король Лір”, створена на основі балади. Поміркуйте, чому балада надихнула В. Шекспіра на написання свого твору?

Номер слайду 18

В. Дік 1939 - 2002 “Король Лір” в ілюстраціях Король Лір і мертва Корделія

Номер слайду 19

Йоганн Генріх Фюслі (1741 – 1825) “Король Лір”, акт І, сцена1

Номер слайду 20

Роберт Чарльз Дадлі (1826 – 1909) Гравюра, підфарбована аквареллю

Номер слайду 21

Домашнє завдання Перечитати баладу, уважно передивитися презентацію. Бути готовими відповісти на тестові запитання. Прочитати баладу “Як Робін Гуд став розбійником”. (Доведете, що прочитали, склавши сюжетний ланцюг твору)

Номер слайду 22

ppt
Додано
16 вересня 2020
Переглядів
11997
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку