Презентація за твором "Пістрява стрічка" А.Конан Дойла

Про матеріал
Даний матеріал можна використати при вивченні розділу "Літературний детектив" та твору "Пістрява стрічка " А.Конан Дойла. Презентація містить портретну характеристику героїв та інший цитатний матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сутність «дедуктивного методу» Шерлока Холмса , утвердження в його образі сили інтелекту і моральних якостей . Доктор Ватсон як оповідач

Номер слайду 2

«…працюючи з любов’ю до свого мистецтва , а не заради грошей , Холмс ніколи не брався за розслідування звичайних , буденних справ , його завжди вабило до чогось надзвичайного або навіть фантастичного” .

Номер слайду 3

Дедуктивний метод – це спосіб дослідження при якому окремі положення логічно виводяться із загальних положень

Номер слайду 4

Ватсон про Шерлока Холмса «Я не знав більшої втіхи , як спостерігати за Холмсом під час його професійних занять , милуючись його стрімкою думкою . Іноді здавалося , що він розв’язує пропоновані йому загадки не розумом , а якимсь натхненним чуттям, хоч насправді всі його висновки грунтувалися на точній і строгій логіці».

Номер слайду 5

Елен «…ми побачили , яке в неї посіріле , змарніле обличчя . В її очах зблискував переляк немов у зацькованого звірка . Їй було не більше 30-ти років , але у волоссі вже сріблилася сивина , і вигляд вона мала вкрай стомлений”.

Номер слайду 6

Холмс «…я помітив у вашій лівій рукавичці квиток . Ви сьогодні рано встали , а потім добиралися до станції , довго трясучись у двоколці вибоїстим шляхом . Лівий рукав вашого жакета щонайменше в сімох місцях забризканий грязюкою . І плями зовсім свіжі . Так забруднитися можна тільки в двоколці , сидячи ліворуч від кучера”.

Номер слайду 7

Елен Стоунер :«Я чула , містере Холмс, що ви , як ніхто інший , знаєтеся на різних порочних нахилах людського серця і можете порадити , що мені робити серед небезпек , які мене оточують «.

Номер слайду 8

Елен про Ройлотта :«Люта запальність , яка доходила часом до нестями , була притаманна всім чоловікам цього роду , а в мого вітчима вона ще більше посилилась через тривале перебування в тропіках . Він зробився грозою всього селища ... Треба сказати , що він має неймовірну фізичну силу . Минулого тижня він кинув у річку місцевого коваля ...Єдині його друзі мандрівні цигани. Ще він має пристрасть до тварин , яких надсилає йому з Індії один знайомий”.

Номер слайду 9

Елен про будинок «…на нижньому поверсі розміщені спальні , вітальні знаходяться посередині . У першій спальні спить лікар Ройлотт , у другій спала моя сестра , а в третій – я . Спальні не сполучаються між собою , але всі вони виходять у спільний коридор ...”

Номер слайду 10

Ройлотт «…двері зненацька широко розчинились , і в кімнату ввалився якийсь суб’єкт величезного зросту . Його костюм являв собою дивну мішанину : чорний циліндр і довгий сюртук вказували на професію лікаря , а за високими гетрами та мисливським хлистом у руках його можна було прийняти за сільського жителя . Він був такий високий , що капелюхом зачіпав у верхню поперечину дверей , і такий широкий у плечах , що ледве протискувався в них . Його товсте , жовте від засмаги обличчя зі слідами всіх можливих пороків було помережане тисячами зморшок , а глибоко посаджені злі очі та довгий кістлявий ніс робили його схожим на старого хижого птаха”

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Шерлок Холмс - Я бачив заповіт покійної дружини лікаря. Вийшовши заміж , кожна дочка має право на щорічний прибуток – двісті п’ятдесят фунтів стерлінгів . Отже, якби обидві дочки вийшли заміж , то нашому красеню залишилися б жалюгідні крихти .

Номер слайду 13

Кімната сестри Елен «…це була просто обставлена кімната з низькою стелею й широким каміном , одним із тих , які є в старовинних сільських будинках . В одному кутку стояв комод ; другий куток займало вузьке ліжко , покрите білою ковдрою ; ліворуч від вікна був туалетний столик . Інтер’єр кімнати довершували два плетених стільці і квадратний килимок посередині . Панелі на стінах були з темного , поточеного шашелем дуба , такі старі й вицвілі – здавалос їх не міняли з того часу , як спорудили цей будинок” . «…Холмс взяв стілець і мовчки сів у кутку . Очі його уважно ковзали вгору і вниз по стінах , бігали по кімнаті , вивчаючи і оглядаючи кожнудрібницю ...”

Номер слайду 14

Кімната лікаря Грімсбі Ройлотта «…ліжко , невелика дерев’яна поличка , заставлена книгами , переважно технічними , крісло поруч із ліжком , простий плетений стілець біля стіни , круглий стіл і велика залізна вогнетривка шафа. На шафі лежало маленьке блюдце з молоком . У кутку ліжка висів невеликий собачий батіжок , кінець якого був зав’язаний петлею”.

Номер слайду 15

Шерлок Холмс Ах, скільки зла на світі, і найгірше , коли злі справи робить розумна людина !... Коли лікар коїть злочин , він найнебезпечніший злочинець . У нього міцні нерви і великі знання .

Номер слайду 16

- СТРІЧКА!Пістрява стрічка!-прошепотів Холмс . Дивний головний убір заворушився і над волоссям лікаря Ройлотта піднялася гранована голівка і роздута шия ядовитої змії . Болотна гадюка ! – вигукнув Холмс . – Найсмертоносніша індійська змія !Він помер через 10 секунд після вкусу. Хто прийде з мечем ,той від меча і загине , і той , хто риє іншому яму , сам у неї потрапить .

Номер слайду 17

Підготувала Андріюк Наталія Миколаївна вч. зарубіжної літератури Ясінянської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Поїзд Валентина Савівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 травня 2020
Переглядів
9789
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку