Презентація "Загальна характеристика грибів"

Про матеріал
формувати знання учнів про окреме царство організмів – Гриби; ознайомити із особливостями поширення та середовищ існування грибів; дати загальну характеристику цих організмів; розкрити значення термінів “гетеротрофи”, “мікологія”, “гіфи”, “міцелій”, “макроміцети”, “мікроміцети”; розвивати уміння порівнювати ознаки рослин і грибів, грибів і тварин; уміння логічно мислити, спостерігати та робити відповідні висновки; відпрацьовувати навички пошукової діяльності на уроці;виховувати бережливе ставлення до грибів, дотримуючись правил збирання їх у природі, виховувати екологічну культуру, дбайливе ставлення до всього живого на Землі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гриби. Загальна характеристика царства. Особливості живлення грибів. Виконала: вчитель біології ЗНВК№ 109 Авраменко С.В.

Номер слайду 2

У деякому царстві, що таємно і явно розташувалося навколо людини і навіть саме в ній.

Номер слайду 3

Мета уроку: формувати знання учнів про окреме царство організмів – Гриби; ознайомити із особливостями поширення та середовищ існування грибів; дати загальну характеристику цих організмів; розкрити значення термінів “гетеротрофи”, “мікологія”, “гіфи”, “міцелій”, “макроміцети”, “мікроміцети”; розвивати уміння порівнювати ознаки рослин і грибів, грибів і тварин; уміння логічно мислити, спостерігати та робити відповідні висновки; відпрацьовувати навички пошукової діяльності на уроці; виховувати бережливе ставлення до грибів, дотримуючись правил збирання їх у природі, виховувати екологічну культуру, дбайливе ставлення до всього живого на Землі.

Номер слайду 4

Роботу виконуємо у великих зошитах сторінка 70

Номер слайду 5

Еліас Магнус Фріз (1794-1878) Шведський вчений, батько “мікології” Мікологія-(від грецької mikos-гриби, logos-учення)- наука, що вивчає особливе царство організмів-гриби

Номер слайду 6

Світ грибів цікавий та різноманітний. Відомо біля 100 тис. видів грибів. В цих організмах є ознаки як рослин, так і тварин. Ознаки рослин - це нерухомість, постійний ріст, живлення розчиненими речовинами, наявність кліткових стінок. В той же час гриби мають ознаки тварин: відсутнісь пластид, наявність в клітинних стінках особливої речовини - хітину (з нього покрови пауків, раків). Гриби мають також якості, властиві тільки їм: майже у всіх грибів вегетативне тіло представляє собою грибницю або міцелій. По всіх цих ознаках гриби виділяють в окреме царство живих організмів.

Номер слайду 7

Відгадайте загадку: маленький, крізь землю пройшов, шапку знайшов. Гриби – це одноклітинні або багатоклітинні гетеротрофні організми, які не мають хлорофілу; Гриби – організми, які живляться, подібно до тварин, готовими речовинами; Вони об'єднані в царство Гриби; Гриб складається з грибниці та плодового тіла, які утворені гіфами; Розмножуються частіше нестатевим способом за допомогою спор, а також вегетативно брунькуванням.

Номер слайду 8

Гриби – розкладають складні органічні речовини на прості Для розкладання використовують – ферменти Целюлоза багато молекул глюкози Білки багато молекул амінокислот Всмоктують всією поверхнею тіла

Номер слайду 9

Кисень Дихання Вуглекислий газ Всмоктування Розчинні органічні речовини (глюкоза, амінокислоти) Позаклітинне травлення Ферменти Складні органічні речовини (вуглеводи, білки)

Номер слайду 10

Будова гриба 1. Грибниця 2. Плодове тіло 3. Шляпка 4. Ніжка

Номер слайду 11

Живлення грибів Гетеротрофи Сапротрофи Паразити з неживих тіл соками живого організму

Номер слайду 12

Способи життя грибів Сапрофіти - належать гриби, що живуть за рахунок відмерлих організмів; Гриби паразити – живуть на поверхні або всередині живих тканин рослин і тварин. Живляться за рахунок організмів, на яких оселилися, і часто є збудниками інфекційних захворювань; Симбіоз – співжиття з водоростями і навіть

Номер слайду 13

Способи живлення Сапротрофи:

Номер слайду 14

Паразити рослин

Номер слайду 15

Паразити тварин і людей

Номер слайду 16

Симбіонти Симбіоз- вигідне співжиття двох різних організмів.

Номер слайду 17

Особливості будови грибів Немає хлоропластів Не здатні до фотосинтезу Поглинання поживних речовин – всмоктуванням Необмежений ріст Клітини мають органічну речовину - хітин

Номер слайду 18

Розмноження грибів   Статеве Вегетативне Нестатеве за допомогою частинами спорами статевих клітин міцелію Групи грибів за способом дихання Аероби Анаероби  

Номер слайду 19

Розмноження грибів

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Подібність грибів До рослин 1 Прикріплений спосіб життя. 2 Необмежений ріст. 3 Не здатні до активного руху. 4 Мають тверду клітинну оболонку і вакуолі з клітинним соком. 5 Не можуть поглинати тверду їжу. 6 Способи розмноження. До тварин 1 Відсутність хлорофілу та хлоропластів. 2 Гетеротрофний спосіб живлення. 3 До клітинної оболонки входить хітин. 4 Наявність в обміні речовин сечовини та запасаючої речовини вуглеводу – глікогену.

Номер слайду 22

Домашнє завдання 1.§ 51-52 вивчити поняття 2. У маленьких зошитах заповнити таблицю. 3. Виконати вправу “Вірю - не вірю”. 4. Виконати ребус. 5. Надіслати мені заповнену таблицю і вправу.

Номер слайду 23

Порівняльна характеристика грибів, рослин і тварин ОЗНАКА СПІЛЬНЕ З РОСЛИНАМИ СПІЛЬНЕ З ТВАРИНАМИ Середовище існування Тип живлення Розмноження Будова Висновок

Номер слайду 24

Гра «Вірю — не вірю» 1. Гриби належать до рослин. 2. Гриби-паразити можуть оселятися на поверхні або в середині живих істот. 3. Гриби — це автотрофні організми, здатні до фотосинтезу. 4. У клітинних стінках грибів міститься хітин. 5. У клітинах грибів містяться пластиди й мітохондрії. 6. Серед грибів є одноклітинні й багатоклітинні організми. 7. Справжніх тканин гриби не утворюють. 8. Для грибів, як і для тварин, характерний обмежений ріст. 9. Гриби, як і рослини, не здатні до активного руху. 10. Одноклітинні гриби дріжджі є анаеробними організмами. 11. Запасною речовиною грибів є глікоген. 12. Гриби й лишайники належать до царства Гриби.

Номер слайду 25

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
13979
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку