Презентація "Загальна характеристика клімату України"

Про матеріал

Розробка презентації до уроку "Загальна характеристика клімату України" розширює знання учнів про кліматотвірні чинники і удосконалює навички роботи у визначенні особливостей клімату України.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

1. Організаційний момент Загальна характеристика клімату України. Основні кліматичні чинники.

Номер слайду 2

2. Актуалізація опорних знань Що таке погода? Що таке клімат? Які кліматотвірні чинники вам відомі? Кліматотвірні чинники

Номер слайду 3

Які типи клімату існують на Землі? Які існують кліматичні пояси? Назвіть основні повітряні маси Землі? Які вітри є панівними для помірного поясу Землі?

Номер слайду 4

3. Мотивація навчальної діяльності Для чого людське суспільство ретельно займається вивченням питань клімату? Клімат – явище, яке належить до природних умов і безпосередньо впливає на життя і здоров'я людей. З кожним роком посилюється вплив погоди та клімату на життя людини. Неконтрольована людська діяльність веде до глобальних не тільки кліматичних змін, а й в цілому географічної оболонки.

Номер слайду 5

4. Засвоєння нового матеріалу Загальна характеристика клімату: 1.Більшість території – область помірно-континентального клімату. 2.Вузька смуга Південного берегу Криму – субтропічний середземноморський тип. 3.Українські Карпати і Кримські гори – особливі кліматичні умови, пов'язані із значними перепадами висот.

Номер слайду 6

Сонячна радіація – кількість сонячного тепла і світла, яка випромінена Сонцем і надходить на земну поверхню. 1. Залежить від географічної широти місцевості, висоти Сонця над горизонтом, хмарністю. 2. Змінюється протягом доби і року, що пов`язано із змінами висоти Сонця над горизонтом і тривалості дня.

Номер слайду 7

Сонячна радіація (Р) – випромінення Сонцем тепла і світла(ккал/см2 на рік, або МДж/м2)

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Помірні морські повітряні маси з Атлантичного океану які надходять із північно-західними, західними вітрами. Атлантичний океан Помірні ПМ Взимку і восени обумовлюють похмуру погоду з снігом і туманами, відлигами і дощем

Номер слайду 12

Норвежське і Баренцеве море Арктичні ПМ влітку - дощ взимку – морозна погода

Номер слайду 13

Середземне море Тропічні ПМ влітку - дощ взимку – відлиги

Номер слайду 14

Характер атмосферної циркуляції визначається частою зміною циклонів і антициклонів Взимку- відлига, влітку- дощ (37% днів) Взимку - похолодання, влітку-посушлива погода (63 % днів)

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Східні вітри Вісь Воєйкова Західні вітри

Номер слайду 18

Характер підстильної поверхні впливає на кліматичні умови через поглинання і перетворення сонячної радіації. Альбедо – відношення відбитої радіації до сумарної . Приклади альбедо: - водойми і вологий чорнозем 10%, - ліси і лісостепи влітку 19%, степи 17%, - покрита снігом поверхня 90%. Зима – 80% Літо – 20%

Номер слайду 19

Гори – кліматичні бар’єри

Номер слайду 20

Рівнини – вільний рух повітряних мас

Номер слайду 21

Морські басейни - ?

Номер слайду 22

5. Закріплення нового матеріалу 1. Пояс, в якому переважно розміщена Україна а) Помірний пояс. б) Тропічний пояс. в) Субтропічний пояс. 2. Назва загальної кількості променистої енергії, яка досягає земної поверхні а) Сонячна радіація. б) Сумарна радіація. в) Розсіяна радіація. 3. Місяці, коли в Україні найчастіше спостерігаються циклони а) З вересня до травня. б) З листопада до березня. в) З травня до вересня.

Номер слайду 23

4. Вкажіть характер впливу земної поверхні на клімат а) Спричинює нерівномірне нагрівання поверхні. б) Змінює величину сумарної радіації. в) Змінює характер рослинності. г) Робить зиму теплішою, а літо прохолоднішим. д) Захищає від впливу холодних повітряних мас. 5. Чинники, під впливом яких формується клімат а) Тектонічна будова. б) Внутрішні води. в) Циркуляція атмосфери. г) Характер земної поверхні. д) Сонячна радіація.

Номер слайду 24

Підсумок уроку Значна кількість сумарної сонячної радіації та додатний радіаційний баланс визначають температурні умови на території України, особливо влітку. Переміщення повітряних мас переважно із заходу впливає на температуру зимового періоду року та на кількість опадів. Особливості підстильної поверхні зумовлюють зміну властивостей повітря та перерозподіляють тепло й вологу.

Номер слайду 25

7. Домашнє завдання 1. Опрацювати §20. 2. Усно відповісти на питання ст. 105. 3. Принести календарі спостереження за погодою.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. VALENTINA Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
22 серпня 2018
Переглядів
2614
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку