Презентація дослідження "Кліматично – рекреаційний потенціал балки Маркусової"

Про матеріал

Актуальність теми дослідження полягає в необхідності ретельного вивчення місцевих особливостей мікроклімату і їх впливу на умови відпочинку населення. Мета дослідження-визначити можливість використання території балки для створення природньої рекреації. У результаті метеорологічних спостережень протягом січня – грудня 2016 року були встановлені мікрокліматичні розходження в режимі температури і вологості повітря та у випаровуванні. Мікрорельєф і розходження в шорсткості земної поверхні обумовили і мікрокліматичні розходження в режимі вітру.

Балковий рельєф Кічкаса створив умови для формування більш комфортного мікроклімату у Заводському районі міста. Громадська думка місцевого населення підтвердила актуальність і реальність втілення запропонованого авторами проекту. Створення паркової зони в балці Маркусовій більшість населення вважає необхідними і готова працювати на волонтерських засадах.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кліматично – рекреаційний потенціал балки МаркусовоїРоботу виконала: Оголь Карина Вадимівна. Учениця 10-А класу Запорізького НВК № 67 Науковий керівник : Гриценко Олександра Вікторівна вчитель географії, спеціаліст вищої категорії,вчитель-методист. Запоріжжя, 2017

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Об’єкт дослідження – балка Маркусова Заводського району м. Запоріжжя. Предмет дослідження – кліматичний і рекреаційний потенціал балки Маркусової. Мета дослідження-визначити можливість використання території балки для створення природньої рекреації. Науковий апарат. Актуальність теми полягає в необхідності ретельного дослідження місцевих особливостей мікроклімату і їх впливу на умови відпочинку населення.

Номер слайду 5

Завдання дослідження: З’ясувати теоретичні поняття «мікроклімат», «кліматичний потенціал балки», «кліматично – рекреаційні ресурси», «рекреаційні можливості балок в міській зоні». Вивчити вітчизняний і зарубіжний досвід використання кліматично – рекреаційного потенціалу балкового рельєфу міста. Показати вплив Маркусової балки на основні кліматичні показники району. Визначити напрями можливого використання її кліматично – рекреаційного потенціалу через вивчення громадської думки місцевого населення. Графічно змоделювати проект паркової зони комбінованого типу в районі балки. Зимовий пейзаж Несанкціоноване звалище сміття

Номер слайду 6

На виконання першого завдання Мікроклімат у балках відзначається: Вологішим і прохолоднішим повітрям;Зволоженим ґрунтом; Особливий вид лісу – байрачний ліс;Байраки відрізняються багатством порід дерев; Тінистість русла балок, дозволяє їм зберігати вологу і прохолоду. Мікроклі́мат (від мікро... і клімат) — клімат приземного шару повітря, обумовлений мікромасштабними відмінностями земної поверхні усередині місцевого клімату. Мікрокліматичні фактори: Експозиція підстильної поверхні щодо сторін світу;Нерівності мікрорельєфу;Ступінь вологості ґрунту;Особливості рослинного покриву.

Номер слайду 7

комфортність кліматичних умовнаявність водойм або водотоківчистота повітря та водирослинний покривхарактер рельєфу«контрастне середовище»Кліматичні рекреаційні ресурси - це характеристики погоди регіону, що дозволяють організовувати різні види відпочинку. природні умови: клімат, водойми і водотоки, рельєф, гірські породи, рослинність і тваринний світ

Номер слайду 8

На виконання другого завдання Досвід використання кліматично – рекреаційного потенціалу за кордоном. Міські городи,Німеччина. Міський майдан,Франція. Діяльність садоводів-партизан, СШАДетальне вивчення особливостей кожної пори року з метою поглиблення естетичного сприймання природи з врахуванням традицій і звичаїв.

Номер слайду 9

На виконання третього завдання У результаті метеорологічних спостережень протягом січня – грудня 2016 року були встановлені мікрокліматичні розходження в режимі температури і вологості повітря та у випаровуванні. Мікрорельєф і розходження в шорсткості земної поверхні обумовили і мікрокліматичні розходження в режимі вітру.

Номер слайду 10

На виконання третього завдання Середньомісячні температури

Номер слайду 11

На виконання третього завдання Кількість днів з опадами

Номер слайду 12

На виконання третього завдання Лісові насадження і байрачний ліс балки стабільно охолоджують прилеглу територію і стабілізують вітровий режим; Збільшується відносна вологість повітря і зменшуються її добові і сезонні коливання;Виділяється кисень в атмосферу;Збільшується концентрація негативно заряджених іонів та виділяються біологічно активні речовини; Відбувається затримання частини опадів;Зменшення поверхневого стоку; Покращення структури, збільшення проникності і в окремих випадках родючості ґрунтів;Затримання снігового покриву і талих вод;Закріплення ґрунтів, зниження рівня ерозії;

Номер слайду 13

На виконання четвертого завдання Тільки близько 30% опитаних вказали назву балки. Про зміни і приведення в порядок балки теж є безліч варіантів: частина респондентів вважає, що нікому нічого не треба,а частина впевнена, що тільки спільними зусиллями можливо врятувати ситуацію. На питання про вплив балки на погодні і кліматичні показники Кічкаса і Заводського району більшість поділилася своїми спостереженнями і підтвердила наші висновки. Про участь у створенні в Маркусовій балці паркової зони більшість респондентів підтримала ідеї, запропоновані в проекті.

Номер слайду 14

На виконання п'ятого завдання Проект паркової зони на території балки Маркусової

Номер слайду 15

Обговорення проекту на рівні голови райдержадміністрації району

Номер слайду 16

Висновки. Пріоритетні питання щодо рекреації в парковій роботі постійно обговорюються в більшості високорозвинених країн на високих рівнях. З показань температури видно: погодні умови Кічкаса, балки Маркусової мають достатній кліматичний потенціал. Балковий рельєф Кічкаса створив умови для формування більш комфортного мікроклімату у Заводському районі міста. Громадська думка місцевого населення підтвердила актуальність і реальність втілення запропонованого авторами проекту. Створення паркової зони в балці Маркусовій більшість населення вважає необхідними і готова працювати на волонтерських засадах.

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

pptx
Додано
22 серпня 2018
Переглядів
1383
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку