Презентація "Загальні особливості клімату"

Про матеріал
Презентація "Загальні особливості клімату. Кліматичні пояси" включає в себе елементи гри, серед них "Кольорові питання", "Відгадай", "Поміркуйте", "Географічна павутинка", а також цікаву інформацію, щодо особливостей клімату у різних кукточках нашої планети
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Гра «Кольорові питання»1. Клімат – це…2. Кліматичний пояс – це… 3. Назвіть основні кліматичні пояси… 4. До перехідних поясів належать…5. Скільки на нашій планеті кліматичних поясів? 5. Основні кліматотвірні чинники… 6. Чим відрізняються кліматичні пояси між собою? 7. Кліматичний пояс «вічного літа»… 8. Найжаркіший кліматичний пояс… 9. Пасати – це…10. Циклон – це… 11. Антициклон – це… 12. Атмосферна циркуляція – це…13.Ізотерми – це… 14. Повітряна маса – це…

Номер слайду 3

А чи знаєте ви що, в Єгипті грози бувають раз на 200 років, а в пустелі Наміб ніколи не буває роси…Для тог, щоб дізнатися більше цікавого про клімат цього загадкового материка, ми запросили дослідників, які щойно прибули з Африки.

Номер слайду 4

Тема: “Загальні особливості клімату. Кліматичні пояси”

Номер слайду 5

Учень 1.«Середньорічні температури на більшій частині материка становлять +25…+300 С. навіть на півночі і півдні континенту, які перебувають у субтропічному кліматичному поясі, середні температури найхолоднішого зимового місяця не опускаються нижче +10…+120 С. На окремих територіях протягом року погода буває практично однакова».

Номер слайду 6

Учень 2:“Опади на території материка розподіляються досить нерівномірно. Найбільше їх випадає в екваторіальному кліматичному поясі, особливо в басейні річки Конго. Дуже багато опадів буває на узбережжі Гвінейської затоки (10000 мм на рік), найменше, або взагалі їх не має в тропічних широтах (менш як 100 мм на рік)”.

Номер слайду 7

Учень 3.“Екваторіальний кліматичний пояс охоплює узбережжя Гвінейської затоки та улоговину річки Конго. Тут постійно високі температури повітря (понад +240 С) і вологість. Що цікаво, зранку стоїть сонячна погода, опівдні починається злива з грозою, до вечора – знову сонячна погода, і так щодня. Протягом року випадає понад 2000 мм опадів”.

Номер слайду 8

Учень 4. Побувши в екваторіальному поясі вирішив рухатися на південь, у субекваторіальний кліматичний пояс (він розміщується по обидва боки від екваторіального). Тут на рік буває два сезони – сухий узимку і вологий улітку (вони тривають по півроку). Наявність такого явища пояснюється пануванням двох повітряних мас – узимку сухих тропічних, а влітку – вологих екваторіальних.

Номер слайду 9

Учень 5. Поки мої колеги досліджували вологі кліматичні пояси мене привабили тропіки. Літо надзвичайно жарке, повітря нагрівається до +30…+400 С, але вночі поверхня швидко охолоджується, і температура може знижуватися до +5…+100 С. у межах тропічного поясу виділяють кліматичні області. На півночі і південному заході материка клімат тропічний континентальний (дуже посушливий), на південному сході тропічний морський клімат. Закінчилося наше дослідження на крайній півночі Африки у субтропічному кліматичному поясі. Повітря прогрівається до +24…+280 С, зимою - +8…+120 С. випадає незначна кількість опадів350-500 мм. Тут виділяють дві кліматичні області: середземноморську і морську.

Номер слайду 10

Гра «Поміркуйте»Що впливає на особливості клімату Африки? (розташування в тропічних широтах та жаркому поясі, рівна поверхня, холодні і теплі течії).

Номер слайду 11

Гра «Відгадай»1. Тут постійно високі температури повітря і вологість, дощ ллє як із відра майже увесь день… (екваторіальний кліматичний пояс).2. На території цього кліматичного поясу виділяють дві області: середземноморську і морську… (субтропічний).3. Панують сухі повітряні маси, небо постійно безхмарне, вдень можна підсмажитися, а вночі замерзнути… (тропічний екваторіальний пояс).4. Виділяють два сезони: сухий – зима, а вологий – літо…(субекваторіальний кліматичний пояс).

Номер слайду 12

Гра «Географічна павутинка» “Що запам’яталося на уроці”

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Опрацювати текст параграфа 14 (стор.86-90), скласти порівняльну характеристику клімату пустелі Сахари і Калахарі.

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Додано
30 вересня 2019
Переглядів
1514
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку