Презентація""Загальні риси клімату Північної Америки. Кліматичні пояси і типи клімату."

Про матеріал
Ознайомити учнів з особливостями кліматуПівнічної Америки; розвивати просторову уяву, вміння працювати із картою півкуль; розвивати в учнів первинні навички складання характеристики кліматуматерика; виступати перед класом з підготовленою інформацією; виховувати пізнавальний інтерес.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальні риси клімату Північної Америки. Кліматичні пояси і типи клімату.

Номер слайду 2

ЗНАЄМО І ВМІЄМО:знати географічне розміщення типів клімату.пояснювати закономірності розміщення клімату порівнювати клімат Північної і Південної Америки;робити висновки про механізм утворення стихійних явищ

Номер слайду 3

Особливості клімату. Північна частина Північної Америки вкрита вічними снігами Арктики, південна — оточена теплими тропічними водами океанів. Берегова лінія та форми земної поверхні материка -складна. ТОМУ: На континенті представлені всі кліматичні пояси Північної півкулі, крім екваторіального.

Номер слайду 4

ЗАГАЛЬНІ РИСИ КЛІМа. ТУПРИЧИНИ: різноманітність кліматичних умов Північної Америки зумовлюється значною протяжністю материка з півночі на південь. НАСЛІДКИ: У південні райони протягом року надходить велика кількість сонячного тепла (близько 180 ккал на 1 см2), а в північні — значно менша (до 80 ккал на 1 см2). Це обумовлює нерівномірний розподіл температурних показниківтериторія Північної Америки перебуває під впливом арктичних, помірних і тропічних повітряних мас. Розподіл опадів територією материка визначається пануючими повітряними масами. Головна роль у зволоженні материка належить Атлантичному океану. У помірних широтах переважає західне перенесення вологих повітряних мас із Тихого океану. гірська система Кордильєр перешкоджає їхньому просуванню в глиб материка. Тому основна частина опадів випадає на узбережжі та західних схилах гір — понад 2000 мм на р. На Приатлантичній низовині випадає 1200—1300 мм, на Центральних рівнинах — 700—800 мм, на Великих рівнинах — менш ніж 400 мм опадів на рік. Н айменша кількість опадів — до 100 мм — характерна для улоговин високогірних плато Кордильєр.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Карта кімаичних поясів

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Карта показників

Номер слайду 10

Номер слайду 11

КЛІМАТИЧНІ ПОЯСИ ТАТИПИ КЛІМАТІВПівнічна Америка розташована в арктичному, субарктичному, помірному, субтропічному, тропічному та субекваторіальному поясах КЛІМАТОДІАГРАм. И: арктичному (3 а) субарктичному (3б) помірний (3 в) Субтропічний середньоморський (3г ) ропічний вологий (3 д) тропічний пустельний (3 е)

Номер слайду 12

Гірські масиви Кордильєр та Аппалачів, що розташовані субмеридіонально, створюють ефект «аеродинамічної труби», якою проносяться руйнівні смерчі — торнадо

Номер слайду 13

У гігантській міжгірній улоговині Кордильєр у західній частині субтропічного поясу розташована пустеля Долина Смерті. Свою невтішну назву вона дістала в минулому столітті, за часів «золотої лихоманки». Золотошукачі, які кинулися сюди в пошуках коштовного металу, довго не могли вийти з долини та проблукали там цілий місяць. Не всім пощастило вирватися з полону пустелі — деякі з них загинули

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Практичне завдання. В и к о р и с т о в у ю ч и т е к с т п а р а г р а ф а т а н а в е д е н і к л і м а т и ч н і ді а г р а м и , о х а р а к т е р и ­з у й т е к л і м а т и ч н і п о я с и А м е р и к и . В і д п о в і д ь п о д а й т е у в и г л я д і т а б л и ц і ( у з о ш и т і )

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
Додано
2 лютого 2023
Переглядів
3501
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку