Презентація «Загальні відомості про будівництво та частини і конструкції будівель"

Про матеріал

Презентація «Загальні відомості про будівництво та частини і конструкції будівель" створена відповідно до вимог «Стандарту професійної (професійно-технічної) освіти, СП(ПТ)О з професії 7133 Штукатур, кваліфікаційної характеристики, потреб розвитку галузі, сучасних технологій та новітніх матеріалів з освітнього компонента «Технологія штукатурних робіт». Поданий матеріал створений для вивчення навчального модуля ЗПК "Оволодіння основними відомостями про будівництво ". Презентація адресована здобувачам освіти та викладачам спеціальних дисциплін і майстрам виробничого навчання ЗП(ПТ)О будівельного профілю.

http://surl.li/dqsbf


Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАВЧАЛЬНИЙ МОДУЛЬ«Оволодіння основними відомостями про будівництво»Компетентність «Загальні відомості про будівництво та частини і конструкції будівель"

Номер слайду 2

Урок з теми "Основні відомості про частини й конструкції будівель" Матеріальну основу будівлі складають його конструкції. Залежно від призначення розрізняють наступні конструктивні елементи будівельнесучі, тобто сприймаючі навантаження від вище розміщених конструкцій, устаткування, меблів і т. д.;захисні , тобто ізолюючі приміщення від зовнішнього середовища або такі, що розділяють їх між собою;поєднуючі , тобто що виконують одночасно і функції  несучі  і захисні . Будівлі мають підземну і над­земну  частини   . Фундаменти і стіни підвалів утворюють підземну  частину будівлі; зовнішні і внутрішні стіни, міжповерхові перекриття  сходи, дах — надзем­ну частину. Для житлових і громадських будівель характерні наступні    конструктивні елементи. Фундамент      — підземна частина   будівлі, що сприймає навантаження від вище розміщених елементів і передає їх на грунт. По конструктивному вирішенню розрізняють:стрічкові фундаменти, що  розміщуються суцільною смугою під стінами будівлі; їх змонтовують   з     залізобетонних  подушок блоків стін підвалу ;стовпчасті  у вигляді окремих опор під  колонами будівлі; такі фунда­менти виконують монолітними або збірними.суцільні у  вигляді  суцільної  плити під  будівлею;пальові - у вигляді паль забитих в грунт обєднаних суцільною плитою (ростверком).

Номер слайду 3

Основні частини будинку1 — фундамент; 2 — підлога підвалу; 3 — перекриття над підвалом; 4 — гідроізоляція; 5 — зовнішні стіни; 6 — міжповерхове перекриття; 7 — внутрішні стіни; 8 — перегородки; 9 — перекриття на горищі; 10 — горище; 11 — дах; 12 — сходи; 13 — парапет; 14 —вікна; 15 —відмостка

Номер слайду 4

Будь-яке будівництво починається з аналізу геологічних даних місцевості і розрахунку навантажень, що дозволяє отримати технічне обґрунтування можливості будівництва будинку в умовах певної місцевості ще на етапі проектування. Самостійну перевірку можна провести, якщо на ділянці викопати яму до 2 м, можна буде визначити рівень ґрунтових вод і глибину промерзання грунту. Процес зведення будівлі починається з фундаменту. Будучи основною опорною частиною всієї конструкції, фундамент витримує вагу всієї зовнішньої конструкції, розподіляє його і передає грунту. Саме якісно побудований фундамент здатний запобігти руйнівним процесам (перекіс стін, осідання будинку і т. д.), не дозволяючи будівлі зміщуватися або деформуватися під дією факторів навколишнього середовища. Тому, першочерговим завданням при будівництві будівлі, є йог захист від факторів, які призводять до пошкодження фундаменту. До таких факторів відносяться високі грунтові води, температурні деформації, агресивні кислоти і речовини в ґрунті, рельєф місцевості, сейсмічна активність і т. д. Отже, матеріали для гідроізоляції фундаменту повинні протистояти цим факторам, забезпечуючи тим самим надійний і тривалий захист.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Фундамент      — підземна частина   будівлі, що сприймає навантаження від вище розміщених елементів і передає їх на грунт. Вибрати відповідний фундамент для будинку — головна задача, з якою починається будівництво. Неправильний вид позначиться на довговічності будівлі, міцності або стане причиною непотрібних витрат. Тому спочатку слід визначитися саме з типом опори. Для цього враховується ряд важливих параметрів. Глибина залягання грунтових вод. Якщо вони занадто близько до поверхні, то невідповідний фундамент призведе до підтоплення і нерівномірного осідання будівлі. Щільність і склад грунту. Рухливі грунти вимагають одного виду підстави, щільні — іншого. Глибина промерзання землі. Якщо не врахувати цей фактор, то після кожної відлиги з’являється шанс утворення тріщин у фундаменті, стінах і перекриттях.

Номер слайду 7

а— стрічкові, б — стовпчасті;  1 — фундаментні плити, 2 — шар розчину; 3 - блоки стін   підвалу; 4 – плитна    частина; 5 — підколонник  6 – стакан. ФУНДАМЕНТИ БУДІВЕЛЬ

Номер слайду 8

ФУНДАМЕНТИ БУДІВЕЛЬ а— суцільні, б — пальові;  1 - суцільна бетонна  плита, 2 - ростверк, 3- паліКожен  використовується згідно  розрахунків  та  екномічної  доцільності.  Наприклад  стрічкові фундаменти  найдешевші, стовпчасті  використовують в  будівлях  переважно  каркасного  типу, суцільні в  сейсмічноактивних  зонах, пальові  на  слабких  грунтах.

Номер слайду 9

Суцільний фундамент

Номер слайду 10

Дренаж навколо фундаменту. Розповідь про фундаменти була б неповною, якщо не сказати  про дренажі. При грамотній споруді будинку, дренаж необхідний, адже він відводить воду від фундаменту під час осінніх і весняних дощів і танення снігу. Особливо він потрібен, якщо в будинку є підвал. Щоб зробити дренаж, навколо фундаменту викопується траншея, в яку під нахилом укладається дренажна труба. Можна використовувати спеціальну трубу для дренажу, а можна зробити її самому. Для цього береться ПВХ труба і в ній просверливаются дрібні отвори. Труба загортається в спеціальну тканину і засипається гравієм і піском. Тканина і присипка не дадуть отворів замулитися, і такий дренаж служить довго. Дренажні труби потрібно вивести в спеціальний колодязь.

Номер слайду 11

Каркасно-монолітне будівництво

Номер слайду 12

Стіни (зовнішні і внутрішні)  - відділяють      приміщення        від     зовнішнього середовища, одночасно сприймають навантаження від перекриттів і передають їх на фундамент. По статичному навантаженню розрізняють стіни :несучі   -   сприймають навантаження від власної ваги і     міжповерхових   перекриттів що  на  них  опираються ;самонесучі - тобто на­вантаження  від перекриттів не несуть,навісні -   такі  що сприймають  навантаження від власної ваги в межах поверху і передають   її на міжповерхове перекриття або колони. По конструктивному вирішенню розрізняють стіни дрібнолементні, такі, що викладаються з цеглини, керамічного каменя, дрібних блоків;великоблочні, що  монтуються  з підвіконних, простінкових, перемичкових  і кутових блоків (зовнішні стіни), а також з вертикальних і горизонтальних блоків (внутрішні стіни);великопанельні, що  монтуються з великорозмірних елементів порівняно невеликої товщини; для зовнішніх стін використовують одно модульні (розміром на кімнату) або двох модульні (на дві кімнати)  панелі;

Номер слайду 13

Колони, опори. Опори   -   що  замінюють стіни, виконують у вигляді цегельних стовпів , залізобетонних або сталевих колон, стійок з азбестоцементних труб, заповнених бетоном. ОПОРИ     а — цегельний стовп; 6 — залізобетонна колона; в — асбестоцементная стійка;    1 — виступ (консоль); 2 —випуск арматури;      3 — бетонний виступ; 4- асбестоцемента труба; 5 — монолітний бетон

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Перекриття з багатопустотних і інших панелей розділяють об'єм будівлі на поверхи, передаючи навантаження на стіни або колони. ПАНЕЛІ ПЕРЕКРИТТІВ   1 — плоскі суцільні; 2 — багатопустотні; 3 — лунки для зчеплення з розчином; 4 - випуски арматури. Перегородки — це вертикальні обгороджування, що не несуть навантаження. Вони спираються на міжповерхові перекриття і розділяють в будівлі суміжні приміщення. Перегородки можуть бути з цегли, гіпсобетонних плит, дрібних блоків і так далі.   Заводи будівельної індустрії виготовляють великопанельні залізобетонні і гіпсобетонні  перегородки    з    поверхнею,    підготовленою під фарбування або обклеювання шпалерами.

Номер слайду 17

Види перегородок

Номер слайду 18

Сходи —  це  конструктивний  елемент для сполучення сполучення між поверхами. Найбільш поширені  збірні залізобетонні , с ходи, що монтуються  з маршів і майданчиків або з маршів з двома напівмайданчиками під фарбування або обклеювання шпалерами. Залізобетонні сходи : 1- східцевий марш, 2- східцеві площадкиІноді , в  окремих  випадках повязаних з людьми  з  обмеженими можливостями , які не  можуть користуватись сходами, використовують  пандуси.

Номер слайду 19

Дах — конструкція, що завершує будівлю і що захищає його від зовнішнього середовища. По конструктивному рішенню розрізняють дахи:горищні, що  створюють   між перекриттям верхнього поверху і дахом простір (горище); безгорищні  -  об'єднуючі в одну конструкцію перекриття верхнього поверху і  дах. Вікна — це світлопрозорі обгороджування, призначені для освітлення і провітрювання приміщень. Їх заповнюють заскленими рамами , склоблоками, профільним склом    коробчатого типу.

Номер слайду 20

Парапет Парапет  - це  виступ, завершення основної  стіни  над  дахом висотою 0.7-1м

Номер слайду 21

А́рка - криволінійне перекриття прорізу в стіні або простору між двома опорами (стовпами прорізу в стіні або простору між двома опорами (стовпами, колонами прорізу в стіні або простору між двома опорами (стовпами, колонами, пілонами прорізу в стіні або простору між двома опорами (стовпами, колонами, пілонами), що передає на основу не тільки навантаження, але й ро́зпір. Термін також вживається для будь-якої вигнутої структури, що має форму арки. Арки можуть використовуватися як конструктивний архітектурний елемент, наприклад, над двірним. Термін також вживається для будь-якої вигнутої структури, що має форму арки. Арки можуть використовуватися як конструктивний архітектурний елемент, наприклад, над двірним проходом чи брамою. Термін також вживається для будь-якої вигнутої структури, що має форму арки. Арки можуть використовуватися як конструктивний архітектурний елемент, наприклад, над двірним проходом чи брамою, або як чисто декоративний елемент. Архітектурно-конструктивні елементи будівель

Номер слайду 22

Перемичка- конструкція над прорізом в стіні

Номер слайду 23

Козирок

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Карни́з -  завершення стіни споруди у вигляді горизонтального профільованого пояса, верхня виступаюча частина стіни, що оберігає стіну при стіканні води з даху. Конструктивно визначається виносом — відстанню його краю від стінної площини.

Номер слайду 26

Сандрик – невеликий карниз над вікном або дверима

Номер слайду 27

Пілястр- місцеве потовщення стіни вертикального перерізу

Номер слайду 28

 Ніша — заглиблення в стіні, в яке зазвичай вбудовують меблі, радіатори опалення, каміни тощо

Номер слайду 29

Вимощення - це  конструктивний елемент призначений  для відведення води  від  фундаменту. Відмостка, вимощення має ширину понад 0.7м і захищає фундамент від дощових та талих вод

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Питання  для  самоконтролю: Які  функції  несуть  конструктивні  елементи будівель?Назвіть  основін  конструктивні  елементи  житлових  та  суспільних  будівель?Що  таке  фундамент та  які  види  фундаментів  ви  знаєте?Що  таке  стіни  і які бувають  види  стін?Що  таке перекриття?Що теке  перегородки  і  які бувають їх види?Що таке сходи та  з яких  елементів вони складаються?Що таке вікна і яке їх  призначення?Що  таке  двері і яке  їх  призначення?

Номер слайду 32

ВИКОНАЙТЕ МУЛЬТИМЕДІЙНІ ВПРАВИ З МЕТОЮ ФОРМУВАННЯ ТА ЗАКРІПЛЕННЯ НОВИХ ЗНАНЬВиконайте мультимедійні вправи:https://learningapps.org/view26072236https://learningapps.org/view13851558https://learningapps.org/view10019194https://learningapps.org/view8610750https://learningapps.org/view8563746

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дружківка Цдют
    Змістовна презентація, якісна робота викладача!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 січня 2023
Переглядів
2275
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку