Презентація "Дефекти малярних фарбувань"

Про матеріал

Презентація "Дефекти малярних фарбувань" з предмета «Технологія малярних робіт»; професія - маляр, код 7141, кваліфікація - маляр 3-го розряду, спеціалізація - маляр (будівельні роботи), «Стандарт професійної (професійно-технічної) освіти, ДСПТО 7141.F. 43.34-2015.

Використання презентацій на уроках допомагає виконати такі дидактичні завдання:

засвоїти базові знання з предмета; систематизувати набуті знання; сформувати навички самоконтролю; сформувати мотивацію до навчання в цілому; надати навчально-методичну допомогу учням у самостійній роботі з навчальним матеріалом.

Презентація адресована здобувачам освіти та викладачам спеціальних дисциплін і майстрам виробничого навчання ЗП(ПТ)О будівельного профілю.

http://surl.li/dqryx


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дефекти малярних фарбувань

Номер слайду 2

Причини виникнення дефектів

Номер слайду 3

Можливі причини:«Крокодиляча шкіра» виникає при фарбуванні поверхні фарбою, що швидко сохне, на якій не встиг висохнути шар ґрунтовки. Нанесення твердого нееластичного покриття, наприклад алкідної емалі, на еластичну акрилову ґрунтовку. Нанесення верхнього шару раніше, ніж висохне нижній. Природне старіння олійних фарб за коливання температур. Неправильний підбір матеріалу для певних кліматичних умов. Перепади температури мають велику амплітуду і різкий характер для відповідного покриття. Вирішення проблеми. Стара фарба повинна бути повністю очищена. Наносити слід якісну фарбу, адаптовану для відповідних кліматичних умов. Для усунення цього дефекту поверхню шліфують, шпаклюють і фарбують знову.«Крокодиляча шкіра», аллігаторінг (шар фарби подібний до шкіри рептилій)

Номер слайду 4

Чекінг. ПРИЧИНИ чекінгу природнє старіння давно нанесеної фарби на масляній основівтрата фарбою еластичності внаслідок тривалої експлуатації, спричинена зміною вологості і температури. Вирішення проблеми. Для усунення цього дефекту треба випалити або очистити хімічним способом старе покриття, поверхню прошліфувати, прошпаклювати і пофарбувати заново.

Номер слайду 5

Можливі причини: Використання фарби невисокої якості, що не забезпечує покриттю достатній рівень адгезії й еластичності, природне старіння масляних фарб. Надмірне розбавлення фарби або нанесення її занадто тонким шаром. Погана підготовка поверхні, особливо внаслідок фарбування деревини без ґрунтовки. Фарбування за несприятливих погодних умов, що перешкоджають нормальному плівкоутворенню:низькі температури, сильний вітер тощо. Вирішення проблеми. Якщо тріщини неглибокі, не до самої основи, то слід видалити фарбу, що відлущилася, скребком або дротяною щіткою, зашкурити та заґрунтувати оголену поверхню деревини і перефарбувати. Якщо ж тріщини глибокі, до основи, треба видалити всю фарбу за допомогою скребка, ошкурити поверхню, потім заґрунтувати і перефарбувати високоякісною акриловою фарбою для зовнішнього застосування. Розтріскування з лущенням мимовільне відділення смужок або шматків покриття , може спостерігатися повне або часткове відшаровування.

Номер слайду 6

Більш детально про проблему та шляхи її вирішення перейдіть за посиланням: https://alumall.ru/uk/oformlenie/ustranenie-pyaten-na-potolke-posle-zatopleniya-chem-i-kak-samostoyatelno-ubrat-zheltye-pyatna-na-potolk.html. Причини. Патьоки на стелі, що утворилися після затоплення водою з верхнього поверху або даху, що продірявився, на жаль, не рідкість. Стеля відразу втрачає естетичний вигляд і потребує ремонту. Плями від протікання, жовті плями після затоплення. Вирішення проблеми Доведеться шпателем зчистити фарбу, шпаклівку, видалити промоклу штукатурку. Всі зіпсовані поверхні слід ретельно зачистити. Стеля повинна повністю просохнути. Після цього наноситься грунтовка і стеля вирівнюється шпаклівкою. Після шліфування і грунтувння стелю пофарбувати заново.

Номер слайду 7

Боротьба з іржею на стеліБоротьба з іржею. Щоб позбутися від іржавих патьоків після потопу на стелі і стінах стане в нагоді знову ж мідний купорос. Засіб отруйнаий тому працювати треба в засобах індивідуального захисту та при відкритих вікнах. Яскраво-руді плями можна прибрати засобом: Мідний купорос 10%. Коричневе господарське мило 72%. Клей кістковий. Оліфа. Губки або кисть. Слід натерти брусок мила на тертці. А потім змішати стружку зі 250 г купоросу. Туди ж додається 200 г клею і 50 г оліфи. Перед роботою потрібно ретельно зачистити патьоки на можливу глибину. Потім приготована суміш пензлем або губкою наноситься на плями. Можна зробити й простіше, якщо на стелі з'явилися іржаві патьоки. Для цього уражену ділянку обробити купоросом, потім грунтується, зашпаровуються, фарбується білою фарбою. Найкраще використовувати масляну фарбу, яка утворює щільну плівку. Через цю плівку іржа знов не проступить.

Номер слайду 8

ПРИЧИНИ Ефект апельсинової шкірки, хвилястість,або шагрень висока в’язкість матеріалу, дуже густа фарба, використанням низькокиплячих розчинників і невідповідних пензлів.розчинник випаровується швидко; несумісность марок розчинника і лаку;порушення пропорцій змішування компонентів, що приводить до недостатнього розбавлення лаку; погано відрегульована подача стисненого повітря на фарборозпилювач; відстань від фарборозпилювача до поверхні більше допустимої;висока температура повітря в приміщенні при фарбуванні; оптимальним температурним режимом вважається + 18-20 ° С;нанесення наступного шару на ще не висохлий попередній;при порошковому фарбуванні закінчився термін придатності фарби;краскопульт має сопло (дюзу) занадто великого діаметра. Шагрень, “апельсинова шкірка”, хвилястість. ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ. Цей дефект усувають додаванням розчинника з високою температурою кипіння, підбором потрібного пензля. Поверхню слід очистити і пофарбувати заново фарбою нормальної в’язкості

Номер слайду 9

Ефект рами –нерівномірність кольору. ПРИЧИНИ Ефект рами – нерівномірність кольору, яка може з’явитися, якщо всю стіну фарбувати валиком, а в кутах – щіткою. Ділянки, пофарбовані щіткою, як правило, здаються більш темними. Цей дефект нагадує раму від картини. Ділянки, пофарбовані унаслідок розпилення, виглядають також більш темними, ніж за використання щітки або валика. Цей дефект може проявиться у вигляді нерівномірного блиску. Рішення проблеми. Слід переконатися,що швидкість нанесення фарби за допомогою щіточок і валиків однакові. Не варто прагнути забарвити всі кути в кімнаті до фарбування валиком. Працювати бажано на маленьких ділянках, щоб завжди був «вологий край». Для додання фарбі бажаного відтінку потрібно переконатися, що використовуєте відповідний пігмент. Ємності з пігментами, які зберігалися у вас, а також із щойно придбаними слід добре потрясти.

Номер слайду 10

Потьоки. ПРИЧИНИПотьоки мають вигляд товстих смуг і краплин фарби, які звисають, і утворюються особливо при фарбуванні металевих поверхонь при: використання рідкої фарби чи лаку,. недостатня проміжна сушканевідповідність температури поверхні і фарби (холодна поверхня)СПОСОБИ УСУНЕННЯ ДЕФЕКТІВПоверхню, на якій помічені потьоки, після висихання шліфують і фарбують заново ФАРБУ МОЖНА ВИДАЛИТИ ХІМІЧНИМ, ТЕРМІЧНИМ АБО МЕХАНІЧНИМ ШЛЯХОМ

Номер слайду 11

Зморшки Можливі причини: Фарба нанесена дуже товстим шаром (цей дефект виникає частіше за використання алкідних або масляних фарб). Фарбування нагрітої поверхні або в спекотну погоду. Вплив на невисохлу фарбу дощу, роси, туману або підвищеної вологості. Нанесення верхнього шару фарби на перший шар, який повністю не висох. Фарбування забрудненої , вологої поверхні. Рішення проблеми: слід зіскребти зморщене покриття та нанести рівний шар високоякісної фарби. Далі треба переконатися, що перший шар або ґрунтовка повністю висохли, та наносити верхній шар. Фарбувати поверхню необхідно чітко виконуючи вказівки виробника (рекомендовані два тонких шари краще, ніж один товстий). Якщо фарбування здійснюється в спекотну або вологу погоду, треба дати фарбі додатковий час для висихання.

Номер слайду 12

ПРИЧИНИ Засміченість зумовлена механічними включеннями, запиленістю приміщення, недбалістю маляра; у разі нанесення матеріалу способом пневматичного розпилення можливе утворення таких дефектів покриття: Засміченість,зернистість . СПОСОБИ УСУНЕННЯДля усунення цього дефекту необхідно відфільтрувати матеріал, регулярно промивати пензлі, підтримувати чистоту і не допускати пилоутворення і в момент фарбування, слідкувати за станом інструменту, проціджувати фарбу

Номер слайду 13

Фарбова плівка довго сохне і дає відлипність. ПРИЧИНИФарбова плівка довго сохне і дає відлипність при: застосуванні оліфи поганої якостіівикористанні у сумішах пігментів, що затримують висихання олійної плівки (цинкові білила, сієна тощо)Фарбування велось у холодну погоду. Просрочена фарба. ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИПри використанні неякісної оліфи поверхню промивають підкисленою холод­ною водою, висушують і фарбують знову якісною суміш­шю. У фарбувальні суміші, до складу яких входять пігменти, здатні затримувати висихання плівки, додають сикатив.

Номер слайду 14

СПОСОБИ УСУНЕННЯ ДЕФЕКТУПередусім треба визначити, чи проходять бульбашки всередину до самої основи. Якщо так, то причиною може бути волога,що просочується зсередини. У цьому випадку, треба ліквідувати джерело просочування води зі стіни, інакше повторне фарбування може призвести до повторного бульбашкоутворення. Щоб уникнути цього, фарбову плівку у дефектних місцях зчищають скребачкою. Дають час для висихання поверхні, після чого підготовлюють і фарбують її знову. Можливі причини: Фарбування під прямими сонячним и променями або занадто нагрітої поверхні, особливо із застосуванням органорозчинних лакофарбових матеріалів темного кольору. Нанесення масляної або алкідної фарби на вологу поверхню. Надмірна вологість або волога, що просочується зсередини через зовнішні стіни (за використання акрилових водно-дисперсійних фарб, які дозволяють водяній парі випаровуватися, не пошкоджуючи цілісність покриття, це рідко може бути причиною цього дефекту). Вплив надмірної вологості (роси або дощу) на свіже покриття незабаром після того, як фарба висохла, особливо якщо поверхня була недостатньо добре підготовлена і використовувалася фарба не дуже високої якості. Бульбашкоутворення, пухирі

Номер слайду 15

ПРИЧИНИ. На поверхні свіжопофарбованій деталі, після нетривалого просушування, з’являються дрібні отвори від бульбашок, що лопнули, які виглядають як уколи шпилькою. Цей дефект фарбування, проявляється через неправильне застосування розчинника (розріджувача), наприклад, занадто швидкий для навколишньої температури.— Дуже товсті шари нанесені через нетривалий час міжшарової сушки. Нагрівання елемента (сушка) була включена відразу після фарбування або температура сушки занадто висока. в фарбувальний апарат потрапило масло. ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ. Частково ліквідувати цей дефект допоможе тільки шліфовка з подальшою поліровкою. Прорив бульбашок

Номер слайду 16

Дефекти фарбування неводними фарбами. Причини. Погана покривність фарби спостерігається при фарбуванні світлими сумішами по темному ґрунту, колір якого значно відрізняється від кольору фарбувальної суміші, застосуванні рідкої або лесувальної суміші. При фарбуванні погано заґрунтованої поверхні утворюються матові (жухлі) плями. Погана покривність Способи усунення дефекту. Для усунення цих дефектів поверхню очищають і додатково фарбують.

Номер слайду 17

ФАРБИ ПО ІРЖІ – ПРОСТЕ ВИРІШЕННЯ СКЛАДНОЇ ПРОБЛЕМИІржавіння Причини. НЕПРАВИЛЬНИЙ ВИБІР ФАРБИ ФАРБУВАННЯ ВЕЛОСЬ ПО НЕПРОГРУНТОВАНІЙ І НЕПІДГОТОВЛЕНІЙ ПОВЕРХНІ; ТОНКИЙ ШАР ФАРБИВирішення проблеми. Очистити поверхню від іржі і заново пофарбувати спеціальною фарбою, молотковою або іншою для металу

Номер слайду 18

ПРИЧИНИМатовість виникає внаслідок високого тиску або неправильного встановлення відстані між фарборозпилювачем та виробом. Матовість. СПОСОБИ УСУНЕННЯ ДЕФЕКТУЦе усувають регулюванням тиску й установленням відстані між фарборозпилювачем та виробом у межах 200 ‒ 400 мм. Матовість виникає через порушення фарбувального процесу, маленького часу сушіння, надмірного тиску в розпилювачі або прискореного випаровування розчинника. Виявляється як молочний туман через попадання вологи в ЛФМ. Якщо волога потрапила в грунт, то з часом це переросте в відшаровування. Причина – надто густа фарба. Сліди від щітки

Номер слайду 19

Можливі причини: Недостатньо якісна підготовка поверхні (не був ліквідований вже існуючий наліт). Надлишок вологи, що просочується через зовнішні стіни зсередини. Стіна або штукатурка зроблені з відхиленнями від технологічних норм, що призвело до підвищеного вмісту солей і лугів.фарбування велось до моменту повного висихання бетону чи штукатурки. Вирішення проблеми. Якщо причиною є надлишок вологи, треба ліквідувати джерело вологи (полагодити дах, прочистити жолоби і водостоки, закрити всі тріщини в кам'яній кладці високоякісним акриловим ущільнювачем). Якщо всередині будівлі підвищена вологість,можна установити віддушини або витяжні вентилятори, особливо в кухні, ванній та пральні. Видалити всі сліди нальоту і фарби, що відлущилася, дротяною або механічною щіткою або за допомогою промивного апарата. Потім ретельно вимити поверхню. Нанести спеціалізовану акрилову ґрунтовку, дати їй повністю висохнути і тільки після цього нанести шар високоякісної фарби для зовнішніх робіт. У деяких, більш легких випадках, за яких поява нальоту закінчилась на початковому етапі, а фарба при цьому не ушкодилася, досить просто змити наліт. Висоли

Номер слайду 20

Відкрейдування Відкрейдування шару - нездатність матеріалу протистояти регулярному впливу тертя без втрати декоративних властивостей. Зазвичай відбувається при нанесенні вапняних побілок, до складу яких не додали оліфи. Ще причиною може бути густота суміші (рівень якої можна виміряти , спробувавши процідити розчин). Причиною може бути порушення технології фарбування, невідповідність температурно-вологісного режиму, . Способи усунення дефекту. Поверхню очищають, грунтують і фарбують правильно приготовленою фарбувальною сумішшю з дотриманням технології фарбування. ПРИЧИНИ

Номер слайду 21

Плісень, грибок. ПРИЧИНИВикористання будівельних матеріалів, що характеризуються високим рівнем залишкової вологості;Неефективна гідроізоляція міжпанельних швів;Неякісна гідроізоляція фундаментів;Надмірно висока герметичність приміщень, в яких встановлені пластикові вікна та недостатньо ефективна природна вентиляція приміщень;Порушений опалювальний баланс квартири, що проявляється у вигляді нерівномірного прогріву приміщень при високій вологості зовні;Виникнення дефектів покрівлі і намокання стін при косих дощах;Надлишок кімнатних рослин, часті прання, поєднуються з недостатнім провітрюванням.

Номер слайду 22

Профілактичні заходи і усунення причини появи грибка. Перш, ніж приступити до обробки стін від цвілі, необхідно розібратися в причинах її виникнення, які ми розглянули вище. У зв'язку з тим, що грибок з'являється у вологих приміщеннях з недостатньою вентиляцією, профілактичні заходи спрямовані на вирівнювання температури і вологості, для чого після ретельного просушування необхідно відмовитися від щільного закривання дверей. При недостатній вентиляції приміщення у вентиляційному каналі встановлюють вентилятор. Спочатку потрібно зняти і викинути уражені шпалери або шар фарби і шпателем акуратно зчистити верхній шар ураженого покриття. Потім ділянку потрібно ретельно просушити будівельним феном. Після повного висихання на стіну кистю наноситься спеціальна грунтовка антиплісень з антисептиком. В магазинах представлений великий вибір самих різноманітних засобів від цвілі в квартирі. Хімія повністю знищить залишки цвілевих грибів. На етикетці буде написано скільки шарів потрібно нанести на стіну для кращої ефективності. Після повного висихання можна відновлювати обробку. Як видалити грибок у квартирі?

Номер слайду 23

чорний — буває двох видів, спочатку чорна і змінює колір під час цвітіння. Найчастіше виникає через сильний парниковий ефект всередині приміщення. Будинок слід осушити і встановити більш потужну вентиляцію;білий — найбільшу небезпеку становить для дерев’яних виробів. За короткий проміжок може знищити підлогу. При появі слід негайно зняти частину ураженої деревини, а поверхню обробити антигрибковими препаратами;синній — вражає навіть оброблену лаком деревину, тому вологе прибирання не допоможе. Наліт доведеться зчистити, а виріб покрити спеціальним складом.зелений — це, скоріше, не цвіль, а невеликий мох. Росте він в місцях протікання. Текти може всередині стіни в тріщинах або під шпалерами і власнику приміщення не видно. Зверніть увагу, чи не проходять в цьому місці труби або водостоки з зовнішньої сторони будинку. Необхідно знайти місце виникнення води і усунути дефект. Якщо ви проживаєте в квартирі і маєте намір залучити забудовника для вирішення проблем, доведеться провести тепловізійну зйомку, а також зробити змив зі стіни для подальшого вивчення спор в лабораторії. Без документального підтвердження наявності грибка вам навряд чи допоможуть. санвузол — відсутність сушарки і погана вентиляція. Якщо є кімната вище поверхом, там може бути втеча води;кути на стінах — щілини в кладці і промерзання стін. При швидкому зведенні можуть не до кінця просохнути стіни, але це рідкісний виняток;кути на підлозі і плінтусах — вогкість з підвалу і проблеми з каналізацією;за меблями — холодна стіна не встигає прогріватися, так як немає циркуляції повітря. Якщо меблі перемістити не можна, доведеться утеплити стіну зовні;Місцезнаходження цвілі розповість про проблему: Відтінки цвілі:

Номер слайду 24

SNIEŻKA ПУМА!💥Це протигрибковий засіб, який має дезінфікуючу дію. 💢 Він глибоко проникає в основу та захищає покриття від грибків, бактерій, дріжджів, водоростей, моху, лишайника. 💫Використовувати його можна всередині та назовні приміщення. 🌀

Номер слайду 25

SNIEZKA PUMA (СНЄЖКА ПУМА) - це ефективний біоцидний склад для захисту мінеральних основ усередині і зовні приміщення від біологічних загроз. Призначення: Пума Снєжка - це засіб для стін є готовим до використання біоцидним і біозахисним препаратом, який застосовується в будівництві проти цвілі, грибків, водоростей, моху, лишайника і дріжджів, на стіні, штукатурці, покриттях клейових і емульсійної фарби.  Може застосовуватися всередині і зовні приміщень. Застосування: Якщо стіна в приміщенні покрита грибком, необхідно: механічно видалити з поверхні стіни цвіль і грибковий наліт, стіну помити водою і висушити, за допомогою пензлика продезинфікувати стіну, після обробити просоченням «Пума» - воно проникає в глибину стіни, має сильну біоцидну дію  . Властивості: Глибокопроникна, зміцнююча. Мінімальная робоча температура навколишнього середовища: 5.0 (градусів), максимальна робоча температура навколишнього середовища: 25.0 (градусів).  Спосіб нанесення: пензликом, валиком. Витрата: 0,2 л / м², при одноразовому нанесенні.

Номер слайду 26

Закріплення та осмислення матеріалу. Виконайте мультимедійні вправи за посиланнями:https://learningapps.org/view11987082 ПРИЧИННО-НАСЛІДКОВИЙ ЗВ'ЯЗОК. ДЕФЕКТИ МАЛЯРНИХ ФАРБУВАНЬhttps://learningapps.org/view11980887 ЖАХИ НЕПРОФЕСІОНАЛІЗМУ або ДЕФЕКТИ МАЛЯРНИХ РОБІТhttps://learningapps.org/view10416806 КРОСВОРД "ДЕФЕКТИ МАЛЯРНИХ РОБІТ"Зробіть фото 5 дефектів малярних фарбувань і поясніть причини їх виникнення та опишіть способи недопущення та вирішення проблеми.

Номер слайду 27

Корисні посиланняhttps://www.youtube.com/watch?v=g6 O7 UQPo. FUI грибок боротьбаhttps://www.youtube.com/watch?v=DPx. Kitgo-2o Как убрать плесень в квартиреhttps://www.youtube.com/watch?v=Dr. Hejk. SYTq. I Как избавиться от плесени навсегда?! (повтор) – Все буде добре. Выпуск 1013 от 08.05.17 https://emalpromgroup.com.ua/clasify/os-farb/ОСОБЛИВОСТІ ФАРБУВАННЯ РІЗНОМАНІТНИХ ПОВЕРХОНЬ

Номер слайду 28

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Похил Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 січня 2023
Переглядів
2076
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку