Презентація "Загартовування"

Про матеріал
Презентація містить достатню кількість ілюстративного матеріалу та анімації, які дозволяють передати в динаміці процеси і явища загартовування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загартовування Барабаш Станіслав Костянтинович,учитель фізичної культури

Номер слайду 2

Загартовування – це вплив холоду, тепла, сонячних променів, дозованих фізичних навантажень з метою підвищення витривалості організму.

Номер слайду 3

Позитивне значення цих оздоровчих процедур важко переоцінити. Завдяки загартовуванню значно підвищується здатність людини протистояти багатьом вірусним і бактеріальним інфекціям.

Номер слайду 4

… починати необхідно з нетрива­лого загартування повітрям, спати з відчиненою кватиркою влітку, а пі­зніше і взимку, полегшити свій одяг, перейти до занять у роздягнутому вигляді і так поступово дійди до загартування на морозному повітрі. 

Номер слайду 5

сонце вода повітря Загартовуючі фактори

Номер слайду 6

Значення загартовування: • поліпшує кровообіг та обмін речовин;• підвищує тонус нервової системи; • підвищує імунітет; • поліпшує терморегуляцію;• посилює розумову діяльність і фізичну працездатність.  

Номер слайду 7

Загартовування повітрям - або (аеротерапія). Повітряні ванни благотворно діють на людину. Завдяки ним людина стає більш урівноваженою, спокійною. Непомітно зникає підвищена збудливість, поліпшується сон, з'являються бадьорість і життєрадісний настрій.

Номер слайду 8

Поради

Номер слайду 9

Загартовування сонцем - точніше прийом повітряно-сонячних ванн. В помірних дозах сонячне проміння сприятливо впливає на обмінні процеси, розвиток дитячого організму, посилює дихання і кровообіг. Крім того сонячні ванни сприяють виробленню витривалості до тепла.

Номер слайду 10

Запам'ятай Не перегрівайся. У перші дні засмагати на сонці не більше 10 хв. Найкраще засмагати до 11 години ранку й після 17 години дня. Найбільш корисний травневий загар. Сонячні ванни допустимі тільки через 2 години після прийому їжі. • Захищай голову від прямих сонячних променів.

Номер слайду 11

Повітряно-сонячні ванни найкраще приймати на березі ріки чи іншої водойми, серед зелених насаджень. Місця прийому сонячних ванн повинні бути досить відкритими для сонця і природного руху повітря.

Номер слайду 12

Загартовування водою. Водні процедури - більш інтенсивна процедура загартовування тому, що вода володіє теплопровідністю в 28 разів більшою, ніж повітря. Головним фактором загартовування служить температура води.• Систематичне застосування водних процедур - надійний профілактичний засіб проти шкідливих впливів різних випадкових охолоджень тіла.

Номер слайду 13

Види водних процедур. Обтирання рушником. Обливання Контрастний душ. Купання

Номер слайду 14

Запам'ятай холодна вода зміцнює абсолютно весь організм, а це сприяє ефекту оздоровлення;стимулює діяльність імунної та ендокринної систем;активізуються обмінні процеси, що благотворно позначається на зниження ваги;підсилює процеси кровообігу в клітинах тканин організму, стимулює вироблення колагену, що веде до омолодження;виліковує простудні захворювання, знижуючи ризик до захворювання в сотні разів;збагачує організм енергією, зарядом бадьорості, хорошим настроєм, зменшує ризик захворювання серцево-судинної системи;так як всі рецептори під час оздоровчої процедури збуджуються, активізується і нервова система, людина стає бадьорою, зникає дратівливість і знімається стомлення.

Номер слайду 15

Своєрідною формою загартовування вважають обтирання снігом верхньої половини тіла. Його рекомендують здоровим людям після підготовчого загартовування холодною водою. Спочатку процедуру виконують у приміщенні, тривалість 1-3 хв. Коли організм звикне, обтирання при гарній погоді можна проводити на свіжому повітрі.

Номер слайду 16

Купання у відкритому водоймищі дозволяють перейти до вищої форми загартовування зимового купання ( моржування). Проте займатися ним потрібно організовано, у складі груп під керівництвом фахівця і під постійним лікарським контролем.

Номер слайду 17

Правила загартовування систематичність занять (виділити для загартування невеликий час, хоча б 5—10 хв, але щодня, і не дозволяти собі переривати його); поступовість збільшення навантаження (як часу процедур так і їх інтенсивності);комплексність (використання різних факторів і форм);врахування стану здоров'я того, хто загартовується; позитивний сихоемоційний настрій (загартовуватися треба хо­тіти і робити це тільки в гарному настрої)

Номер слайду 18

Висновок Говорячи про загартовування як засобі фізичного виховання, мається на увазі не тільки пристосування організму, що відбуває під впливом несприятливих умов, а й свідоме застосування визначеної системи заходів які підвищують опірність організму і виховують здатність швидко і без шкоди для здоров'я притосовуватися до різних умов зовнішнього середовища.

Номер слайду 19

Список використаних джерел Література 1. Основи здоров'я: Підруч. 5 кл. загальноосвіт. навч. закл./ І. Д. Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко. – К.: Видавництво «Адатон», 2018. – 180 с. Інтернет-ресурси. URL: http://8next.com/bl/3585-bl_031.html. URL: http://garmonya.in.ua/zagartovuvannya-pryntsypy-i-metody/

pptx
Додано
9 травня 2023
Переглядів
531
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку