Презентація "Захист від кримінальних небезпек. Поняття і межі допустимої самооборони. Основи самозахисту".

Про матеріал
дати уявлення про захист від кримінальних небезпек, формувати поняття про основи самозахисту, межі допустимої самооборони; розвивати здоров’язбережувальні компетенції, навички самоконтролю, уміння уникати небезпечних ситуацій, відстоювати свою позицію та відмовлятися від небажаних пропозицій; виховувати впевненість, рішучість, здатність до аналізу проблем і прийняття рішень.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Захист від кримінальних небезпек. Поняття і межі допустимої самооборони. Основи самозахисту. Н. ШУТКО

Номер слайду 2

Техніка “Вхідні – вихідні квитки” “Вхідні квитки” учитель використовує на початку уроку (учні відповідають на запитання з домашнього завданням або з попереднього уроку).

Номер слайду 3

Розв'язування ситуаційної задачіВалентину сподобався мобільний телефон Ігоря. Валентин знав, що хлопець на канікулах працював двірником, щоб його купити, але вдався до шантажу, щоб відібрати гаджет для себе. Адже він також знав, що батьки не знали про підробіток Ігоря, були одразу проти цього. В обмін на мовчання Валентин вимагав телефон Ігоря. Чи належить шантаж до правопорушень?Як би ви діяли на місці Ігоря?

Номер слайду 4

«Шкала актуальності»Наскільки актуальною для кожного з вас є тема уроку? Озвучте показник за 5-бальною шкалою: 0 – зовсім не важлива, …, 5 – саме те, що необхідно знати (вміти, розуміти тощо) на найближчий час.

Номер слайду 5

Вправа “Дерево очікування”Завдання -на стікерах написати, що ви очікуєте від уроку, співпраці з однокласниками

Номер слайду 6

Крадіжки, погрози, вимагання, напади, бійки — досить поширені небезпеки соціального середовища. Кожна людина має право захистити себе, свої права, власність, життя і права інших людей.

Номер слайду 7

Узаконений захист майна, здоров’я і життя від суспільно небезпечних посягань — це необхідна (допустима) оборона. Перевищенням меж необхідної самооборони вважають умисне заподіяння нападнику тяжких тілесних ушкоджень

Номер слайду 8

Самозахист — це застосування людиною засобів протидії, які не заборонені законом, без втручання відповідних державних та інших органів.

Номер слайду 9

Під час самозахисту найчастіше можна застосовувати:фізичну силу (найпоширеніша форма), тобто прийоми рукопашного бою;спеціальні засоби, наприклад газовий балончик, кишенькову сирену, електрошоковий пристрій (для цих засобів не потрібний спеціальний дозвіл);спеціально треновану собаку.

Номер слайду 10

Якщо на вас напали

Номер слайду 11

Моделюйте — набувайте життєвих навичок. Проаналізуйте схему «Якщо на вас напали». Відповідно до схеми розкажіть, як діяти в наведених ситуаціях.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Попрацюйте в парі або групіОбговоріть, де і яких найпростіших прийомів самооборони ви можете навчитися.

Номер слайду 16

Ситуаційні завдання. Чи було перевищено межі необхідної самооборони в наведених ситуаціях? Обґрунтуйте відповідь. Як діяли б ви?1. Щоб провчити підозрюваного в крадіжці мобільного телефону, підлітки побили його.2. Під час гри у волейбол дівчині порвали одяг. У відповідь вона штовхнула гравця, той упав і зламав руку.3. На чоловіка, який зірвав кілька яблук у чужому саду, господар нацькував собаку. Потерпілий у тяжкому стані потрапив до лікарні.4. У відповідь на лайку потерпілий бризнув в обличчя кривдника з газового балончика, той знепритомнів.5. Зловмисник намагався вдертися в помешкання. Господар поранив нападника з мисливської рушниці.6. Коли на дискотеці юнак, захищаючи дівчину від п’яного хулігана, відштовхнув його, той упав і зламав ногу.

Номер слайду 17

Висновок. Кожна людина має право захистити від кримінальних небезпек себе і власне майно. Потрібно вміти діяти в межах необхідної оборони. Кожен має володіти прийомами самозахисту.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

“Вихідні квитки” вчитель використовує наприкінці уроку. Вони мають на меті визначити рівень засвоєння знань/ умінь учнів. 1. Що таке необхідна оборона?2. Які дії вважають перевищенням необхідної оборони? Наведіть приклади.3. Що таке самозахист?4. Як може діяти людина під час самозахисту? Які засоби використовувати?5. У яких випадках людина має право на самозахист?

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Мартынова Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Основи здоров’я, 8 клас, Презентації
Інкл
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
2 червня 2023
Переглядів
1302
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку