Презентація "Заходи безпеки на льоду"

Про матеріал

Презентація розповідає про типи льодового покриву, як правильно переходити замерзлі водойми, як себе поводити, як що всеж провалився під лід., як можна допомогти людині яка знаходиться у скрутному становищу в холодній воді.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Заходи з безпеки на льоду. Заходи безпеки на льоду

Номер слайду 2

1. У зимовий період місцеві засоби масової інформації під час передачі метеопрогнозів повинні давати інформацію про товщину та міцність льоду на місцевих водоймах і особливо попереджувати про його ослаблення під час відлиг чи таненні

Номер слайду 3

2. У різних місцях річок та озер товщина льодового покриву може бути різною. У гирлах річок та приток міцність льоду послаблена течією. На водоймах безпечним уважається лід (при температурі повітря нижче 0 град.):- для одного пішохода товщиною не менше 5-7 см (лід блакитного кольору - найміцніший, білого - міцність у два рази менше, сірий - свідчить про присутність води в товщі льоду);

Номер слайду 4

- для групи людей (масові переправи пішки ) - товщиною не менше 15 см (дистанція в колоні по 4 чоловіка 5 м);

Номер слайду 5

- при масовому катанні на ковзанах - 25 см ;

Номер слайду 6

- для переправи вантажного автомобіля (колісного) вагою 15 т - 35 - 43 см (дистанція в колоні не менше 35 м);

Номер слайду 7

для гусеничного трактора і тягача вагою 20 т - 40-60 см (дистанція в колоні не менше 30 м).

Номер слайду 8

3. При переході замерзлої водойми необхідно користуватись обладнаними льодовими переправами або прокладеними стежками Якщо лід недостатньо міцний, то потрібно припинити рух і повертатись своїми слідами, роблячи перші кроки, не відриваючи ноги від поверхні льоду. Категорично забороняється перевіряти міцність льоду ударами ніг.

Номер слайду 9

4. Під час руху по льоду варто звертати увагу на його поверхню. Особливу обережність слід проявляти в місцях зі швидкою течією, джерелами, струмками та теплими стічними водами промислових підприємств, кущами і травою, що виступають на поверхню.

Номер слайду 10

5. При переході водойми на лижах рекомендується користуватись прокладеною лижнею. Перш ніж рухатись, необхідно відстебнути кріплення лиж та зняти петлі лижних палиць з рук. Під час руху лижник, який іде першим, ударами палиць перевіряє міцність льоду та контролює його стан.

Номер слайду 11

У випадку, якщо ти все ж провалилися під лід: 

Номер слайду 12

Далі тобі необхідно переодягнутися. Якщо сухого одягу під руками не виявилось, треба викрутити мокрий і знову одягнути його. Щоб зігрітися, виконуй будь-які фізичні вправи. Можна розтертися сухою вовняною тканиною, потім необхідно сховатися в захищеному від вітру місці, добре укутатися, по можливості випити чогось гарячого.

Номер слайду 13

Звичайно, треба завжди намагатися врятувати людині життя почесно, але перш ніж кинутися до того, хто провалився, тобі необхідно:    покликати (якщо це можливо) на допомогу дорослих;    знайти предмет, який можна кинути потерпілому (міцну палицю, мотузку, власний пояс, шарф, сумку або рюкзак, якщо вони без речей і мають довгу, міцно пристрочену лямку);    оцінити, наскільки далеко від берега опинився потерпілий, і чи є можливість без перешкод дістатися до нього.

Номер слайду 14

Якщо ти впевнений, що зможеш (чи готовий) врятувати людину, то: крикни, що ти йдеш на допомогу; наближайся до ополонки поповзом, широко розкинувши руки; підклади під себе лижі, дошку, фанеру; обговори свої дії з постраждалим (домовся про команду, на яку потужним ривком ти будеш його тягнути, а він в цей час намагатиметься виштовхнути тіло на поверхню); не підповзаючи до самого краю ополонки, подай потерпілому палицю, жердину, лижу, шарф, мотузку, санки чи щось подібне і витягніть його на лід; витягнувши потерпілого на лід, разом із ним поповзом повертайся назад.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мартиненко Марина
    Дякую за корисний мтеріал!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 листопада 2018
Переглядів
2976
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку