Презентація "Захворювання та пошкодження шкіри, гігієна"

Про матеріал
Презентація, в якій розглянуто поширені хвороби та пошкодження шкіри; є джерелом інформації, містить опорні схеми, логічні задачі, додаткова інформація допоможе зацікавити учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Захворювання та пошкодження шкіри. Гігієна шкіри

Номер слайду 2

«Шкіра – дзеркало організму, тож бережімо її»Народна мудрість говорить: «Не шкодуйте часу для своєї шкіри. І вона вам віддячить: очистить, захистить, зігріє, стане вашою візитною карткою – адже зустрічають людину за зовнішнім виглядом»

Номер слайду 3

Мета уроку Навчальна: ознайомити із причинами й симптомами найбільш поширених захворювань шкіри та визначити основні шляхи їх профілактики; сформувати поняття гігієни шкіри та одягу, взуття; розглянути типи пошкодження шкіри;Розвивальна: розвивати вміння обґрунтовувати гігієнічні вимоги до одягу, взуття, шкіри відповідно до анатомо-фізіологічних знань; уміти надавати допомогу в разі опіків, обморожень, теплового удару;Виховна: виховувати необхідність дотримання правил гігієни шкіри, свідомого піклування про збереження свого здоров'я.

Номер слайду 4

Термінологічне лото Волосся. Дерма Шкіра Терморегуляція. Меланін Загартовування. Прочитайте слово на пелюстці і дайте визначення.

Номер слайду 5

Фольклор у біологіїПоясніть влучні народні вислови: Так холодно, що якби не вмів дрижати, то замерз би. Краще почервоніти, ніж посиніти. Холодно, хоч собак ганяй.

Номер слайду 6

Догляд за шкірою. Знаючи будову шкіри, її тип, ми можемо доглядати за нею належним чином. Крім зовнішнього догляду, слід дотримуватися режиму та гігієни харчування, частіше бувати на свіжому повітрі, уникати стресів. Клітини чистої шкіри виділяють речовину (лізоцим), яка знищує хвороботворні мікроорганізми. На такій шкірі через 10 хв гине близько 85% бактерій, а на брудній – 5%.

Номер слайду 7

Гігієна тіла. Щоранку треба умиватися, митися до пояса;Руки мити з милом щоразу після вулиці, коли заходите до приміщення, особливо перед їжею;Не рідше як раз на тиждень слід мити голову і все тіло теплою водою в лазні, під душем або у ванні.

Номер слайду 8

Гігієна волосся. Волосся – джерело пилу і бруду. Мийте голову шампунем тоді, коли волосся стає жирним та брудним, ополіскуйте відварами трав;Майте індивідуальний гребінець;Довге волосся розчісуйте, починаючи з кінчиків, а коротке – від шкіри плавно, не смикаючи; Улітку необхідно захищати голову шляпою від сонячних променів, узимку – від низьких температур; Рідше використовуйте фен та засоби для укладання волосся.

Номер слайду 9

Гігієна одягу. Одяг повинен відповідати кліматичній зоні, порі року, погодним умовам, виконуваній роботі;Одяг має бути зручним, легким і теплим, проникним для повітря і вологи, адже піт під одягом утруднює тепловіддачу, забруднює шкіру;Прогумована тканина сприяє підвищенню температури тіла.

Номер слайду 10

Гігієна взуття. Взуття має відповідати розмірам і формі ступні, не мати нерівностей, що муляють і спричиняють запалення шкіри, появу мозолів;Слід вибирати взуття з підборами такої висоти, щоб вони не утруднювали ходу;Узимку взуття повинно бути теплим. Від постійного охолодження ніг виникають спазми судин і серйозні порушення живлення тканин ніг унаслідок погіршення кровообігу;Кращим матеріалом для взуття залишається шкіра тварин, яка водонепроникна і добре зберігає тепло.

Номер слайду 11

Косметика Косметика – комплекс індивідуальних засобів, що поліпшують зовнішність людини.

Номер слайду 12

Декоративна косметика. Потрібно враховувати особливості своєї шкіри і вік. Молодість – це найкраща косметика, яку не купиш ні за які гроші. Але навіть молоду красиву шкіру можна вигідно підкреслити за допомогою правильного макіяжу. Від того, наскільки ретельний догляд за шкірою буде в молодому віці, багато в чому залежить її стан, коли юна дівчина стане зрілою жінкою.

Номер слайду 13

Чи існує секрет вічної молодості?Давня арабська приказка говорить: «До 30 в тебе обличчя, яке подарувала природа, а після 30 – таке, на яке ти заслужив»Люди не хочуть старіти, тому кожного року виникають нові засоби омолодження: Золоті нитки. Уколи краси. Лазерне шліфування. Пластика обличчя

Номер слайду 14

Пластичні операціїНе завжди наслідки пластики бувають ідеальними. Наприклад, така відома жінка, як Джослин Вільденштейн намагалася стати схожою на кішку. Легенда радянського кіно Людмила Марківна Гурченко намагалася зберегти молодість та красу.

Номер слайду 15

Фізкультурна пауза. Щось не хочеться сидіти, Треба трохи відпочити. Руки вгору, руки вниз, На сусіда подивись. Руки вгору, руки в боки. Вище руки підніміть, А тепер їх опустіть. Плесніть, діти, кілька раз, За роботу, все гаразд.«ПЕРСТЕНЬ»По черзі і дуже швидко перебирайте пальці рук, з'єднуючи в кільце з великим пальцем вказівний, середній, безіменний, мізинець. Спочатку можна кожною рукою окремо, потім одночасно, (двома руками).

Номер слайду 16

Родимки Родимки - це пігментовані плями або вузлики зі скупчення меланіну. На шкірі людини може бути 30 — 100 родимок, а у деяких їх кількість може досягати 400.

Номер слайду 17

«Людина-дерево» В Індонезії жив Деде Косваре, якого називали «людина-дерево». Він помер коли йому було 42 роки. Половину свого життя він страждав на рідкісну хворобу — його імунітет не міг стримувати ріст бородавок.

Номер слайду 18

Веснянки Веснянки — це скупчення меланіну, який утворюється на кордоні поверхневого і глибокого шару шкіри. Саме через глибоке розташування меланіну так непросто позбутися веснянок.

Номер слайду 19

Альбінізм Альбінізм – вроджена хвороба. Причина захворювання – відсутність ферменту тирозинази, який необхідний для синтезу меланіну. Хвороба проявляється відсутністю пігментації шкіри, волосся та райдужки. Шкіра альбіносів дуже чутлива до сонячних променів, очі – рожево-червоні, оскільки просвічуються кровоносні судини.

Номер слайду 20

Опіки Опіки шкіри – це ушкодження, які виникають внаслідок дії сонячного проміння, високої температури, електричного струму, їдких речовин, стикання з вогнем або сильно розігрітими предметами.

Номер слайду 21

Обмороження Обмороження – це ушкодження деяких частин тіла, що спричиняється дією низьких температур.

Номер слайду 22

Тепловий та сонячний удар. Тепловий удар – це патологічний стан, зумовлений загальним перегріванням організму внаслідок дії зовнішніх теплових чинників. Тепловий удар, що виникає внаслідок інтенсивної і тривалої дії сонячного проміння на голову, називається сонячним ударом.

Номер слайду 23

Захворювання шкіри. Злущені клітини епідермісу брудної шкіри склеюються потом і шкірним салом і закупорюють протоки сальних та потових залоз, що порушує їхню діяльність. Бруд, особливо органічні рештки, сприяють розмноженню на шкірі мікроорганізмів. Учені підрахували, що на 1 см2 шкіри налічується до 40 тисяч бактерій, серед яких є і хвороботворні. Чистота шкіри – одна з важливих умов здоров'я людини.

Номер слайду 24

Бешихове запалення. Гостре інфекційне запалення шкіри, що супроводжується підвищенням температури тіла до 40°С, лихоманкою, почервонінням ураженої ділянки шкіри. Найбільш ефективні при лікуванні ін’єкції антибіотиків.

Номер слайду 25

Стригучий лишай. Хвороба інфекційного характеру, що спричиняється грибком, який уражає волосся, нігті, шкіру. Одними з перших симптомів є бульбашки, дрібні вузлики, запалення у вигляді плям, покритих корочками, лусочками, які виникають на шкірі. Лікується за допомогою протигрибкових мазей.

Номер слайду 26

Правець Правець – це інфекційне захворювання, що викликається бактерією Clostridium tetani, з гострим характером перебігу і переважним ураженням нервової системи. Профілактика полягає в плановій поетапній вакцинації дітей.

Номер слайду 27

Педикульоз Педикульоз – паразитичне захворювання шкіри, викликане наявністю на волоссі вошей. Симптоми вошивості: - шкірний свербіж в місці укусу воші;- дрібні сірувато-блакитні плями на шкірі;- розчухи;- наявність гнид у волоссі. Платяна воша. Головна воша. Лобкова воша

Номер слайду 28

Короста Короста – інфекційне паразитарне захворювання шкіри, яке супроводжується свербінням та розчухами. Щороку в світі реєструється до 300 млн випадків корости. Збудник – кліщ коростяний або коростяний свербун.

Номер слайду 29

Дерматит Дерматит — гостре запалення шкіри, яке виникає під впливом різних екзогенних факторів (хімічних, фізичних, термічних, рослинних, медикаментозних та ін.).

Номер слайду 30

Себорея Себорея - хворобливий стан шкіри, обумовлений посиленим виділенням сала із сальних залоз, що викликає роздратування і почервоніння шкіри. При цьому порушується живлення і діяльність волосяних цибулин, починається випадіння волосся. Велику роль у розвитку цього захворювання відіграє стан нервової системи, органів травлення і внутрішньої секреції.

Номер слайду 31

Вітиліго Вітиліго – це хронічне захворювання, за якого спостерігається поява білявих ділянок депігментації на шкірі. Проявляється в будь-якому віці, але в 70 % випадків — до 20 років. Розвивається внаслідок втрати або зниження функції меланоцитів. Остаточно причину захворювання не встановлено. Вважається, що вирішальну роль відіграють порушення діяльності нервової та ендокринної систем. Шантель Браун-Янг — відома американська модель завдяки силі духу та підтримці рідних людей обернула хворобу на унікальність.

Номер слайду 32

Вправа «Консультує лікар»Уяви, що ти з товаришем відпочиваєш на пляжі. Ти помітив, що він зблід, скаржиться на головний біль, шум у вухах. Що сталося? Надай першу допомогу товаришеві, обґрунтуй свої дії.

Номер слайду 33

Прийом «Гронування» Шкіра Будова Функції Епідерміс Дерма Гіподерма Захисна Видільна Дихальна Секреторна Запасна Рецепторна Терморе гуляційна Хвороби Пошкодження Дерматит Короста Педику льоз Опіки Обморо ження Себорея Лишай Правець

Номер слайду 34

Дерево творчостіПрикріпіть на дерево листя, квіти, плоди. Плоди – урок пройшов корисно, плідно. Квітка – досить непогано. Зелений листочок – щось було, звичайно, а взагалі – незрозуміло. Жовтий листочок – «чахлий», пропащий урок.

Номер слайду 35

Домашнє завдання. Творче завдання (логічна задача)Для усунення запаху поту використовують дезодоранти-антиперспіранти. Більшість подібних засобів містить сполуки Цинку й Алюмінію. Як можуть впливати на шкіру йони цих металів? Які гігієнічні правила і рекомендації ви можете дати для усунення запаху поту?

Номер слайду 36

Дякую за урок!Будьте обачні!

Номер слайду 37

Список використаних джерел: ЛІТЕРАТУРА: Біологія: Навч. посіб./ А. О. Слюсарєв, О. В. Самсонов, В. М. Мухін та ін.;За ред.. та пер. з рос. В. О. Мотузяного. – 7-ме вид., стер. – К.: Вища шк.., 2006.ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСИ:http://simple-med.blogspot.comhttp://www.botox.kiev.uahttp://www.vokrug.tvhttp://iz.com.uahttp://image.tsn.uahttp://knvk35.dnepredu.comhttps://uk.wikipedia.org/wikihttps://tutmedic.com

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Нежигай Оксана Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Горовий Іван
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 лютого 2022
Переглядів
2693
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку