Презентація " Закон Джоуля- Ленца. Електронагрівальні прилади."

Про матеріал
оволодіти знаннями про закон Джоуля-Ленца; глибше з’ясувати поняття теплової дії струму та кількісної міри цієї величини. Показати універсальність закону збереження та перетворення енергії на прикладі електричних і теплових процесів; сформувати уявлення про електронагрівальні прилади.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Закон Джоуля-Ленца. Електронагрівальні прилади» Підготувала вчитель Северинівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. –ДНЗ»Костівська Тетяна Михайлівна

Номер слайду 2

Естафета формул. Перевір себе

Номер слайду 3

Естафета формул

Номер слайду 4

Якщо сьогодні в когось щось не вийде – не засмучуйтесь. Головне - прагни до нового. Не махай на все рукою, Не лінуйся, а учись. Бо чого навчишся в школі, Знадобиться ще колись.

Номер слайду 5

ЗАКОН ДЖОУЛЯ – ЛЕНЦАЕЛЕКТРОНАГРІВАЛЬНІ ПРИЛАДИМета: оволодіти знаннями про закон Джоуля-Ленца; глибше з’ясувати поняття теплової дії струму та кількісної міри цієї величини. Показати універсальність закону збереження та перетворення енергії на прикладі електричних і теплових процесів; сформувати уявлення про електронагрівальні прилади

Номер слайду 6

Від чого залежить кількість теплоти, що виділяється у провіднику зі струмом?Ленц Еміль Християнович (1804-1865) Установив закон, який визначає теплову дію електричного струму. Один з основоположників електротехніки. Джоуль Джеймс Прескот (1818 – 1889) Установив закон, який визначає теплову дію електричного струму. Обґрунтував на дослідах закон збереження енергії.

Номер слайду 7

𝑸=𝑰𝟐𝑹𝒕 Q –кількість теплоти, яка виділяється провідником зі струмом;І– сила струму у провіднику; R – опір провідника; t – час проходження струму. Закон Джоуля – Ленца. Кількість теплоти, яка виділяється в провіднику внаслідок проходження струму, прямо пропорційна квадрату сили струму, опору провідника й часу проходження струму.

Номер слайду 8

Робота електричного струму може повністю витрачатися на збільшення внутрішньої енергії тіла. A = Q; А = IUt; Q = IUt;При послідовному з’єднанні провідників. Q = 𝐼2 Rt  При паралельному з’єднанні провідників паралельному Q = 𝑈2𝑅t Закон Джоуля-Ленца

Номер слайду 9

Від чого залежить теплова дія струму?Залежить від сили струму Не залежить від прикладеної напруги. При послідовному з’єднанні: При паралельному з’єднанні:𝑷=𝑰𝟐𝑹 𝑷=𝑼𝟐𝑹 

Номер слайду 10

Електронагрівальні пристроїЯке практичне значення має закон Джоуля – Ленца?

Номер слайду 11

Для обігрівання теплиць, як у підсобних господарствах, так і промислових масштабах, використовуються різні види електронагрівальних приладів, ось деякі із них: Використання електронагрівальних приладів в тепличному господарствіОбігрівання інфрачервоними променями. Обігрівання калориферомҐрунтове обігрівання

Номер слайду 12

Використання теплової дії струму у контактному електрозварюванніКаховський завод електрозварювального обладнання випускає 13 видів електрозварювального обладнання, ось деякі із них: Рейкозварювальна машина КРС-1 Підвісні машини для зварювання труб. Машини стаціонарні для контактного точкового зварювання

Номер слайду 13

Використання теплової дії струму при сушінні зерна. У фермерських господарствах використовують різні типи сушильних машин для зерна, ось деякі із них: Сушильна машина шахтного типу. Внутрішня будова. Пересувна сушильна машина

Номер слайду 14

Історія створення лампи розжарювання. Люди почали використовувати штучне світло приблизно 12 000 років тому, і першими його джерелами були смоляні фа­кели. Через 9000 років почали застосовуватися масляні лампи й свічі, які освітлювали античні споруди Греції й Рима. Свічі використовували найрізноманітніші: сальні, воскові, стеаринові, парафінові. Наприкінці XVIII — на початку XIX ст. з'явилися газові ліхтарі: вугільний газ, з'єднуючись із киснем, загорявся, розжарюючи металеву сіт­ку ліхтаря, яка й випромінювала світло.

Номер слайду 15

У 1876 році російський винахідник Павло Миколайович Яблочков розробив один з варіантів електричної дугової лампи, в основі якої були вугільні стрижні. Її світіння мало красивий бузковий відтінок. Саме на честь винахідника її ще називають «свічею Яблочкова». У 1878 році «російське світло» освітило вулиці Парижа, Петербурга й навіть палац перського шаха. Правда, сам вина­хідник помер у злиднях, не доживши до 47 років..

Номер слайду 16

Незабаром дугову лампу замінила лампа нового покоління — лампа розжарювання. Її було винайдено в 1872 р. російським електротехніком Олександром Лодигіним. Основний її елемент — вугіль­ний стрижень, який нагрівався струмом до температури, при якій він починав світитися. Стрижень розміщався під скляним ковпаком. Перші лампи працювали всього 3 О—40 хв. Пізніше О. Лодигін істотно збільшив строк їхньої служби, відкачавши з колби по­вітря. У 1906 році він замінив вугільний стержень ниткою з вольфраму (тугоплавкого металу), а щоб зменшити його випаровування, балон лампи почали наповнювати інертними газами (аргоном, криптоном)

Номер слайду 17

Знаменитий американський ви­нахідник Томас Едісон у 1877 р. удосконалив цей тип лами. Він домігся сильного розрідження в лампі (тиск ставав у мільйон разів меншим за атмосферний), знайшов новий матеріал для во­лоска розжарення — оброблений спеціальним хімічним розчином бамбук, перепробувавши понад 6000 різних речовин. Едісон зробив винахід комерційно вигідним: придумав цоколь, патрон, поворотний вимикач, запобіжники, ізольовані проводи. У 1879 році він першим запатентував лампу розжарювання. У ніч на 1 січня 1880 р. сімсот едісоновських ламп освітили, бу­динок, де працював винахідник, двір, ворота й навіть огорожу.

Номер слайду 18

Лампи розжарювання служать нам до цього часу. Їхнє світло вважається оптимальним для сприйняття людським оком. Однак, у них є один суттєвий недолік: майже 95% їхньої енергії перетворюється в тепло і лише 5% припадає на світло.

Номер слайду 19

Уже в наші дні з'явилися криптонові лампи (наповнені криптоном), у яких підвищено світловіддачу порівняно зі звичайними лампами.біспіральні лампи — з більш товстим волоском розжарення, який дозволяє випромінювати більш яскраве світло. галогенові лампи — вони наповнені парами брому, фтору або йоду, що підвищує світловіддачу й збільшує термін служби.люмінесцентні лампи (їх так і називають енергозберігаючі).

Номер слайду 20

Коротке замикання та запобіжники. Якщо увімкнути відразу кілька потужних споживачів, загальний опір кола суттєво зменшиться, відповідно сила струму в колі значно збільшиться. Коротке замикання – різке збільшення сили струму в колі. Коротке замикання може виникнути у випадку порушення ізоляції проводів або під час ремонту елементів електричного кола, які перебувають під напругою

Номер слайду 21

Запобіжники – пристрої, які розмикають коло, якщо сила струму в ньому збільшиться понад норму. Щоб уникнути пожежі у випадку короткого замикання або перевантаження електричного кола, а також не допустити псування споживачів електричної енергії під час небезпечного збільшення сили струму, використовують запобіжники.

Номер слайду 22

запобіжники. Автоматичні запобіжники. Плавкі запобіжники Застосовують в радіотехніці. Уздовж осі скляної трубочки з металевими наконечниками натягнутий тонкий дріт із легкоплавкого матеріалу. Робоча частина автоматичного запобіжника – біметалева пластина. у разі збільшення сили струму понад норму біметалева пластина вигинається, в результаті чого коло розмикається. Після охолодження запобіжник знову можна повернути в робочий стан. 

Номер слайду 23

ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУБесіда за питаннями1. Чому нагріваються провідники, в яких тече електричний струм?2. Сформулюйте закон Джоуля – Ленца. Чому він має таку назву?3. Як математично записують закон Джоуля – Ленца? 4. Які перетворення енергії відбуваються всередині електронагрівника в разі його ввімкнення в електричне коло?5. Що таке коротке замикання? 6. З якою метою застосовують запобіжники?

Номер слайду 24

Розв'язати задачі: В спіралі електроплитки опором 60 Ом при силі струму 3 А виділилось 540 к. Дж теплоти. Скільки часу була включена в мережу плитка? Дано: R=60 Ом. I=3 АQ=540 к. Дж t-?𝑡=𝑄/𝐼2𝑅 𝑡=54000032∗60=1000 𝑐 Відповідь: 1000 с

Номер слайду 25

Який опір нитки розжарювання електричної лампи, якщо протягом 1 хвилини при силі струму 1 А виділяється 660 Дж теплоти?Дано:t=1 хв=60 с. I=1 АQ=660 Дж. R-?𝑄=𝐼2𝑅𝑡 𝑅=𝑄/𝐼2𝑡 𝑅=66012∗60=110 Ом Відповідь: 110 Ом.

Номер слайду 26

Економне використання світла. Вимикайте світло, коли воно не потрібно. Чиніть за принципом: ” Хто йде останній,той вимикає світло ” Використовуйте одну потужну лампу замість декількох ламп меншої потужності Утримуйте в чистоті лампи, плафони та іншу освітлювальну арматуру. Стіни й стелі мають бути світлих тонів

Номер слайду 27

Домашнє завдання. Виконати тестові завдання. Опрацювати §38. Переглянути презентацію. Виписати до зошита терміни та формули, розв’язки задач в кінці презентації. Письмово дати відповідь на запитання (2,4 ) ст. 184.

Номер слайду 28

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. neznayenko boris
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
25 травня 2020
Переглядів
5906
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку