Презентація "Замерзання води. Як утворюється лід на ставку. Cніг і лід – це вода. Практична робота: порівняння властивостей льоду та снігу "

Про матеріал
Мета: Навчальна: формувати в учнів уявлення про процес утворення льоду у водоймах, про лід та його властивості. Розширити знання учнів про три стани води; дослідити особливості зміни стану води при замерзанні; під час дослідів з’ясувати властивості льоду. Розвивальна: розвивати інформаційну, комунікативну, пізнавальну компетентності; експериментальні навички, спостережливість, логічне мислення, вміння виділяти головне, навички самостійної діяльності. Виховна: виховувати почуття взаємодопомоги, відповідальності за збереження свого життя та здоров’я; бажання пізнавати та любити природу; викликати цікавість до вивчення предмету.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

 І. Організація класу. На уроці вас вітаю, Доброго настрою всім бажаю. Все сьогодні щоб вдалося Й до душі вам всім прийшлося. Таємниці щоб відкрили І знання щоб збагатили. Будьте впевненими в силі, Дійте в згоді з колективом!

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Хвилинка метеоролога Яке сьогодні число, який місяць? - Яка температура повітря? - Який стан неба? - Чи є опади? Вітер? - Які зміни у живій природі?

Номер слайду 5

II. Актуалізація опорних знань, мотивація навчальної діяльності

Номер слайду 6

ВОДА В ПРИРОДІ ПЕРЕБУВАЄ В … СТАНАХ.

Номер слайду 7

У ГАЗОПОДІБНОМУ СТАНІ ВОДА У ПОВІТРІ МІСТИТЬСЯ У ВИГЛЯДІ …

Номер слайду 8

ХМАРИ, СНІГ, ДОЩ – ЦЕ…

Номер слайду 9

ОХОЛОДЖУЮЧИСЬ, ПАРА ПЕРЕТВОРЮЄТЬСЯ НА …

Номер слайду 10

ПІД ЧАС КИПІННЯ УТВОРЮЄТЬСЯ ВЕЛИКА КІЛЬКІСТЬ …

Номер слайду 11

2. Створення асоціативного куща. - Які асоціації викликає слово «зима»?

Номер слайду 12

3. Мотивація навчальної діяльності Річка сховалась: є і нема – замурувала річку зима. Там, де рибалки кидали сіть, можна сьогодні пішки ходить. -Про що розповідається у вірші? -Чому взимку можна ходити по річці?

Номер слайду 13

III. Оголошення теми і мети уроку - Сьогодні ми познайомимося з тим, як утворюється лід, його властивостями. Для чого потрібні знання про лід? - Коли не можна кататись на ковзанах? - Вивчимо правила поведінки під час зимових розваг.

Номер слайду 14

IV. Вивчення нового матеріалу

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

. Відома знана рідина, усяк її вживає. Бува холодною вона, гарячою буває.   Буває випаде дощем, або легкою парою. А в холод твердою стає, вкриває річки кригою.

Номер слайду 21

.

Номер слайду 22

Бесіда «Як утворюється лід на ставках». Уже за перших морозів калюжі вкриваються ламкими крижинками. Тільки глибокий ставок усе ще не замерзає. З кожним днем повітря холоднішає, охолоджується вода в річках і ставках. Мокрий сніг, який потрапляє на поверхню води, не тане, утворюючи крижану кашу зі снігу та води. Зверху на неї падає сніг, вода починає тверднути, замерзати. Каша з мокрого снігу, води і льоду перетворюється на шматочки льоду, які злипаються й утворюють крижини. Поступово крижини збільшуються і при сильних морозах стають суцільним льодом.  

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

4. Проведення дослідів з льодом.

Номер слайду 26

4. Проведення дослідів з льодом.

Номер слайду 27

4. Проведення дослідів з льодом.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

5. Робимо висновки.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

V.Узагальнення знань учнів. Рефлексія  На поверхні води при її змерзанні з’являється…  Лід, що утворився з води, у ній … Льодова «шуба» захищає все живе від…

Номер слайду 48

- При якій температурі замерзає вода? - Чому лід не тоне?

Номер слайду 49

Номер слайду 50

VІІ. Підбиття підсумків. - Намалюйте сонечко. З посмішкою, якщо вам сподобався урок. Намалюйте до нього скільки промінчиків, скільки балів , на вашу думку, ви поставили б собі самі за роботу на уроці.

ppt
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
24 січня
Переглядів
139
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку