Презентація "Замок Шенборнів — архітектурна перлина Закарпаття"

Про матеріал
Презентація є доповнення до уроку з мистецтва ( 7 клас)на тему: Архітектура як вид мистецтва: від минулого до сучасності. Мета презентації: ознайомити учнів із архітектурною перлиною Закарпаття - замком Шенборнів — архітектурною спадщиною України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Замок Шенборнів — архітектурна перлина Закарпаття. Підготувала вчителька мистецтва. Руссу Є. Г.

Номер слайду 2

Географічне розташування Закарпаття в центрі Європи сильно вплинуло не тільки на його політико-економічне життя, а й на культурні досягнення - це регіон посідає чільне місце у державі за кількістю унікальних пам'яток архітектури.

Номер слайду 3

Однією з архітектурних перлин Закарпаття вважається колишній палац-замок графів Шенборн, що неподалік міста Мукачево. Побудований у ХІХ столітті він розташований серед міського мальовничого парку, створеного приблизно тоді ж.

Номер слайду 4

Аристократам подобалось відпочивати у своїх володіннях, тож графи приїжджали сюди на полювання і запрошували своїх світських друзів. Мальовнича місцевість вабила нових власників, які отримали її «у довічне володіння», тому було обрано чарівний куточок — і в ньому побудовано дерев’яний мисливський будиночок. «Чарівним куточком» було визнано урочище Берегвар — через півстоліття замість невеличкого будинку тут звели палац, який отримав свою назву від урочища, де він розташований. Але люди від самого початку називали резиденцію просто «палац Шенборнів».

Номер слайду 5

Архітектура замку поєднує в собі неоромантичні та неоготичні риси. З. Грессерсон, автор проекту, зумів відтворити казкові елементи стилю.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Будівля замку Берегвар має своєрідну родзинку: її побудовано за астрономічним принципом. Це означає, що кожний елемент споруди не тільки виконує свою практичну функцію, але й має символічне значення. Так, кількість вікон становить 365 — за кількістю днів року. Ще одне віконце замуроване на випадок високосного року. Димоходів у палаці — 52, стільки ж, скільки у році тижнів. Входів 12 — за числом місяців, а кути замку прикрашають 4 вежі, що відповідають 4 порам року.

Номер слайду 8

Шпилі оздоблені флюгерами й курантами, а на одній з веж встановлено дзвін, що відбиває кожну годину. На самій верхівці даху з яскравої червоної черепиці уважний відвідувач може розгледіти флюгер з вибитою датою будівництва замку – 1890 рік.

Номер слайду 9

Замок має оригінальну конструкцію та прикрашений багатим декором: химерні вежі, різні за формами дахи, барельєфи, дивовижні вітражі, баштовий годинник із курантами.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

Номер слайду 12

Внутрішнє оздоблення також вражає своєю красою: розкішні каміни, дерев’яні сходи, геральдичні леви.

Номер слайду 13

Замок Берегвар, або резиденція та мисливське угіддя графів Шенборнів – родинне гніздечко, в якому в любові та злагоді виросло не одне покоління знатного роду. З архітектурної точки зору замок Шенборнів – справжня перлина Закарпаття.

Номер слайду 14

З архітектурної точки зору замок Шенборнів – справжня перлина Закарпаття. Унікальна будівля тим, що досі знаходиться майже в первісному вигляді. І найголовніше – замок не стоїть пусткою, як багато його побратимів в Україні. В будівлі палацу розмістився знаменитий санаторій «Карпати». Тому кожен гість замку, окрім душевного зцілення, може отримати тут і тілесне. Приємним бонусом для відвідувачів стане живописна карпатська природа, чисте гірське повітря та наповнена здоров'ям джерельна вода.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

pptx
Додано
29 листопада 2020
Переглядів
1465
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку