Презентація заняття з батьками майбутніх першокласників «Готовність сім’ї та дитини до школи»

Про матеріал
Психолого-педагогічна культура батьків основа збагачення виховного потенціалу сім'ї, найважливіший ресурс розвитку особистості дитини. Однією з умов ефективності формування психолого-педагогічної культури батьків є освоєння педагогами, нових форм взаємодії з сім’єю, а саме проведення батьківських зборів у вигляді тренінгу . Під час тренінгових занять батьки не тільки отримують педагогічні та психологічні знання, а ще вчаться їх застосовувати на практиці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Готовність сім’ї та дитини до школи

Номер слайду 2

Вправа-привітання “Мерехтливі вогники” Сядьте в коло. По черзі назвіть своє ім’я і промовте «Вітаю!» Сусід повинен якнайшвидше підвестися, з піднятими догори руками повторити цю фразу і сісти.

Номер слайду 3

Правила роботи: щирість у спілкуванні конфіденційність усього, що відбувається в групі активна участь в тому, що відбувається мобільна тиша знаходитись в ситуації “тут і тепер” вільна нога

Номер слайду 4

Вправа “Очікування” Запишіть на стікерах свої очікування від цієї зустрічі. Зачитайте свої очікування і розмістіть їх на плакаті.

Номер слайду 5

Поради батькам майбутнього першокласника Непогано кілька разів за місяць потренувати збори до школи: нехай першокласник самостійно надіне шкільну форму. Потім мама або тато, розкидавши його шкільне приладдя по підлозі, покаже, як збирати портфель і що куди класти. Збирайте портфель та одягайте форму.

Номер слайду 6

Грайте в школу Батьки можуть посадити дитину серед іграшок і провести "урок", при цьому попросити малюка встати, коли мама-"вчителька" входить в "клас", потім сісти за парту, взяти в руку ручку, відкрити зошит. Так для дитини не будуть незвичними ці "команди", коли вона почує їх у школі, і вона легко їх виконає. Також доведеться пояснити першокласникові, що в школі його будуть називати за прізвищем.

Номер слайду 7

Встаємо раніше Місяця, щоб привчити дитину вставати раніше, вистачить. Тоді першого вересня малюк не буде сонно позіхати на лінійці. Але пробудження дитини має супроводжуватися приємними для неї діями, наприклад, усмішкою або обіймами мами.

Номер слайду 8

Дружимо з годинником Необхідно поставити в кімнаті малюка годинник, навчивши його по ньому розбиратися в часі. Також важливо, щоб малюк вмів укладатися в терміни. Для цього слід скласти графік його звичайного дня і повісити на видному місці. А коли малюк буде, наприклад, малювати, грати або їсти, можна звернути його увагу на те, скільки йому ще залишилося часу на цю дію за розкладом.

Номер слайду 9

Вчимося порядку Нехай у малюка з'являться всілякі папки, коробочки і він навчиться складати туди свої малюнки, фломастери та інші дрібниці. Розвивати цю навичку потрібно заздалегідь. Можна розвісити по кімнаті невеликі записочки, наприклад, "акуратно повісь речі на стілець" - це буде сигналом до дії.

Номер слайду 10

"Доросла" кімната У кімнаті обов'язково повинно з'явитися щось, що говорило б дитині про "доросле" шкільне життя, про зміну її статусу. Приміром, той же письмовий стіл або можна вже зараз купити малюкові невелику шкільну дошку з крейдою.

Номер слайду 11

Не залякуйте оцінками Казати дитині про те, що вона повинна приносити тільки хороші оцінки заборонено. Тим більше що в 1-му класі їх не ставлять. Краще вже зараз завести журнал досягнень малюка, щодня записуючи туди кожен його успіх, наприклад, "сьогодні малюк сам почистив зуби". Тоді він буде знати, що хороші оцінки - це не єдині його заслуги перед батьками і перестане боятися принести "двійку", коли буде ходити до школи.

Номер слайду 12

Не «ліпіть» вундеркінда  Педагоги та психологи не радять відточувати уміння дитини до досконалості, наприклад, вчити його читати не 30 слів за хвилину, як годиться першокласникові, а 60. Так, з одного боку, бути лідером серед своїх однолітків приємно будь-якій дитині, але з іншого - відсутність "конкуренції" вбиває прагнення поліпшувати свої навики.

Номер слайду 13

Більше рольових ігор В останній місяць потрібно якомога частіше запрошувати дітей у будинок (ще краще - майбутніх однокласників). Хай грають в будь-які рольові ігри: доктор-пацієнт, дочки-матері або постановки улюблених мультфільмів. Саме на основі таких ігор діти вчаться знаходити спільну мову між собою.

Номер слайду 14

Тренуйте увагу і не тільки Наприклад, хороша гра для тренування пам’яті і уважності: розкласти на столі десять будь-яких предметів. Нехай малюк уважно подивиться на них протягом 1 хвилини, намагаючись запам'ятати якомога більше. Нарешті, мова. Прочитавши казку на ніч, мама або тато можуть попросити малюка переказати почуту історію і відповісти на декілька нескладних питань по ній.

Номер слайду 15

Тест «Батьки майбутнього першокласника»

Номер слайду 16

Гра «Режим дня» Об’єднайтеся у дві групи та розробіть оптимальний режим дня для першокласника.

Номер слайду 17

Вправа “Батьківські міфи” Міф 1 Міф 2 Міф 3 Міф 4 Міф 6 Міф 5 Міф 7 Міф 8

Номер слайду 18

Вправа “Піраміда почуттів” По черзі вийдіть на середину кімнати, простягніть руку вперед та промовте: «Сьогодні я дізнався (відкрив для себе, зрозумів, відчув)... Наступний учасник кладе свою руку на долоню попереднього. Таким чином «будується» піраміда почуттів.

Номер слайду 19

Притча “Урок метелика”

ppt
Додано
30 листопада 2020
Переглядів
1069
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку