Презентація " Заповідні території рідного краю"

Про матеріал
Ознайомити учнів із запрвідними територіями рідного краю та метою їх створення. дати школярам відомості щодо заходів відтворення і збереження природи рідного краю. Виховувати дбайливе та бережне відношення до природи нашої планети
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Заповідні території рідного краю. Природознавство 3 клас. Рудська гімназія

Номер слайду 2

Бережімо і дбаймо нашу природу!

Номер слайду 3

Штучні об'єкти на території України

Номер слайду 4

Ботанічні сади. Нікітінський у Криму

Номер слайду 5

Ботанічні сади Київ

Номер слайду 6

Ботанічні сади Канада

Номер слайду 7

Дендралогічні парки. Софіївка, м. Умань

Номер слайду 8

Дендралогічні парки«Олександрія», м. Біла Церква

Номер слайду 9

«Тростянецький», парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва

Номер слайду 10

Феофанія (садово-парковий комплекс) 

Номер слайду 11

Чи потрібен зоологічний парк?

Номер слайду 12

Природні об'єкти охорони природи. Поліський заповідник

Номер слайду 13

За сучасними даними на території Поліського ПЗ виявлено 771 видів, різновидностей та форм водоростей із 13 відділів. Найбільш чисельно тут представлені зелені, діатомові та стрептофітові водорості. У водоймах заповідника виявлено 49 рідкісних видів, з них 7 занесених до Червоної книги України (2009) Площа 20104 га. Заповідник засновано з метою збереження типових природних комплексів Полісся, охорони рослин і тварин та відтворення і збагачення природних лісів Полісся.

Номер слайду 14

Канівський заповідник

Номер слайду 15

Площа 2027 гектарів. Створений 30 липня 1923 року на базі Канівського навчально-дослідного лісового господарства. Є структурним підрозділом Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Основні функції заповідника — охорона еталонних та унікальних природних комплексів лісостепу, збереження біорізноманіття, спостереження за зміною природних процесів.

Номер слайду 16

Біосферний заповідник «Асканія-Нова» ім. Ф. Е. Фальц-Фейна

Номер слайду 17

Біосферний заповідник «Асканія-Нова» ім. Ф. Е. Фальц-Фейна

Номер слайду 18

Біосферний заповідник «Асканія-Нова» ім. Ф. Е. Фальц-Фейна — науково-дослідна установа в системі Національної академії аграрних наук України, державний заповідник, заснований в 1898 році Фрідріхом Фальц-Фейном. Ботанічний сад. Під нього відведена територія у 170 гектарів. Перші ділянки саду розплановані ще у 1887 р. На кінець 20 століття колекція рослин досягла 1000 чагарників та дерев. Краєвиди саду підсилені ставком і павільйоном Грот, де колись знімали стару кінострічку «Діти капітана Гранта».

Номер слайду 19

Дикі тварини. Заповідник утримує близько 800 різновидів диких копитних та гібридних форм свиней, оленів, коней Пржевальського, бізонів, антилоп, баранів, биків, верблюдів, лам, віслюків куланів, шотландських поні. Орнітопарк. В орнітопарку нараховують понад 60 різновидів птахів: лебеді, фазани, качки, лелеки, гуси єгипетські та індійські, страуси африканські. Крім того, у заповіднику водяться такі екзотичні для України птахи, як південноамериканський нанду та австралійський ему.

Номер слайду 20

Карпатський біосферний заповідник

Номер слайду 21

Карпа́тський біосфе́рний запові́дник — природоохоронна територія в Україні, біосферний заповідник міжнародного значення. Заповідник створено з метою збереження унікальних для Європи ділянок дикої природи, серед яких особливо цінні букові праліси. Завданням заповідника є охорона і відновлення зникаючих видів флори та фауни

Номер слайду 22

Національні природні парки Голозубинецький парк — парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення в Україні. Розташовується на південному сході села Голозубинці Дунаєвецького району Хмельницької області.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Подільські Товтри – найбільший національний парк України і справжнє диво природи

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Черкаський міський парк «Сосновий Бір» Пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення в Україні.

Номер слайду 31

Регіона́льні ландша́фтні па́рки  — окрема категорія територій і об'єктів природно-заповідного фонду.

Номер слайду 32

Регіональний ландшафтний парк «Гранітно-степове Побужжя»

Номер слайду 33

Головними завданнями регіональних ландшафтних парків є:збереження цінних природних та історико-культурних комплексів та об'єктів;створення умов для ефективного туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах з додержанням режиму охорони заповідних природних комплексів і об'єктів;сприяння екологічній освітньо-виховній роботі.

Номер слайду 34

Державний заказник Горгани

Номер слайду 35

Державний заказник Горгани створено в 1974 році в Тячівському районі Закарпатської області для охорони занесеної до Червоної книги України сосни кедрової європейської. Деревам тут понад 180 років, окремим — до 280 - 300 років.

Номер слайду 36

Ландшафтний заказник “Стохід”

Номер слайду 37

Заповідна територія загальнодержавного значення. Територія віднесена до водно-болотяних угідь міжнародного значення. Унікальний природний комплекс, розташований у заплаві р. Стохід. Серед лісових низькобонітетних насаджень переважає вільха чорна, сосна звичайна, а серед трав’яної рослинності боліт – осока, очерет звичайний. Тут зустрічаються з рослин плаун річний, а з тварин махаон, лелека чорний, змієїд, скигляк (підорлик) малий, журавель сірий, пу гач, кутора мала, горностай, видра річкова, занесені до Червоної книги України, а також деркач, занесений до Європейського червоного списку тварин і рослин, що знаходяться під загрозою зникнення у світових масштабах. Тут проходять масові міграції птахів, яких щорічно пролітає до 50 тисяч. Ця територія віднесена до водно-болотяних угідь міжнародного значення як місце оселення водоплавних птахів.

Номер слайду 38

Пам'ятки природи Озеро Синевир. Озеро вважається найкоштовнішим природним скарбом Національного природного парку "Синевир" і є однією з візитних карток Українських Карпат.

Номер слайду 39

Пам'ятки природи Озеро Світязь. Найбільше та найглибше озеро природного походження в Україні знаходиться недалеко від селища Шацьк на Волині.

Номер слайду 40

Гранітно-степове Побужжя. Одна із найдавніших ділянок суші Євразії, знаходиться в межах Північно-Західної частини Миколаївської області. Тут було виявлено 86 представників флори і фауни, яких занесли до Червоної книги України та Європейського Червоного списку. Крім того, величні гранітні скелі місцями сягають до 50 метрів заввишки

Номер слайду 41

Клевань. Тунель кохання. Це найромантичніше місце Волині, яке вважається ботанічним феноменом і знаходиться вздовж залізничної колії між селищами Клевань та Оржів. Утворений був тунель заростями дерев і кущів, які щільно сплелися між собою у арочній формі.

Номер слайду 42

Бакота На Дністрі, на території Національного природного парку «Подільські Товтри», знаходиться шматочок раю – Бакота.

Номер слайду 43

Смотрицький каньйон у Кам’янці-Подільському. Смотрицький каньйон у Кам’янці-Подільському ніби спеціально викарбуваний природою для захисту міста від ворогів. По глибокій вузькій долині протікає річка Смотрич, а кам’яні стіни навколо неї сягають 50 метрів. Протяжність цього геологічного вапнякового утворення – 9 км, площа – 80 га. Нині каньйон має статус пам’ятки природи загальнодержавного значення.

Номер слайду 44

Бакаївське урочище. Заповідне урочище розташоване в заплаві р. Золотоношки, має красивий ландшафт. Являє собою природний комплекс із лісових (заплавні), лучних (справжні, болотисті), болотистих (евтрофні, трав'янисті, чагарникові), прибережно-водних, водних екосистем. У вільхових насадженнях віком 50—60 р. різноманітна болотна рослинність, місце розмноження водоплавних птахів, існує колонія сірої чаплі. Зростають рідкісні види рослин, зокрема на схилах — шафран сітчастий, занесений до Червоної книги України.

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Вільшина (заповідне урочище)Вільшина — заповідне урочище місцевого значення в Україні. Розташоване у північно-східній частині території Нетішинської міської ради. Його унікальність полягає в тому, що тут виявлені популяції двох видів рідкісних орхідей, пальчатокорінники м’ясочервоні та плямисті, занесених до «Червоної книги України».

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Михайлівецьке (заповідне урочище)Михайліве́цьке — заповідне урочище місцевого значення в Україні. Розташоване в межах Красилівського району Хмельницької областіПлоща 253 га. Статус надано з метою збереження частини лісового масиву. Зростають: береза, граб, дуб, ялина, ясен та інші.

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Література https://uk.wikipedia.org/wiki/Вільшина_(заповідне_урочище)Смотрицький каньйон у Кам’янці-Подільському. Взято з сайту Україна - це ми! https://we.org.ua/malovnychi-kutochky-ukrayiny/hmelnytska-oblast/smotrytskyj-kanjon-u-kam-yantsi-podilskomu/Більше читайте тут: https://tsn.ua/tourism/top-10-prirodnih-div-ukrayini-yaki-potribno-vidvidati-kozhnomu-turistu-371209.htmlhttps://www.google.com.ua/search?q=карпатський+біосферний+заповідник&client=opera&hs=Oz6&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ah. UKEwi88 J_v05jh. Ah. Vww. MQBHe5 YCnk. Q_AUIDig. B&biw=1880&bih=939#imgrc=9p. MGN6 Agk6j. CLM:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Борисенко Ганна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Коток Галина
    Дуже змістовна презентація, дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 березня 2019
Переглядів
6736
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку