Урок "Лабораторна робота. Визначення витрат цементу у розчинових сумішах"

Про матеріал
В результаті вивчення дисципліни "Матеріалознавство" учні повинні знати матеріальну основу сфери опоряджувальних робіт - матеріали і вироби: їх різновиди, склад, будова, властивості, основи виробництва, технологічно грамотне і доцільне застосування. Учні повинні вміти застосовувати отримані знання при оцінці якості матеріалів, при виборі матеріалів для різних умов експлуатації, при вирішенні питань ресурсозберігання, охорони довкілля, економічної ефективності і таке інше.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лабораторна робота «Визначення витрат цементу у розчинових сумішах»ДПТНЗ Дніпровський регіональний центрпрофесійно – технічної освіти

Номер слайду 2

Мета уроку: Навчальна: Дати поняття про класифікацію будівельних розчинів. Дати поняття про будівельний розчин та розчинова суміш. Дати поняття про основні властивості будівельних розчинів. Навчити визначати витрати цементу у розчинових сумішах. Розвиваюча: Сприяти розвитку технічного мислення. Сприяти розвитку професійного інтересу. Формувати вміння сприймати і переробляти інформацію. Сприяти навчанню новим методом навчальної діяльності. Виховна: Підвищення творчої активності  учнів. Розвиток мотивації . Переконати у важливості знань властивостей будівельних матеріалів.

Номер слайду 3

Склад портландцементу. Портландцементний клінкер складається з ряду штучних мінералів, що утворилися при випаленні. Орієнтовний зміст основних чотирьох мінералів в портландцементном клінкері становить(% по масі): аліт 3 Ca. O-Si. O2(C3 S) -- 40...65, білить 2 Ca. O-Si. O2(C2 S) - 15...40, цілить ЗСа. О-А12 О3(С3 А) - 5...15, цілить 4 Са. О-Al2 O3-Fe2 O3(C4 AF) - 10...20. Дослідження цементного клінкеру під мікроскопом показують, що в ньому переважають кристали аліта і беліта, між якими розміщується проміжне речовина, що складається з алюмінатів і алюмоферритов кальцію в кристалічній формі, а також незакристаллизованного скла і залишилися у вільному стані Са. О і Mg. O. Трехкальциевого силікат (аліт) - головний мінерал цементного клінкеру - володіє великою активністю в реакції з водою, особливо в початкові строки (величина тепловиділення до 3 діб досягає приблизно 2/з від тепловиділення при повній гідратації). Аліт швидко твердіє і набирає високу міцність. Двухкальціевий силікат (білить) значно менше активний, ніж аліт. Тепловиділення беліта при повній гідратації приблизно в 2 рази менше, ніж у аліта, і до 3 діб становить близько 10 % від тепловиділення при повній гідратації. Твердіння беліта відбувається повільно. До місячного терміну продукт його твердіння має порівняно невисокою міцністю, але при тривалому твердінні (кілька років) у сприятливих умовах (при позитивній температурі і вологому середовищі) його міцність неухильно зростає.

Номер слайду 4

Трехкальциевого алюмінат - найактивніший клінкерна мінерал, який відрізняється швидким взаємодією з водою. Його тепловиділення при повної гідратації майже в 2 рази більше, ніж у аліта, а за 3 добу становить не менше 80 % від загального тепловиділення. Однак продукт його твердіння має підвищену пористість, низькі міцність і довговічність. Швидке тверднення С3 А викликає раннє структуроутворення в цементному тесті і сильно прискорює терміни схоплювання (всього до декількох хвилин). Якщо не ввести добавку гіпсу, то виходить цемент «быстряк», бетонні суміші на якому з-за передчасного тужавлення не встигають добре перемішати і викласти у форму. Чотирьохкальцієвого алюмоферріт характеризується помірним тепловиділенням і по швидкості твердіння займає проміжне положення між трехкальцие-вим і двухкальциевым силікатами. Міцність продуктів його гідратації в ранні терміни нижче, ніж у аліта,-і трохи вище, ніж у беліта. Маючи дані про мінеральному складі клінкеру і знаючи властивості клінкерних мінералів, можна заздалегідь визначити основні властивості цементу та особливості його твердіння в різних умовах експлуатації. Небажаними складовими частинами клінкеру є вільні оксиди кальцію і магнію. Їх шкідливий вплив проявляється в тому, що вони гідратуючи дуже повільно, вже у затверділому цементі (див. с. 133). Вміст вільних Са. О і Mg. O в клінкері допускається відповідно не більше 1 і 5 %У клінкері можуть бути також лужні оксиди Na2 О і Кr. O, перейшли

Номер слайду 5

Застосування портландцементу. Вироби і конструкції, виготовлені з використанням портландцементу, широко використовують у надземних, підземних і підводних умовах. Його застосовують для виготовлення монолітного і збірного бетону і залізобетону в житловому, промисловому, гідротехнічному, дорожньому будівництві і т. д. На ньому виготовляють важкі і легкі бетони, комірчасті бетони, будівельні розчини високих марок, теплоізоляційні матеріали і т. д. Портландцемент не слід застосовувати для конструкцій, що піддаються впливу морської, мінералізованою і навіть прісної води або під проточною сильним напором. У цих випадках рекомендується використовувати цементи спеціальних видів (сульфатостойкие, цементи з добавками). Портландцемент, є високоякісним і дефіцитним матеріалом, необхідно витрачати економно, замінюючи його, де це технічно можливо, більш дешевими в'яжучими речовинами - вапном, гіпсовими в'яжучими, змішаними цементами. Зберігання портландцементу повинно здійснюватися в закритих складах окремо за видами і марками, змішування різних цементів не допускається. При тривалому зберіганні цементу навіть в обладнаних складах все ж відбувається часткова його гідратація, в результаті чого втрачає цемент активність.

Номер слайду 6

Витрати в’яжучого відносно марки будівельного розчину . Лабораторна робота « Визначення витрат цементу у розчинових сумішах Відео « Замішування розчинів за данними показниками»

Номер слайду 7

Результати уроку: Мета уроку досягнута, ми визначили витрати цементу у розчинових сумішах. Паралельно з поставленою метою були досягнуті і інші цілі, які сприяли набуттю нових знань, а саме учні дізнались про: Класифікацію будівельних розчинів за різними показниками. Особливості розчинових сумішей на різннх в’яжучих. Особливості складу розчинової суміші. Особливості опоряджувальних розчинів.

pptx
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
813
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку