Презентація "Заснування міста Київ.Виникнення Русі"

Про матеріал
Презентація до уроку "Заснування міста Київ.Виникнення Русі" за новою програмою за підручником В.Власова, О.Панаріна, Ю.Топольницької "Історія України"2020
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повторення Я ВЖЕ ЦЕ ЗНАЮ !!!!!! Основу господарства давніх слов’ян становили ……, ………. . Наші предки освоїли …….., ………. і ………. системи обробітку землі. З-поміж ремесел особливо була розвинена обробка ……….., зокрема ………. Слов’яни також виготовляли …………глиняний посуд. У суспільно-політичному житті слов’ян тривалий час панувала демократія, де найважливіші питання племені вирішувало …… Проте у VI—VII ст. дедалі більшу роль почали відігравати …….. і дружина, що почали зосереджувати владу в своїх руках. Почалося обєднання племен у ……..• Давні слов’яни були …….. й вірили у богів, що уособлювали сили природи. Для поклоніння своїм божествам слов’яни споруджували святилища-…….. . Обряди здійснювали служителі ,яких називали …. .

Номер слайду 2

Заснування міста Київ. Виникнення Русі

Номер слайду 3

Мета уроку. Знати: – час виникнення Русі; Розуміти: – поняття «русь» як етнонім, самоназву військово-торгової групи норманів, яка осіла на Середньому Подніпров’ї; «Русь» («Русь-Україна») основні версії походження та вживання назви «Русь» («Русь-Україна»); – передумови утворення держави у слов’ян, які жили на теренах сучасної України; – роль міста Києва у виникненні Русі;

Номер слайду 4

План уроку1. Заснування міста Київ. 2. Передумови створення держави. 3. Діяльність військово-торгових груп норманів-русі у Східній Європі. Осідання русі на Середньому Подніпров’ї 4. Виникнення держави Русь.5. Походження назви «Русь»

Номер слайду 5

Городища – так у східних слов»ян називалися укріпленІ поселення-фортецІ, які з часом перетворювалися на міста. Там жив князь з дружиною, племінна знать поступово це місто перетворювалося у великий племінний центр.1. Заснування міста Київ. «Повість минулих літ»«... Коли ж поляни жили осібно і володіли родами своїми, то було між них три брати: одному ім’я Кий, а другому - Щек, а третьому - Хорив, і сестра їхня – Либідь…….. Зробили вони городок і на честь брата їхнього найстаршого назвали його Києвом».

Номер слайду 6

1. Заснування міста Київ. Підтверджують слова літописця й дослідження археологів. У різних частинах міста вчені виявили скарби візантійських та арабських монет VI-VII ст., що засвідчує широкі торговельні зв’язки тогочасного Києва. На межі V—VI ст. плем’я полян заснувало м. Київ; там почала правити династія Києвичів.

Номер слайду 7

Роль Києва у виникненні держави східних слов’ян. Спочатку південну групу східних слов’ян спочатку очолювали князі дулібів-волинян, а в IX ст. цю роль перебрали на себе полянські князі Києвичи.історики дійшли висновку, що князь Кий жив, найімовірніше, у VI ст. його приймав у себе візантійський імператор.

Номер слайду 8

Роль Києва у виникненні держави східних слов’ян. Місце, де постав Київ, - напрочуд вдале:- пролягав торговельний шлях «із варягів у греки».- Землі навколо Києва славилися родючістю, а ліси були густі й багаті на дичину. Згодом саме полянський Київ став центром великої східнослов’янської держави.  

Номер слайду 9

2. Передумови створення держави . Удосконалення знарядь праці, появи надлишків виробленої продукції і сприяли змінам у суспільстві. З’явилися племінна знать, які контролювали надлишки продукції, Почалося майнове і соціальне розшарування суспільства. Завдяки появі надлишкової продукції значно пожвавилася внутрішня й зовнішня торгівля. У 8-9ст. відбулись суспільні й економічні зміни у житті слов’ян,які стали передумовою створення держави з центром у Києві.

Номер слайду 10

2. Передумови створення держави Торгівля - Поява міст, що виникали на перетині міжнародних торговельних шляхів (наприклад, Київ - на «шляху із варягів у греки»).• Зосередження значних багатств у торговельних центрах-містах зумовило потребу укріплення й організації захисту міст через зовнішню загрозу.• Містяни дедалі більше зацікавлені у сильній владі вождя-князя, Сильна влада вождя-князя, який згодом закріпив за собою право передавати посаду у спадок, а також встановив збір данини - як плату за захист

Номер слайду 11

3. Діяльність військово-торгових груп норманів-русі у Східній Європі. Наприкінці 8 ст . виникає торговий шлях «із варяг у греки» основного водного торгового шляху ,що зв'язував Скадинавію з землями східних сов»ян та Візантійською імперією. "Торговий шлях з варяг у греки" оживав, тільки коли починали танути річки і припиняв своє життя пізньої осені, коли наставали холоди, і вони знову замерзали. Наприкінці VIII – на початку IX ст. скандинавами, ведуть військово-торгові промисли та втягують місцеву родову знать у свої військово-торгові підприємства, ліквідуючи т. ч. економічну замкненість регіону, сприяючи соціальному розшаруванню. Спираючись на свої торгові факторії й укріплені пункти серед місцевих поселень, скандинави приводять східноєвропейські племена до данницької або союзницької залежності  та поступово осідають у СЕРЕДНЬОМУ ПОДНІПРОВ”Ї. У документах їх називали “русь”,”варяги”

Номер слайду 12

3. Діяльність військово-торгових груп норманів-русі у Східній Європі. Одночасно інтенсивно йде процес «слов’янізації» скандинавських контингентів, певне зрощування їх із місцевою родоплемінною верхівкою. Формується два найбільші центри східнослов’янської державності – Київського («Куявія» за арабськими джерелами) в особі легендарних правителів Аскольда і Діра та Ладозько-Новгородського («Славія») в особі родоначальника правлячої великокнязівської династії Рюрика.

Номер слайду 13

4. Виникнення держави Русь. Княжіння Аскольда. У 60-ті роки IX ст., на думку вчених, склалася східнослов’янська держава - Київське князівство Аскольда За свідченнями літопису, Аскольд був варязьким воєводою, який відпросився у новгородського князя Рюрика у похід до Константинополя, проте залишився правити у Києві.він прийняв титул кагана, наслідуючи володарів могутньої Хозарії. Саме з Аскольдом пов’язують засвідчений джерелами морський похід проти Візантії близько 860 р. Перша писемна угода з київським князем та Візантією. Це стало фактом визнання Київського князівства як держави. У договорі 860р. між Аскольдом та Візантією вжито назва “Русь” 

Номер слайду 14

5. Походження назви «Русь»Першу державу на наших теренах чужинці знали під назвою «Русь». Поняття «Русь» і «Руська земля» літописець уживав щодо Київщини, Переяславщини й Чернігівщини. Коли кордони держави розширилися й до неї увійшли всі східнослов’янські племена, термін «Руська земля» поширився на території від Чорного до Білого моря Від літописної назви держави із центром у Києві - Руська земля - учені-історики утворили книжну назву Україна-Русь. Першим цю назву використав наприкінці XIX - у першій половині XX ст. український історик М. Грушевський у праці «Історія України-Руси».

Номер слайду 15

ТЕОРІЇ ПОХОДЖЕННЯ НАЗВИ «РУСЬ»Східнослов’янська теорія. Дослідники звертають увагу на співзвучність назви «Русь» з назвами річок Рось . Руська теорія. Від праслов’янського -рудь, -рус, що означає світлий, русявий. Норманська теорія. Чимало дослідників вважають, що слово «Русь» - скандинавського походження, його принесли на наші землі скандинави-варяги

Номер слайду 16

Становлення Русі-України за князювання Олега. Олег 882 р. здійснив похід на Київ. «І прибули Олег та Ігор до гір київських,…. І вбили вони Аскольда й Діра... І сів Олег, князюючи, в Києві, і мовив Олег: “Хай буде се мати городам руським”». Саме з його правлінням пов’язують утвердження в Русі-Україні династії Рюриковичів. Формування території Русі- України, СТАНОВЛЕННЯ ДЕРЖАВИЗдобувши Київ силою, Олегу і довелося воювати проти деревлян і сіверян, які не бажали визнавати його владу, приєднав землі радимичів. похід проти уличів і тиверців, з якими домовився про спільні воєнні походи. 

Номер слайду 17

Становлення Русі-України за князювання Олега. Зовнішня поліика.

Номер слайду 18

Візантійці платять данину Русі. Олег прибиває свій щит на воротах Константинополя. Олег та його воїни в човнах, поставлених на колеса..

Номер слайду 19

ПІДСУМОВУЮЧИ ВИВЧЕНЕЗнаємо: – час виникнення Русі ------Розуміємо: ----– поняття «русь» як етнонім, самоназву військово-торгової групи норманів, яка осіла на Середньому Подніпров’ї; «Русь» («Русь-Україна») передумови утворення держави у слов’ян, які жили на теренах сучасної України;-----основні версії походження та вживання назви «Русь» («Русь-Україна»); ---– передумови утворення держави у слов’ян, які жили на теренах сучасної України; – роль міста Києва у виникненні Русі;

Номер слайду 20

ПІДСУМОВУЮЧИ ВИВЧЕНЕНа межі V—VI ст. плем’я полян заснувало м. Київ; там почала правити династія Києвичів. Закріплення за державою з центром у Києві назви Руська земля відбулося в другій половині IX ст. і було пов’язане з діяльністю Аскольда. Від літописної назви держави із центром у Києві - Руська земля - учені-історики утворили книжну назву Україна-Русь.

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Прочитати § 3. Утворення Русі-України. Завдання с.29.письмово№4,переглянути презентацію.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Блищик Богдана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Крохіна Юлія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 листопада 2022
Переглядів
4364
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку