Презентація "Засоби комічного у романі Джонатана Свіфта "Мандри Лемюеля Гуллівера"

Про матеріал
Презентація до вивчення роману Дж. Свіфта "Мандри Лемюеля Гуллівера", засоби комічеого: гумор, іронія, сарказм, сатира. Езопова мова.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

За твором Джонатана Свіфта“Мандри Гуллівера”Вчитель: Зіборєва н. д. Засоби комічного (гумор, іронія, сатира, сарказм). Езопова мова.

Номер слайду 2

«Якщо вчуєш жарт, шукай у ньому приховану правду»О. Довженко

Номер слайду 3

Дж. Свіфт був майстром художнього слова, який прекрасно володів усією палітрою засобів комічного: сатирою, гумором, сарказмом, іронією. Особливо промовистими є різні невідповідності — фізична (у країні ліліпутів герой надто великий.), морально-етична (миролюбність і гуманні наміри Гуллівера в атмосфері підозр і честолюбної метушні.) тощо, що посилює ефект комічності

Номер слайду 4

Для саморозвитку: Езоп (грец. Αίσωπος, жив у VI столітті до н. е.) — видатний байкар, засновник жанру байки, так званий «Батько байки». Писав байки, де героями були тварини, наповнював свої оповіді повчаннями та мораллю. В образах тварин висміював недалеких і темних людей, їхні недоліки і захланність. Точну кількість байок не встановлено, але вважають, що Езопу належить близько 400. Замаскований спосіб думок з натяками, недомовками (інакомовлення, алюзії, іронії, алегорії) задля уникнення цензурних чи будь-яких інших заборон та переслідувань називається езопова мова.

Номер слайду 5

У творі Свіфт використовує такі засоби комічного:

Номер слайду 6

Заповніть таблицю, дописавши пропущені слова:

Номер слайду 7

Останні слова графа Четэма /отримання посад у мілдендо Створивши Ліліпутію, Свіфт показав мініатюрну модель англійського суспільства, ненависні йому звичаї та порядки, міністрів, які претендують на панування і велич. Тому він вибирає саме іронію та сатиру як засіб боротьби з людськими вадами.

Номер слайду 8

Хвилинка відпочинку. Спробуйте прочитати уривок з роману “Мандри Гуллівера” Найбіьлше ровзаижли мнее кантані тацюнирсти, що виокнують свїо впарви на тоньенкій бліій ницті зо вда фути задвожвки, натгяненій на витосі дваанцдяти дюмйів од зелмі. У ргі беурть учсать лиеш кадинадти на якьус виоску подасу аоб ті, тхо доамагються затижи векилої лакси при дрові. Вони впралявюсьтя в цім митсетцві зламку і не заджви буавють хошоорго дору або дробе вихваоні. Клои чреез сремть чи чреез неалску (що тралпятьєся чатсо) хсоть звіньялє виоску подасу, то 5 – 6 каднидатів проясть у імрепатора довзолу розжавити йгоо та дрів, тацююнчи на каанті, і хто пісдтринбе найщвиє і не впдае, той дітсає подасу. Про який епізод з роману йдеться у тексті?Навіщо вони це роблять?Який комічний засіб використав Свіфт у цьому фрагменті?

Номер слайду 9

Роман “мандри гуллівера” заволодів серцями читачів не лише через захопливий сюжет і неймовірні пригоди. Багато з них знайли ту правду, яку раніше ніхто не осмілився б сказати навіть пошепки, не кажучи вже про публікацію. Але джонатан свіфт зміг це. Підходячи до написання роману з гумором та розумом, він зміг донести свою думку щодо безладу, який відбувався в англії кінця 17 – початку 18 століття. Висновки:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. загоруйко оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Злидниченко Марина
    Дякую за цікаву роботу. Спокійно завтра піду на урок.Творчості та натхнення
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 листопада 2020
Переглядів
26830
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку