Презентація "Засоби моніторингу мережевого трафіку"

Про матеріал
Моніторинг трафіку комп’ютерної мережі Дослідження мережевого трафіку показали, що він являє собою складний динамічний процес і є суперпозицією багатьох потоків з множинними взаємопов'язаними характеристиками, які генеруються різними протоколами. Поперше, це трафіки, пов'язані з управлінням комп’ютерної мережі (КМ), наприклад, трафік ініціалізації клієнтів, серверний трафік і т.д., які генеруються періодично. По-друге, це трафіки мережевих сервісів, додатків і протоколів, які становлять основну частину мережевого трафіку КМ. Основним етапом визначення класифікаційних характеристик мережевого трафіку є процес вимірювання мережевого трафіку. На підставі вимірювання дослідник може отримати важливу інформацію про властивості мережевого трафіку. При цьому вимірювання можуть бути проведені різними способами, в різних місцях мережі і в різні періоди часу і тривалості. Місце вимірювання вказує на те, яка частина або елемент КМ, а також яка величина вимірюється. При цьому дуже важливо розрізняти вимірювання мережевого трафіку від ідентифікації додатків, так як в першому випадку здійснюються збір і обробка даних, а в другому випадку - розпізнавання і класифікація деяких характеристик мережевого трафіку. В свою чергу ідентифікація мережевого трафіку є невід'ємною частиною класифікації, так як класифікація неможлива без його ідентифікації. Активний моніторинг повідомляє проблеми в мережі, збираючи вимірювання між двома кінцевими точками. Система активного виміру має справу з такими метриками, як: корисність, маршрутизатори/маршрути, затримка пакетів, повтор пакетів, втрати пакетів, нестійка синхронізація між прибуттям, вимір пропускної здатності. Головним чином використання інструментів, таких як команда ping, яка вимірює затримку і втрати пакетів, і traceroute, яка допомагає визначити топологію мережі, є прикладом основних активних інструментів вимірювання. Обидва ці інструменту посилають пробні ICMP-пакети до точки призначення і чекають, коли ця точка відповість відправнику. Показано приклад команди ping, яка використовує активний спосіб вимірювання, посилаючи Echoзапит від джерела через мережу в встановлену точку. Потім одержувач посилає Echo-запит назад джерелу від якого прийшов запит. Ще один важливий приклад активного моніторингу - утиліта iperf. Iperf - це утиліта, яка вимірює якість пропускної здатності TCP і UDP протоколів. Вона повідомляє пропускну здатність каналу, існуючу затримку і втрати пакетів. Активний моніторинг - це надзвичайно рідкісний метод моніторингу, взятий окремо. Пасивний моніторинг навпаки не вимагає великих мережевих витрат. Мережевий трафік є одним з найважливіших фактичних показників роботи КМ і є носієм інформації про поведінку користувачів. На основі статистичного аналізу мережевого трафіку можна побічно визначити статистичні характеристики функціонування КМ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Засоби моніторингу мережевого трафіку. Співак Крістіна 11 а

Номер слайду 2

Моніторинг трафіку комп’ютерної мережіДослідження мережевого трафіку показали, що він являє собою складний динамічний процес і є суперпозицією багатьох потоків з множинними взаємопов'язаними характеристиками, які генеруються різними протоколами. Поперше, це трафіки, пов'язані з управлінням комп’ютерної мережі (КМ), наприклад, трафік ініціалізації клієнтів, серверний трафік і т.д., які генеруються періодично. По-друге, це трафіки мережевих сервісів, додатків і протоколів, які становлять основну частину мережевого трафіку КМ.

Номер слайду 3

Основним етапом визначення класифікаційних характеристик мережевого трафіку є процес вимірювання мережевого трафіку. На підставі вимірювання дослідник може отримати важливу інформацію про властивості мережевого трафіку. При цьому вимірювання можуть бути проведені різними способами, в різних місцях мережі і в різні періоди часу і тривалості. Місце вимірювання вказує на те, яка частина або елемент КМ, а також яка величина вимірюється. При цьому дуже важливо розрізняти вимірювання мережевого трафіку від ідентифікації додатків, так як в першому випадку здійснюються збір і обробка даних, а в другому випадку - розпізнавання і класифікація деяких характеристик мережевого трафіку. В свою чергу ідентифікація мережевого трафіку є невід'ємною частиною класифікації, так як класифікація неможлива без його ідентифікації.

Номер слайду 4

Активний моніторинг повідомляє проблеми в мережі, збираючи вимірювання між двома кінцевими точками. Система активного виміру має справу з такими метриками, як: корисність, маршрутизатори/маршрути, затримка пакетів, повтор пакетів, втрати пакетів, нестійка синхронізація між прибуттям, вимір пропускної здатності. Головним чином використання інструментів, таких як команда ping, яка вимірює затримку і втрати пакетів, і traceroute, яка допомагає визначити топологію мережі, є прикладом основних активних інструментів вимірювання. Обидва ці інструменту посилають пробні ICMP-пакети до точки призначення і чекають, коли ця точка відповість відправнику. Показано приклад команди ping, яка використовує активний спосіб вимірювання, посилаючи Echoзапит від джерела через мережу в встановлену точку. Потім одержувач посилає Echo-запит назад джерелу від якого прийшов запит.

Номер слайду 5

Ще один важливий приклад активного моніторингу - утиліта iperf. Iperf - це утиліта, яка вимірює якість пропускної здатності TCP і UDP протоколів. Вона повідомляє пропускну здатність каналу, існуючу затримку і втрати пакетів. Активний моніторинг - це надзвичайно рідкісний метод моніторингу, взятий окремо. Пасивний моніторинг навпаки не вимагає великих мережевих витрат.

Номер слайду 6

Мережевий трафік є одним з найважливіших фактичних показників роботи КМ і є носієм інформації про поведінку користувачів. На основі статистичного аналізу мережевого трафіку можна побічно визначити статистичні характеристики функціонування КМ.

pptx
До підручника
Інформатика (рівень стандарту) 11 клас (Морзе Н.В., Вембер В.П., Кузмінська О.Г.)
Додано
24 травня 2022
Переглядів
1933
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку