Презентація "Застосування та біологічна роль кисню. Колообіг Оксигену в природі. Озон. Проблема чистого повітря"

Про матеріал
Презентація з теми: Застосування та біологічна роль кисню. Колообіг Оксигену в природі. Озон. Проблема чистого повітря.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Учитель хіміїОдеської гімназії №5 Ковіна Ольга Юріївна. Хімія 3(7) клас. Тема: Застосування та біологічна роль кисню. Колообіг Оксигену в природі. Озон. Проблема чистого повітря.

Номер слайду 2

галузі застосування кисню;у який спосіб відбувається колообіг Оксигену в природі;яких біологічних процесах бере участь кисень, його біологічну роль;поняття: фотосинтез, озон, озоновий шар;проблему чистого повітря. На цьому уроці ми розглянемо:

Номер слайду 3

Дайте відповіді на запитання (письмово в зошитах) Чому дорівнює відносна атомна маса Оксигену?Яку валентність виявляє Оксиген у сполуках?Як називаються бінарні сполуки елементів з Оксигеном? Наведіть три приклади. Як називається процес взаємодії речовини з киснем з утворенням полум'я та великої кількості теплоти?Які умови виникнення та припинення горіння? Напишіть рівняння взаємодії кисню з простими речовинами з утворенням оксидів: Zn, K, Al. Назвіть ці оксиди. Обчисліть масу Магнію, що згорів в кисні масою 9,6 г, якщо маса утвореного оксиду становила 24 г. Завдання для Повторення

Номер слайду 4

Застосування кисню. Застосування кисню грунтується на його здатності підтримувати дихання і горіння

Номер слайду 5

Біологічна роль киснюенергіядиханняокисник

Номер слайду 6

Фотосинтез. Процес фотосинтезу:6 CO2 + 6 H2 O + сонячна енергія = C6 H12 O6 + 6 O2 (атоми Оксигену з води та вуглекислого газу переходять у склад глюкози та кисню)Процес дихання: C6 H12 O6 + 6 O2 = 6 CO2 + 6 H2 O + енергія(та навпаки: атоми Оксигену з молекул кисню переходять у склад вуглекислого газу та води)

Номер слайду 7

Колообіг Оксигену в природі

Номер слайду 8

Ключові ланки колообігу Оксигену: • утворення кисню з води і вуглекислого газу під час фотосинтезу в зелених рослинах; • утворення кисню внаслідок розкладання водяної пари у верхніх шарах атмосфери під впливом ультрафіолетових променів Сонця; • взаємоперетворення кисню й озону; • споживання кисню для дихання, реакцій окиснення органічних і неорганічних речовин та інших хімічних перетворень, одними з продуктів яких є вода і вуглекислий газ; • використання утворених води і вуглекислого газу у новому циклі обігу Оксигену.

Номер слайду 9

Кисень та озон Хімічні елементи у вільному стані існують у формі простих речовин. Так, елемент Оксиген утворює дві прості речовини — кисень О2 та озон О3. Обидві прості речовини утворені одним і тим самим хімічним елементом, а властивості у них різні. Отже, кисень і озон — алотропні форми елемента Оксигену. Алотропія зумовлена різною кількістю атомів Оксигену в молекулах речовин. 

Номер слайду 10

Озон утворюється у верхніх шарах атмосфери внаслідок поглинання киснем ультрафіолетового випромінювання Сонця. Крім того, поглинаючи променисту енергію Сонця (фотони), молекули кисню переходять у збуджений стан і під час дальшої взаємодії зі звичайним киснем також утворюють озон. Утворення озону

Номер слайду 11

Озоновий шар або озоновий екран – шар стратосфери, в межах якої концентрація озону в 10 раз вища ніж у поверхні Землі. В цьому шарі безперервно йде реакція перетворення кисню на озон та навпаки під дією ультрафіолетових променів.

Номер слайду 12

Причини утворення озонових дір. Причиною руйнування озонового шару є забруднення атмосфери оксидами нітрогену, наявність яких у 20 разів збільшує токсичність озону. Так, масове викидання в атмосферу вихлопних газів реактивних літаків, що містять оксиди нітрогену, руйнує озоновий шар. Окрім того, використання хлоро- і флуоровмісних речовин (фреонів) у холодильних машинах також спричинює руйнування озонового шару. Адже фреони, якщо потрапляють в атмосферу, реагують лише з озоном, бо відносно інших речовин вони інертні. Внаслідок цього над місцевістю може утворитися «озонова дірка».

Номер слайду 13

Проблема чистого повітря

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Закріплення знань. Дайте відповіді (письмово) на контрольні запитання 1-3 на стор. 149 2. Виконайте вправу 3 на стор. 149

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Поливана Діана
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Воронівська Наталья Гуріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Самойдюк Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Переверзєва Інна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
5 листопада 2021
Переглядів
12470
Оцінка розробки
4.9 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку