Презентація "Завжди поруч. Арт-терапія. Я- митець"

Про матеріал
Методичні рекомендації для проведення зустрічі з педагогічними працівниками в рамках реалізації проєкту "Завжди поруч". Мета: гармонізація внутрішнього стану учасників зустрічі;    ознайомлення з поняттям арт-терапії, видами та механізмами її позитивного впливу на особистість, ознайомлення з різними техніками ізотерапії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Я- митець. Завжди поруч – 6.

Номер слайду 2

Мета: гармонізація внутрішнього стану учасників зустрічі; ознайомлення з поняттям арт-терапії, видами та механізмами її позитивного впливу на особистість. Аркуш папіру формату А-4 Акварельні фарби. Олівці кольоровіФломастери. Cклянка з водою. До заняття підготувати

Номер слайду 3

Вправа «Термометр почуттів»В різних життєвих ситуаціях ми переживаємо різні емоції та почуття. І по-різному їх висловлюємо, проявляємо. У кожного з нас своє сприйняття кольору, свій асоціативний ряд. Створіть свій власний термометр почуттів, спираючись на власні асоціації.

Номер слайду 4

Притча про спокій. Важко зберегти спокій в серці, коли зовнішні ситуації вибивають тебе з колії. Але це говорить про те, що зовнішній світ управляє нами, а не ми ним. Ця мудра притча розповідає нам, що насправді є спокоєм. Одного разу багатий чоловік захотів прикрасити свою кімнату картиною, при одному погляді на яку йому ставало б спокійно на душі. І за саму «спокійну» картину він пообіцяв заплатити один мільйон. Дізнавшись про це, художники з різних куточків країни почали надсилати йому свої роботи. Переглянув багач тисячі картин, вибрав тільки дві, що здалися йому найвдалішими. Вирішив роздивитися їх уважно, щоби зробити остаточний вибір. Перша була світлою, райдужною і заспокійливою. На ній художник зобразив абсолютно ідилічний пейзаж: кришталево чисте блакитне озеро яскраво виблискувало під променями літнього сонця, дерева, які стояли навколо, тяглися гілками до води; водну гладь розсікали величні білі лебеді, на обрії виднілося село і граціозні коні, що пасуться на лузі.https://youtu.be/ac. XST5 FKXy. M

Номер слайду 5

Друга картина кардинально відрізнялася від першої. На ній художник зобразив високу скелю, біля підніжжя якої вирувало море. Штормові хвилі були такими високими, що вони досягали майже середини скелі. Низькі темно-сірі хмари закрили небо, а на вершині кручі було видно страхітливі обриси дерев, осяяні спалахами блискавок. Назвати цю картину спокійною навіть язик не повертався. Та, якщо придивитися, можна було помітити кущ, що ріс із щілини в скелі. На ньому було звито невелике гніздечко, всередині якого сиділа крихітна біла пташка. Вона з гордим і незворушним виглядом висиджувала своїх пташенят, абсолютно не турбуючись через оточуюче її божевілля.? Як ви думаєте, яку картину вибрав багач?

Номер слайду 6

Звичайно ж, покупець обрав другу. Тому що вона випромінює спокій набагато більше, ніж перша. Адже справжній спокій проявляється не тоді, коли навколо все тихо, а тоді, коли всупереч тому, що відбувається навколо, ти продовжуєш зберігати спокій всередині себе!

Номер слайду 7

Арттерапія — це терапія мистецтвом. Це метод психотерапії, який дозволяє з допомогою творчості пережити внутрішні конфлікти, тривогу, страхи, що турбують людину. Арттерапія підходить не лише дітям, а й дорослим. Перевага цього методу у роботі з дітьми є такою, що цей метод є достатньо екологічним.

Номер слайду 8

Види арт-терапіїІзотерапія (спонтанний живопис, графіка, медиативний живопис)Бібліотекотерапія(в тому числі казкотерапія)Музикотерапія. Драматерапія. Лялькотерапія. Танцювальна терапія. Пісочна терапія. Тістотерапія (глинотерапія)Мандалотерапія. Фототерапія

Номер слайду 9

Механізм позитивного впливу арт-терапіїГармонізація розвитку особистості через самовираження і самопізнання. Стабілізація емоційного стану та зняття напруги через прояв емоцій за допомогою малюнка, ліплення, казки тощо. Засвоєння причинно-наслідкових зв'язків, що існують у світі. Розвиток уміння концентруватися на своїх думках та почуттях. Розвиток почуття внутрішнього контролю. Полегшення контакту з оточенням.

Номер слайду 10

Участь у спільній діяльності, розвиток емпатійності, взаємного прийняття та довіри. Підвищення самооцінки. Зміцнення відчуття власного «Я». Розвиток творчих здібностей. Розвиток дрібної моторики. Створення позитивного настрою. Подолання пасивності, апатіїРозвиток креативності.

Номер слайду 11

12 найкращих метафор при роботі з емоціями

Номер слайду 12

ЦІКАВІ ТЕХНІКИМАЛЮВАННЯ

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Дудлінг. Це спосіб створення простих форм і фігур, таких як: точки, кола, вигнуті лінії. З цих невеликих елементів можна досить легко створити красиві картини. Малювання в техніці «дудлінг» допоможе заспокоїтися, відволіктися від проблем, сконцентрувати свою увагу на найважливішому, звільнитися від накопиченого за день негативу, розвинути здібності до малювання.

Номер слайду 17

Вправа «Малюємо власне місце спокою»Домашнє завдання. Намалюйте власне місце спокою в одній з вищезгаданих технік. Після того, як закінчите малювати, подумайте: Що вам особливо сподобалось в цій техніці ?Що було цінного у процесі?Що вам хотілося би змінити у малюнку? Що би ви хотіли додати?Що ви відчували в процесі? А по закінченні?

Номер слайду 18

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
9 січня 2023
Переглядів
1026
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку