Презентація на тему «Психологічна безпека освітнього середовища як фактор формування психологічного здоров'я учнів і педагогів»

Про матеріал
Дана розробка буде в нагоді практичному психологу, для організації заходу, зокрема психолого-педагогічного тренінгу для розширення практичних умінь з теми «Психологічна безпека освітнього середовища як фактор формування психологічного здоров'я учнів і педагогів»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентацію підготувала вчитель. Чепіль В. О. Психолого – педагогічний тренінг«Психологічна безпека освітнього середовища як фактор формування психологічного здоров'я учнів і педагогів»2023 р.

Номер слайду 2

Поговорімо про психологічну безпеку учасників освітнього середовища…

Номер слайду 3

До психотравмуючих ситуацій у навчальному процесі освітнього закладу можна віднести: конфлікти у стосунках вчитель – учень, учень–учень, учень – батьки тощо;проблема адаптації в освітньому середовищі;атмосфера конкуренції між однолітками;надмірна вимогливість педагогів тощо.

Номер слайду 4

Основними поняттями області вивчення психологічної безпеки в освітньому середовищі, є «небезпека», «ризик», «загроза».

Номер слайду 5

До психологічних характеристик освітнього середовища школи, що сприяє збереженню і забезпечення психологічної безпеки, відносять:- доброзичливу атмосферу,- високий рівень залученості в шкільне середовище та навчання соціальним навичкам взаємодії,- підвищення батьківської та громадської участі,- підтримку учнів у період вікових криз,- задоволеність взаємовідносинами між учасниками освітнього середовища школи,- поважливе відношення та ін.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Після початку повномасштабної російсько-української війни перед системою освіти постали нові виклики. Вчителям потрібно не лише впоратися із власними емоціями та переживаннями, а ще й — продовжити викладати та підтримувати учнів у час війни. В онлайн-курсі «Сміливі навчати» ви отримаєте інформацію та практичні поради про психологічну саморегуляцію, комунікацію з учнями, батьками та колегами в час стресу та дізнайтеся, як побудувати безпечний простір у школі під час воєнного стану.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

1. Як би ви оцінили свою приналежність до педагогічного колективу вашого закладу? a. Відчуваю себе його членом, частиною колективу (5). b. Беру участь в більшості видів діяльності (4). c. Беру участь в одних видах діяльності і не беру участі в інших (3). d. Не відчуваю, що є членом колективу (2). e. Живу та працюю окремо від нього (1).f. Не знаю, важко відповісти (1). 2. Перешли б ви в інший заклад освіти, якби трапилася така нагода (без зміни інших умов)? а. Так, дуже хотів би перейти (1). b. Швидше перейшов би, ніж залишився (2). c. Не бачу ніякої різниці (3). d. Швидше за все залишився б у своїй групі (4). e. Дуже хотів би залишитися в своїй групі (5). f. Не знаю, важко сказати (1).  3. Якими є стосунки між членами вашого колективу? a. Краще, ніж в більшості педагогічних колективів (3). b. Приблизно такі ж, як і в більшості колективів (2). c. Гірше, ніж в більшості класів (1). d. Не знаю, важко сказати (1).

Номер слайду 11

4. Якими є ваші стосунки з керівництвом? a. Краще, ніж в більшості колективів (3). b. Приблизно такі ж, як і в більшості колективів (2). c. Гірше, ніж в більшості колективів (1). d. Не знаю. (1) 5. Яким є ставлення до роботи у вашому колективі? a. Краще, ніж в більшості колективів (3). b. Приблизно такі ж, як і в більшості колективів (2). c. Гірше, ніж в більшості колективів (1). d. Не знаю (1).

Номер слайду 12

Розмістіть:- замість очей - те, на що ви любите дивитися;- замість носа - те, що ви любите нюхати;- замість рота - те, що ви полюбляєте вимовляти;- замість вух - те, що ви любите слухати;- замість волосся - те, про що ви найчастіше думаєте.

Номер слайду 13

Тож давайте наповнювати свою душу добром, любов'ю, терпінням, всім серцем будемо віддані нашим вихованцям!

Номер слайду 14

Тож, шановні вчителі! РОЛЬ УЧИТЕЛЯ У ФОРМУВАННІ БЕЗПЕЧНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА - ВЕЛИКА. Від безпеки на уроках залежить здоров’я учня. Крокуймо в ногу з часом, будьмо професійно компетентними, бо саме від нас залежить майбутнє наших дітей, майбутнє держави.

Номер слайду 15

Використані джерела:{Електронний ресурс} - Режим доступу:http://ped-kopilka.com.ua/blogs/artushina-svetlana/-psihologicheskaja-bezopasnost-obrazovatelnoi-sredy-kak-faktor-formirovanija-zdorovja-uchaschihsja.html {Електронний ресурс} - Режим доступу: https://ua-referat.com/%D0%9 F%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%96%D1%87%D0%BD%D0%B0_%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D0%B0_%D0%BE%D1%81%D0%B2%D1%96%D1%82%D0%BD%D1%8 C%D0%BE%D0%B3%D0%BE_%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B0 {Електронний ресурс} - Режим доступу: https://mon.gov.ua/ua

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
10 січня 2023
Переглядів
1476
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку