Презентація "Завжди поруч" "Гостра реакція на стрес. Як надати ППД" Частина 1

Про матеріал

Презентація для проведення зустрічі "Гостра реакція на стрес. Як надати ППД" в рамках реалізації проєкту "Завжди поруч" містить загальні відомості про ГРС та основи надання першої психологічної допомоги. Окремо розглянуто ознаки, ППД та можливі помилки при станах "Страх", "Тривога"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гостра реакція на стрес. ЯК НАДАТИ ПЕРШУ ПСИХОЛОГІЧНУ ДОПОМОГУЧастина І. Підготувала практичний психолог Басівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Юнаківської с/р Данилевська Н. М. ЗАВЖДИ ПОРУЧ. Зустріч 7.

Номер слайду 2

Мета зустрічіРозглянути поняття ГРС (гостра стресова реакція); природні реакції, симптоми станів при ГРС та основи надання першої психологічної допомогу (ППД). Запропонувати загальні рекомендації в ситуації стресу.

Номер слайду 3

1 етап. «Потурбуйся про себе». Техніка 5-4-3-2-1 Проведення: Сядьте зручно. Зробіть глибокий вдих. Видих…➢ Назвіть предмети, які Ви бачите.➢ Назвіть те, що Ви чуєте.➢ Назвіть речі, які ви можете відчути (дотик).➢ Спочатку 5, потім 4, потім 3, потім 2 і, зрештою, 1 Зробіть глибокий вдих. Видих…Вказівки:➢ Ви може робити це вголос або подумки.➢ Робити повільно.➢ Одні й ті самі речі можна називати кілька разів.➢ Вправу можна повторювати скільки завгодно часто.➢ Вправа підходить як засіб для сну. ПРИКЛАД: Я бачу стіл, я бачу ручку, я бачу книгу, я бачу лампу, я бачу стіл. Я чую дощ, я чую гул, я чую сигнал, я чую тишу, я чую шарудіння. Я відчуваю джинсову тканину, я відчуваю кінчики свого волосся, я відчуваю свій ніс, я відчуваю свій светр, я відчуваю стіл.

Номер слайду 4

2 етап. Інформування та оволодіння техніками Гостра стресова реакція виникає під час проживання травматичної події і може тривати до 3–4 днів після неї зі згасанням і/або зникненням симптомів. Гостра реакція на стрес розвивається внаслідок незвичайного фізичного/психічного стресу (загроза реальної смерті, серйозної травми або сексуального насильства. Та щоб гостра реакція не переросла у посттравматичний синдром і не перетворилася на психічний розлад, потрібно знати симптоми та шляхи призупинення хвороби. Аби чітко встановити діагноз ГРС симптоми повинні тривати щонайменше три дні.

Номер слайду 5

Трикутник психосоціальної допомоги

Номер слайду 6

Лінія часу. ПТП – психотравмуюча подія +ГСР – гостра стресова реакція =ППД – перша психологічна допомога. SСуб’єктивнесприйняття подіїГСР1-2 тижня3 -8 тижнів3 дніГОСТРА ФАЗАФАЗА СТАБІЛІЗАЦІЇФАЗА ТЕРАПІЇПочинаючи з 8 тижня

Номер слайду 7

Можливі реакції на ПТПАгресія. Рухове збудженняІстерика. Тремтіння. Ступор. Плач. Апатія. Страх. Тривога. Паніка

Номер слайду 8

Тому сильна потреба в…СТАБІЛІЗАЦІЇІНФОРМАЦІЇЗАДОВОЛЕННІ ФІЗІОЛОГІЧНИХ ПОТРЕБКОНТРОЛІ ТА ПЛАНУВАННІОРІЄНТАЦІЇ ТА СОЦІАЛЬНИХ ЗВ’ЯЗКАХБЕЗПЕЦІПІДТРИМЦІ

Номер слайду 9

ПЕРША ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА Перша психологічна допомога (ППД) – це сукупність заходів загальнолюдської підтримки та практичної допомоги ближнім, які відчувають страждання і потребу. ППД може надавати не лише професійний психолог, а й інший спеціаліст, людина, яка знайома з правилами надання ППД. ППД – це не професійне психологічне консультування, оскільки не передбачає детального обговорення, аналізу чи встановлення хронології та суті подій, які викликали стан дистресу. ППД включає:ненав'язливе надання практичної допомоги та підтримки;оцінку потреб і проблем;надання допомоги у задоволенні нагальних потреб (наприклад, таких як їжа, вода, інформація);вміння вислуховувати людей, але не примушуючи їх говорити;вміння втішити і допомогти людині заспокоїтися;надання допомоги в отриманні інформації, встановленні зв'язку з відповідними службами і структурами соціальної підтримки;захист від подальшої шкоди. /МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО НАДАННЯ ПЕРШОЇ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ СІМ'ЯМ З ДІТЬМИ, ДІТЯМ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ/ПЕРЕБУВАЛИ У ЗОНІ ЗБРОЙНОГО КОНФЛІКТУ/

Номер слайду 10

Як і чим ми можеми зарадити?ВІДНОВИТИ ПОЧУТТЯ БЕЗПЕКИ. СТВОРИТИ СТРУКТУРОВАНІ РАМКОВІ УМОВИ ВИЗНАЧИТИ РЕАКЦІЇ, ПОТРЕБИ ТА ДІЇДОПОМОГТИ СТАБІЛІЗУВАТИ СТАНВИСЛУХАТИНАДАТИ ІНФОРМАЦІЮАКТИВНО ЗАЛУЧАТИ ПОСТРАЖДАЛИХ ДО ХОДУ ДІЙСПРИЯТИ СОЦІАЛЬНІЙ ПІДТРИМЦІНАВЧИТИ ЗДОРОВИХ СТРАТЕГІЙ ПОДОЛАННЯЗАЛИШАТИСЯ У КОНТАКТІСПРИЯТИ ЗДАТНОСТІ ПРИЙМАТИ РІШЕННЯ ТА ДІЯТИ

Номер слайду 11

{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}ГСРОЗНАКИДОПОМОГАПОМИЛКИСТРАХ(Людина знає, чого боїться)Панічний страх може спонукати до втечі, викликати заціпеніння або, навпаки, підвищену активність, агресивну поведінку. Страх може бути корисним, коли допомагає уникати небезпеки. Тому боротися зі страхом потрібно тоді, коли він заважає жити. Нормальним життям. Напруга м'язів (особливо м'язів обличчя). Сильне серцебиття; прискорений поверхневий подих. Знижений контроль власної поведінки. Людина не контролює себе, не усвідомлює, що вона робить і що відбуваєтьсянавколо. Не залишати на самоті. Покладіть руку людини собі на зап'ястя, щоб вона відчула Ваш спокійний пульс. Це буде для сигналом: «Я зараз поряд, ти не один». Дихайте глибоко й рівно. Спонукайте потерпілого дихати в одному з Вами ритмі. Якщо потерпілий говорить, слухайте його, висловлюйте зацікавленість, розуміння, співчуття. Дайте виговоритися. Використовуйте відволікаючі заняття, що не вимагають складних інтелектуальних дій, наприклад, робити просту інтелектуальну дію Будь-яка емоція стає слабшою, якщо включається розумова діяльність.*Зробіть потерпілому легкий масаж найбільш напружених м'язів тіла. Навіть якщо ви вважаєте, що відчувається людиною почуття невиправдано і безглуздо, то не потрібно намагатися переконати в цьому людину.“Не думай про це», “це нісенітниця”. Коли людина перебуває в такому стані, для неї це почуття серйозно і емоційно болісно..

Номер слайду 12

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ГСРОЗНАКИДОПОМОГАПОМИЛКИТРИВОГА(Людина не знає, чого боїться - неможливість розслабитися)Відсутність інформації. Зі страхом впоратися простіше, ніж з цим станом. Напруга м'язів (неможливість розслабитись). У голові крутяться одні й ті самі думки. Прискорене серцебиття. Прискорене поверхневе дихання. Втрата апетиту, порушення сну. Паралізує здатність діяти. Дуже важливо «розговорити» людину і зрозуміти, що саме її непокоїть. (Коли людина усвідомлює причину, яка є джерелом цього стану, тоді цей стан трансформується у страх.)Проаналізувати, яка інформація потрібна і, якщо є така можливість, надати її. Або зрозуміти, коли і де її можна отримати,. Скласти план дій. Запропонувати людині зробити кілька активних рухів, фізичних вправ, щоб изняти напругу і для покращення фізичного стану. Залучити людину до продуктивної діяльності, пов'язаної з подіями, що відбуваються. Не можна залишати людину одну. Не переконуйте людину, що переживати нема про що, особливо якщо це не так. Не приховуйте від постраждалого правду про ситуацію чи погані новини, навіть якщо, на вашу думку, це може його засмутити.

Номер слайду 13

Обговорення домашнього завдання. Малюнок «Моє безпечне місце»➢ Що це було за місце? (Внутрішнє місце / місце фантазії / місце для гарного настрою)➢Чи була там Абсолютна безпека?➢ Чи задовольняються Там всі побажання/потреби?➢ Ви можете здійснювати там контроль?(Повний / одноосібний).➢ Опишіть місце всіма своїми органами чуттів (чуєте, бачите, нюхаєте, відчуваєте, смакуєте).➢ Детально опишіть локацію, можливо як вона облаштована.➢Як часто ви відвідуєте безпечне місце в уяві? (хоча б короткотривало)➢Яку техніку ви використали для малюнка? Чому?➢Що відчували, коли працювали над малюнком?

Номер слайду 14

Вправа «ТЕПЛА КОВДРА»Сядьте зручно. Розслабтеся. Повільний вдих. Видих. Уявіть, що хтось дуже добрий і дбайливий укутує вас теплою пухнастою ковдрою або пледом. Чуйно прислухайтеся до відчуттів у своєму тілі, до своїх почуттів та бажань. Уявіть, яка вона – ваша Тепла Ковдра?Виберіть ту Теплу Ковдру, яка Вам потрібна саме зараз!Відчуйте її на дотик. І тепер починайте загортатися в неї зі ступнів ніг... Ви відчуваєте, як стопи стають теплими під тяжкістю, що умиротворює, або, навпаки, легкістю ковдри... Поживіть трохи в цьому відчутті і неспішно «перетікайте» від стоп до гомілок, колін, стегон, тазу... Поступово все Ваше тіло огортається Теплою Ковдрою і наповнюється теплом... Прислухайтеся до цього тепла, відчуйте його, відчуйте, ніби кожну Вашу клітинку огортають тепло та турбота.

Номер слайду 15

Вправа «ТЕПЛА КОВДРА»продовження. Тепла ковдра огртає Ваш живіт і поперек. Потім спину, плечі, груди. Подбайте себе, загорніться ще більше... Побудьте в цих «обіймах» ковдри стільки, скільки захочеться, насолоджуйтеся теплом, що заповнює тіло, пропустіть його крізь себе, відчуєте особливості цього тепла. Якщо хочеться, закутайтесь в Ковдру повністю, з головою, нехай тепло огорне шию, голову, ніжно огорне ваше обличчя.І ось все тіло стає теплим. Від верхівки до кінчиків пальців ніг. Прислухайтеся до свого дихання, його глибини, до тепла своїх видихів. Дихайте розмірено, спокійно... Ваша Тепла Ковдра дбайливо вкрила, захистила і зігріла Вас з голови до ніг. А може, ця Ковдра «чарівна» і зможе перетворити Вас на невидимку або зробити невразливим для будь-яких небезпек?

Номер слайду 16

Завершуємо вправу. Уявіть, як ви знімете Ковдру: Ви вибираєтеся з її обіймів так само поступово, як і загорталися... А може, наповнені енергією і гарним настроєм, бадьоро піднімаєтеся на ноги і з вдячністю складаєте Ковдру. Що ви відчуваєте зараз? Яке тепер ваше самопочуття, настрій?Можна подумки створити для Ковдри зручне місце для зберігання, звідки її завжди можна легко дістати. Цим місцем може бути будь-яка кишеня Вашого одягу. Адже ковдра чарівна. Воно може бути дуже маленькою і невагомою, а може ставати великою і важкою, за Вашим бажанням. Повільний вдих. Видих. Повертайтась.

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Лубенець Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ткаченко Надежда
    Дякую! Інформативно.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
16 січня 2023
Переглядів
1055
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку