Презентація "Займенник. Стилістичні функції займенників"

Про матеріал

Презентація для вивчення займенника як частини мови. Класифікація, синтаксичні функції та правопис займенників

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Займенник. Стилістичні функції займенників

Номер слайду 2

Займенник – це частина мови, яка вказує на предмети, ознаки, кількість, але не називає їх. Займенники подібно до іменників, прикметників, числівників відповідають на питання: хто? що? який? чий? скільки? котрий? Приклади: ти, вони, всякий, інший, мій, стільки, котрийсь.

Номер слайду 3

Морфологічні ознаки Займенники, співвідносні з іменниками, змінюються за відмінками і числами: я, мене, мені, мною; він, вона, воно, вони. Займенники, співвідносні з прикметниками, змінюються за родами, числами і відмінками: яка, який, яке, які; якого, якому, яким. Займенники, співвідносні з числівниками, змінюються за відмінками: скільки, скількох, скільком, скількома, на скількох.

Номер слайду 4

Морфологічні ознаки Займенники котрий, котрийсь, декотрий, котрий-небудь змінюються за родами, числами й відмінками – як порядкові числівники.

Номер слайду 5

Розряди займенників: Особові: я, ти, ми, ви, він, вона, воно, вони; зворотний: себе; питально-відносні: хто? що? який? чий? котрий? скільки? заперечні: ніхто, ніщо, ніякий, нічий, ніскільки;

Номер слайду 6

Розряди займенників: неозначені: хто-небудь, будь-хто, казна-хто, хтозна-що, хтось, абихто, дехто, будь-який, чийсь, котрийсь, котрий-небудь; означальні: весь, всякий, кожний, інший, сам, самий; вказівні: той, цей, такий, стільки; присвійні: мій, твій, свій, наш, ваш, їхній.

Номер слайду 7

Займенник Підмет Означення Присудок Додаток Обставина Синтаксична роль

Номер слайду 8

Приклади: Підмет: Ми – є! Присудок: Я – не ти. Означення: Наша дума, наша пісня не вмре, не загине. Додаток: Я бачу тебе. Обставина: Сідай же ти коло мене.

Номер слайду 9

Стилістичні функції займенників У науковому, діловому і публіцистичному стилях займенники вживаються для вираження присвійності (її, його, їх, їхні) та як сполучні слова (що, який, котрий, скільки).

Номер слайду 10

Стилістичні функції займенників У художньому та розмовному стилях займенники вживаються переважно з експресивною метою: В чужій хаті питаються, чи можна сісти, а не лізуть на покуття по-свинячому. – Нічого, ми й непрошені сядемо, – Тимко кладе біля себе на лаві картуз... (Григорій Тютюнник).

Номер слайду 11

Правопис займенників Афікси, утворені з часток аби, ані, де, сь, пишуться із займенниками хто, що разом: хтось, абихто, дещо; який, чий, будь, небудь, казна, хтозна – через дефіс: будь-що, чий-небудь, казна-що, хтозна-який. Заперечні займенники з префіксом ні пишуться разом: ніхто, ніщо. Але: ні до кого, ні в кого, ні для чого, ні до якого. Зворотний займенник себе не має форми називного відмінка.

ppt
Додано
20 травня
Переглядів
84
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку