Презентація "Заздрощі до добра не приведуть. Українська народна казка «Кобиляча голова»

Про матеріал

Мета: продовжити знайомство учнів з кращими зразками усної народної творчості (казками); вчити дітей визначати головну думку твору, засоби, якими в творі досягається мета; закріпити знання учнів про ознаки чарівної казки; формувати вміння читати в особах; поглиблювати уявлення про етику людських стосунків, виховувати повагу до старших.

Обладнання: набір сюжетних малюнків («Кобиляча голова»), ілюстрації до казок, картки з уривками казок, мультимедійне забезпечення, картки із завданнями.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Доброго дня, учні

Номер слайду 2

Мама вчить мене читати,Вчить мене читати тато. Вчить дідусь і вчить бабуся. Скоро – скоро я навчуся.

Номер слайду 3

Начитався букварика. Та й малюю косарика. Коси сіно косарику. На своєму гектарику

Номер слайду 4

Мишка мишку запитала: «Що сьогодні поробляла?» Відказала мишка мишці: «Букву А шукала в книжці. Буду азбуку вивчати, щоб самій казки читати».

Номер слайду 5

1. До якої групи казок відноситься казка «Кирило Кожум’яка?а) казки про тварин; б) чарівні казки 2. Кого змій не з’їв? а) князя; б) князівну

Номер слайду 6

3. Як князівна повідомила батькові про те, що змія можна подужати? а) листом; б) голубом 4. Хто вмовив Кирила битись? а) князь; б) маленькі діти

Номер слайду 7

6. Як народ віддячив героєві? а) славив його; б) нагородив коштовностями.5. Які вимоги перед князем поставив Кирило Кожум’яка? а) дати йому мішок золота; б) дати йому 12 бочок смоли і 12 возів конопель

Номер слайду 8

8. Хто допоміг дівчинці знову стати качечкою? а) дід; б) баба; в) перелітні качки. 7. Чому дівчинка із казки «Кривенька качечка» не захотіла залишитися у діда й баби? а) бо їй не сподобалось у них; б) бо вони її скривдили; в) бо вони спалили гніздечко.

Номер слайду 9

Палац чарівних казок

Номер слайду 10

Який розділ розпочали вивчати?

Номер слайду 11

Що таке казка?

Номер слайду 12

Казка - вигадка, та в ній щось повчальне зрозумій . Казки маленькі, та розуму в них багато

Номер слайду 13

Була у діда доня,Мов сонечко в долонях!Розумна, трудівниця,Велика жартівниця. Та баба незлюбила –Завести в ліс веліла…Багатство їй дала. Чия там голова?«Кобиляча голова»

Номер слайду 14

Дівко батечко кобиляча колодочка. Читання пірамідок слів пані нічого досвітки повечеряла. Сама робитьнебилицізненавиділа

Номер слайду 15

Повечеряла небилиці поїла ввечері; те, чого насправді не буває; вигадка, брехня;зненавиділане полюбила;невисокий земляний насип вздовж стін хати знадворупризьбадосвітки зібрання молоді для розваг та роботи;

Номер слайду 16

Ми - актори«Кобиляча голова» В театр ми пограємо,В особах почитаємо.

Номер слайду 17

Дідова ж дочка пряде, а…бабина все нічого не робить, а як прийдуть додому, то ще й обмовить ту. Доповніть речення: Веде та й веде, … та завів її в ліс – аж там стоїть хата пуста.

Номер слайду 18

Сидить вона собі, … шиє та й не вийде подивитися, що воно стука. От як приїхали, а …мачуха аж перелякалась, як побачила, що вона така стала, та й каже дідові…

Номер слайду 19

- самий ліс, такий густий та темний – оком не проглянеш. А там… Коли приходить він туди…аж тільки хата пуста в лісі стоїть.

Номер слайду 20

Виберіть із запропонованого. Списку риси характеру діда, баби, бабиної дочки,Дідової дочки:2. Лінива, брехлива, заздрісна, зла, груба, неслухняна, невихована, горда.1. Жадібна, заздрісна, жорстока, зла, немилосердна. 3. Безвольний, безхарактерний, слабодухий, мовчазний.4. Працьовита, слухняна, добра, чуйна, лагідна.

Номер слайду 21

Складання плану. Робота в зошитах

Номер слайду 22

Хто з дійових осіб казки вам сподобався? Чому?

Номер слайду 23

До Кого з героїв маєте співчуття?Кому хочете дати пораду?

Номер слайду 24

КАЗКА ВЧИТЬ...... Висловіть свою думку: Чи можна цю казку назвати чарівною? В чому проявляється її чарівність?

Номер слайду 25

Дорогі діти! Я хочу, Щоб ніколи Не лишав вас світ казковий. Навіть , коли ви станете Дорослими людьми. Щоб з вами радо зустрічались І завжди щиро усміхались.

Номер слайду 26

робиш не кайся, сподівайся. зло - Робиш зла й добро - Робиш добро – не кайся, робиш зло – зла й сподівайся.

Номер слайду 27

Ось і уроку кінець Хто працював, той молодець! Всі дружні й активні були увесь час. Хороші оцінки сьогодні у вас!

Номер слайду 28

Домашнє завдання

pptx
Додано
26 березня 2018
Переглядів
1618
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку