Презентація "Збереження біорізноманіття України".

Про матеріал
Презентація розроблена для проведення уроку пізнаємо природу зі здобувачами освіти з порушеннями слуху 5 класу. В презентації представлені різні форми та методи роботи для розвитку критичного мислення здобувачів освіти з порушеннями слуху.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Збереження біорізноманіття України. Н. ШУТКО

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Чому біорізноманіття важливе. Біорізноманіття, або біологічне різноманіття, ми бачимо щодня і самі є його частиною. Це різноманітність видів живих організмів та місць, які вони населяють. Людина повністю залежна від розмаїття благ природи (таблиця 7). Ми отримуємо їжу, сировину для ліків, ресурси для зведення будівель, барвники, насолоду від прогулянок у зеленій зоні, де чутно спів птахів, а навколо - неймовірна краса і чисте повітря.

Номер слайду 5

Біорізноманіття України. У сучасній біосфері нараховують близько 3 млн видів живих істот, із них тварин — 2 млн, рослин — приблизно 500 тис., грибів — 200 тис., бактерій — 20 тис.

Номер слайду 6

Назва цінностіПриклад використання ресурсів на державному рівніЕкономічна. Україна славиться родючими чорноземами, на яких вирощує сільськогосподарські культури та експортує їх на світовий ринок. Екологічна. Усі рослини планети працюють щохвилини, щоб ми дихали чистим повітрям. Рекреаційна. Завдяки карпатським лісам та організованим кемпінгам на заході України популярний екотуризм. Культурна. Надихаючись поліськими лісами та їхніми мешканцями, Марія Приймаченко створювала картини дивовижних звірів. Туристи з усього світу приїжджають до України, щоб побачити оригінали її робіт. Освітня. Вивчаючи світ, людина задовольняє пізнавальну потребу досліджувати і розширювати світогляд

Номер слайду 7

Завдання. Наведи приклади власного щоденного використання біологічних ресурсів.

Номер слайду 8

Жива природа України дуже різноманітна. Але за минулі два століття на Землі зникло кілька сотень видів рослин і тварин. З території України зникли тур, сайгак, кулан, росомаха, орел степовий. На межі існування перебувають такі види, як зубр, ведмідь бурий, лось, дрохва, беркут.

Номер слайду 9

Мал. 233. Види, що зникли в Україні: 1 - осетер європейський, 2 - тюлень-монарх, 3 - довгокрил звичайний

Номер слайду 10

Завдання. Довідайся, яка причина зникнення цих видів.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Словник. Біорізноманіття, або біологічне різноманіття є розмаїттям живої природи, що охоплює сукупність усіх видів організмів екосистеми. Біорізноманіття відіграє надзвичайно важливу роль в існуванні біосфери. Вищий рівень різноманіття робить екосистеми більш стійкими до зовнішніх впливів. Кожен вид організмів займає певну екологічну нішу, своє місце в біосфері. Його зникнення не минає безслідно для екосистеми. Тому населення планети повинно вживати різноманітних заходів для збереження біорізноманіття природних екосистем.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Заходи щодо збереження біорізноманіття в УкраїніЧервона книга України — документ України про заходи щодо збереження рослин і тварин, що перебувають під загрозою зникнення.

Номер слайду 15

Робота у групіГрупа 1. Опишіть 5 видів рослин, занесених до Червоної книги України. Група 2. Опишіть 5 видів тварин, занесених до Червоної книги України.

Номер слайду 16

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕ• Від біорізноманіття залежить економічний та соціальний розвиток країни та здоров’я її громадян. Збереження біорізноманіття є однією з головних екологічних цілей кожної країни.• Одним зі способів збереження біорізноманіття в Україні є Червона книга, біосферні заповідники, заказники та національні парки.• Головними факторами зменшення біорізноманіття є антропогенний (людський) вплив та поширення інвазійних видів.

Номер слайду 17

ЗАПИТАННЯ ЗАВДАННЯ ДОСЛІДЖЕННЯ1. Яку корисну звичку для збереження біорізноманіття ти би хотів/-ла впровадити у своє життя? Чому саме вона для тебе важлива?2. Які проблеми з втратою біорізноманіття є у твоєму місті чи селищі? Як гадаєш, де можна знайти детальну інформацію про це?3. Чому маленькі дії в збереженні біорізноманіття навіть однієї людини важливі для всієї планети? Поясни.4. Чи хотіли б ви взяти участь в екопроєкті? Якщо так, коротко опишіть власний проєкт та презентуйте його місцевій спільноті.

Номер слайду 18

Перейди за посиланнями та виконай вправи:https://learningapps.org/11215394https://learningapps.org/11199011https://learningapps.org/29494318

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Підготуйте повідомлення на тему: «Моя участь у збереженні біорізноманіття».

Номер слайду 21

Використано матеріали інтернету

pptx
Пов’язані теми
Природничі науки, 5 клас, Презентації
Інкл
Додано
14 січня
Переглядів
583
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку