Презентація. Збірник завдань з природознавства для 3 класу.

Про матеріал
Збірник завдань з природознавства для 3 класу ( Завдання для перевірки знань)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НВК «ЗОШ І-ІІІ ступеня №1 – гімназія ім.В.Газіна» смт Ратне Збірник завдань з природознавства для 3 класу Вчитель початкових класів: Ковальчук Л. О.

Номер слайду 2

НВК «ЗОШ І-ІІІ ступеня №1 – гімназія ім.В.Газіна» смт Ратне Вчитель початкових класів: Ковальчук Л. О. Збірник завдань з природознавства для 3 класу

Номер слайду 3

Жива і не жива природа . Природа і ми.

Номер слайду 4

1. Що таке природа? ( Природа - це все, що нас оточує, крім того, що зроблено людиною.) 2. Що належить до природи? (До природи належать Сонце, повітря , вода, гори, рослини, тварини, люди.) 3. Прочитай вірш: Ой хвалилася та березонька: На мені кора та білесенька, На мені листочки та широкії, На мені гілля та високеє. (Укр. нар. пісня) - Про що розповідається у вірші? Про березу.) - До якої природи вона відноситься? (До живої.) Чому? (Тому що береза росте, дихає, живиться, розмножується, помирає) Картка № 1

Номер слайду 5

1.Якою буває природа? (Природа буває живою і неживою.) 2.Яке значення має природа для людини? (Людина з природи бере все, що потрібно для життя: харчування, одяг, будівельний матеріал.) 3.Прочитай вірш: Вже сонечко в море сіда, У тихому морі темніє; Прозора, глибока вода, Немов оксамит, зеленіє. (Леся Українка.) Про що розповідається у вірші? (Про сонце.) До якої природи належить сонце? (До неживої.) Чому? (Тому що воно не народжується, не помирає.) Картка № 2

Номер слайду 6

Картка № 3 1. Де на Землі є вода? (Це річки, озера, моря, океани, вода є в повітрі, грунті, під землею.) 2. У яких трьох станах перебуває вода в природі? (Вода в природі перебуває у трьох станах: рідкому-вода, твердому – сніг і лід, газоподібному - водяна пара.) 3. При якій температурі вода замерзає? (Вода замерзає при 0 градусів.)

Номер слайду 7

Картка № 4 1. Які властивості має вода - рідина? (Вода текуча, не має власної форми, прозора, безбарвна, без запаху, розширюється при нагріванні і стискається при охолодженні.) 2.Яку форму має вода, коли неї налити у вазу для квітів? (Вода набере форму вази.) 3.Чому взимку можуть лопати водопровідні труби? ( Коли вода замерзає і перетворюється на лід, вона перестає стискатися і починає розширюватися.)

Номер слайду 8

Картка № 5 1. Чому плями від олії не можна змити водою? (Тому що олія не розчиняється у воді.) 2. При якій умові вода перетворюється на пару? (Вода перетворюється на пару при умові нагрівання. І чим більше воду нагрівати, тим більше утвориться пари. 3. Перетворення води в природі з одного стану в інший називають.. (... кругообігом води в природі.)

Номер слайду 9

Картка № 6

Номер слайду 10

Картка № 7 1. За допомогою якого приладу вимірюють температуру? (Температуру вимірюють за допомогою термометра.) 2. Яку будову має термометр? (Термометр складається зі шкали з поділкам і цифрами та скляної трубки.) 3. Яку властивість рідин використовується в термометрі? (У термометрі використовується властивість рідин розширюватися від нагрівання і стискатися від охолодження.)

Номер слайду 11

Картка № 8 1. До яких тіл належить повітря? (Повітря належить до газоподібних тіл). 2.Чому без повітря неможливе життя на Землі? (Тому що повітрям дихають люди, тварини, рослини і навіть бактерії) 3.Що таке атмосфера? (Атмосфера - це шар повітря навколо Землі.)

Номер слайду 12

Картка № 9 1.Назви властивості повітря. (Повітря має такі властивості: прозоре, безбарвне, не має запаху, розширюється при нагріванні і стискається при охолоджені, погано проводить тепло.) 2. З чого складається повітря? (Повітря складається з кисню, вуглекислого газу , водяної пари, пилу та інших речовин.) 3. Звідки в повітря потрапляє кисень? (Кисень утворюють і виділяють у повітря зелені рослини.)

Номер слайду 13

Картка № 10 1.Що таке тіло? (Предмети неживої природи, живі організми та предмети,виготовлені людиною - це тіла.) 2.Якими бувають тіла? (Тіла бувають твердими, рідкими і газоподібними.) 3. До яких тіл належить молоко? (До рідких.) Чому? (Тому що молоко розтікається) 4.До яких тіл відноситься зображений предмет?

Номер слайду 14

Картка №11 1. Що називають гірськими породами? (Гірські породи - це природні тіла, які знаходяться в Землі та на її поверхні.) 2. Яка гірська порода рідка? ( Це нафта.)  3. Яка гірська порода газоподібна? ( Це газ.)  4. Які ти знаєш тверді породи? (Камінь, пісок, кам’яне вугілля.) Отже, гірські породи перебувають у твердому, рідкому і газоподібному станах.

Номер слайду 15

Картка №12 1. На які групи поділяють корисні копалини? (Корисні копалини ділять на такі групи: горючі, рудні і нерудні.) 2. Які корисні копалини відносяться до горючих? (До горючих корисних копалин відносять: торф, кам’яне вугілля, нафту, газ.) 3. З чого виготовляють пам'ятники? (Пам 'ятники виготовляють з граніту.) 4. До якої групи руд належить граніт? (Граніт належить до нерудних корисних копали.)

Номер слайду 16

Картка №13 1. Які корисні копалини використовують на будівництві? (На будівництві використовують пісок глину ,камінь, граніт, гіпс, мармур.)  2. 3 чого виготовляють залізо? (Залізо виготовляють із залізної руди.)  3. Завдяки чому утворилася сіль? (Сіль утворилася на місці колишніх солоних озер і морів, які висохли.)

Номер слайду 17

Картка №14 1. Що таке грунт? (Грунт - це верхній родючий шар землі, в якому ростуть рослини.)  2.Хто живе у грунті? (У грунті живуть черв'яки кроти, жаби).  3. Чому грунт має темний колір? (Бо у грунті є перегній).  

Номер слайду 18

Картка №15 1.3 чого складається грунт? (Грунт складається з повітря, води, перегною, піску і мінеральних солей.) 2.Яка головна ознака грунту? (Головна ознака грунту – це родючість.) 3.Назви найродючіший грунт. (Це чорнозем.)

Номер слайду 19

Картка №1 1.Що називають зеленим дивом Землі? (Зеленим дивом Землі називають рослини.) 2. На які п'ять царств вчені поділили всі живі організми? (Усі живі організми вчені поділили на такі царства: рослини, тварини, гриби, віруси, дроб'янки.) 3. Яке значення для тебе мають рослини? (Рослини мені дають кисень, їжу, одяг.)

Номер слайду 20

Картка №2 1. Що називають органом рослини? (Окремі частини рослин називають органами.) 2. 3 яких органів складається рослина? (Рослина складається з таких органів: корінь, стебло, листки, квітка, плід з насінням.) 3.Чому рослини відносять до живих організмів? (Тому що вони ростуть, живляться, розмножуються і з часом відмирають.)

Номер слайду 21

Картка №3 1. Назви органи рослин. (Рослини складаються з таких органів: корінь, стебло з листками, квітка та плід.) 2.Яке значення має корінь? (За допомогою кореня рослини закріплюються в грунті і всмоктують з грунту воду і мінеральні солі.) 3. Квіти рослинам потрібні для краси чи для того, щоб приваблювати комашок? (Квіти потрібні для того, щоб приваблювати комашок.)

Номер слайду 22

Картка №4 1. Які поживні речовини утворюють рослини? (Рослини утворюють цукор, крохмаль і кисень.)  2.Коли рослини виділяють кисень? (Рослини виділяють кисень вдень.) Чому?(Тому що поживні речовини рослини утворюють тільки на світлі.) 3.Які рослини є на території нашої школи?

Номер слайду 23

Картка №5 1. Порівняй березу і калину? Чим вони подібні і чим різняться? (Береза і калина подібні мінними стовбурами, а різняться їх кількістю: у берези стовбур один, а в калини їх багато.) 2. Помідори, конюшина - це трав'янисті рослини. Доведи це. (Тому що помідори і конюшина мають багато соковитих стебел.) 3. Відгадай загадку: Є рослина в нас така: Що від неї кінь скака… До якої групи рослин відноситься відгадка?

Номер слайду 24

Картка №6 1.Серед названих рослин назви зайву: клен, дуб,ялина, смородина, вишня. (Ялина) Чому? (Тому що ялина відноситься до хвойних дереві)   2.Які ще хвойні дерева або кущі ти знаєш? (Сосна, ялівець, кедр, модрина, смерека, тис.)  3.Чому дерева і кущі всі багаторічні? (Тому що вони живуть багато років.)

Номер слайду 25

Картка №7 Які трав'янисті рослини називають однорічними? (Однорічними називають рослини, які весною висівають, а восени дають насіння.) 2.Назви хлібні рослини. Пшениця, жито, ячмінь, кукурудза). - Доведи, що ці рослини однорічні. (Вони однорічні, тому що за один сезон хлібні рослини дозрівають і дають насіння.) 3. Чим відрізняється огірок від очерету? (Огірок культурна рослина, а очерет дикий.)

Номер слайду 26

Картка №8 1. Які рослини називають двохрічними? (Двохрічними називають рослини, які першого року життя проростають, а на другий рік квітують і дають насіння.) 2.Чому морква є дворічною рослиною? ( Тому, щоб мати насіння моркви, її потрібно зберегти до весни і посадити на земельній ділянці, щоб вона заквітувала і дала насіння.) 3.Які ти знаєш декоративні рослини? Для чого вони потрібні? (Це троянди, гладіолуси, піони, тюльпани. Вони прикрашають наше життя.)

Номер слайду 27

Картка №9 1. Де живуть водорості? (Водорості живуть у воді.)  2. Чим відрізняються водорості від інших рослин? (Водорості не мають справжніх коренів, стебел, листків, квіток і плодів з насінням.)  3. Яке значення мають водорості? (Водорості виділяють у воду кисень, яким дихають тварини, що живуть у воді.)  4. Яку водоросль люди вживають у їжу? (Ламінарію або кольорова капуста.)

Номер слайду 28

Картка №10 Чим відрізняються мохи від інших рослин? (Мохи не мають коренів, квіток з насінням.) 2. Чим розмножуються мохи? (Мохи розмножуються спорами.)  3. Що є на верхівці у мохів? (На верхівці у мохів є коробочки, в середині яких є спори.)

Номер слайду 29

Картка №11 1. Де ростуть хвощі? ( Хвощі ростуть на луках.) Де ростуть папороті? ( Папороті ростуть у лісі.) 2. Яких органів не мають хвощі і папороті? ( Хвощі і папороті не мають квіток і плодів.)  3. Як вони розмножуються? ( Розмножуються хвощі і папороті кореневищами або спорами.)

Номер слайду 30

1. Чим відрізняються хвойні рослини від інших рослин? ( Хвойні рослини не мають квітів і плодів. Насіння утворюється у шишках.) 2. А з чого утворюється насіння у квіткових рослин? ( У квіткових рослин насіння утворюється із квітки.)  3. Для чого квітковій рослині плід? ( Для того щоб захищати насіння від пошкоджень.) Картка №12

Номер слайду 31

Картка №13 1.На які групи поділяються квіткові рослини. (Квіткові рослини Поділяються на дерева, кущі й трави). 2. Назви органи квіткових рослин. (Корінь, стебло, листки, квітки, плоди з насінням). 3. З чого утворюється насіння квіткових рослин? (Насіння знаходиться у плоді, який утворюється з квітки.)

Номер слайду 32

Картка №14 Які умови потрібні для проростання насіння? (Для проростання насіння потрібні вода, тепло і повітря.) А які умови потрібні, щоб рослина добре росла і розвивалася? (Щоб рослина добре росла і розвивалася, їй потрібні поживні речовини, вода, повітря, тепло і світло.) 3. Які пристосування для розповсюдження мають череда І лопухи? (Череда і лопухи мають гачечки.)

Номер слайду 33

Картка №15 Які рослини можна виростити з живця? (Із живця можна виростити виноград, смородину, порічки, агрус.) 2. За допомогою якого органу розповсюджуються суниці? (Суниці розповсюджуються за допомогою вусиків). 3. Назви рослини, які розмножуються цибулинами, бульбами, кореневищами? (Цибулинами розмножуються цибуля, часник, тюльпани; Бульбами - картопля, земляна груша; кореневищами - папороть, хвощ, сон – трава.)

Номер слайду 34

Картка №16 1.Що допомагає рослинам вижити у посушливих місцях? (У посушливих місцях рослини мають довге коріння, з допомогою якого видобувають воду з глибини; листки у таких рослин вузенькі, щоб менше води випаровувалося або широкі, щоб більше запасатися водою.) 2.Які пристосування для життя мають рослини, що живуть на воді? (Такі рослини мають коротке коріння і величезні листки,щоб побільше випаровувати води.) 3.Завдяки яким ознакам рослини добре ростуть у лісі під деревами? (Такі рослини мають широкі листки, щоб вловлювати сонячне світло.)

Номер слайду 35

Картка №17 1. Чому тварини не ламають шипшини, ожини? (Тому що вони мають колючки і шипи.) 2. Чому тварини не їдять полину? (Тому що він гіркий.) 3. Чому в природі не зникають рослини - бур'яни? (Тому що вони мають велику кількість насіння і можуть Розмножуватися кореневищами.)

Номер слайду 36

Картка №18 Для чого потрібні заповідники? (Заповідники потрібні для збереження рідкісних та зникаючих видів рослин і тварин.) 2. Які рослини люди використовують для лікування застуди? (Для лікування застуди люди використовують такі рослини: малину, калину, липовий цвіт, мати-й-мачуху.) 3. Чому не можна знищувати рослин? (Тому що рослини частина живої природи і є необхідною умовою життя людей на Землі).

Номер слайду 37

Картка № 19 Що створюється для збереження незайманої природи? (Для збереження природи створюються заповідники.) 2. Що таке Червона книга України? (Червона книга - це книга, в яку занесені рослини і тварини, яких не можна знищувати і які охороняються державою. 3. Назви рослин нашої місцевості, які занесені до Червоної книги. (Підсніжник звичайний, сон-трава, вовчі ягоди, лілія лісова).

Номер слайду 38

Картка № 20 1.Коли була створена Червона книга України? (Червона книга України заснована у 1976 році).  2.Назви заповідник, якій є на території нашої області. (Поліський заповідник.)  3.Назви тварин нашої місцевості, які занесені до Червоної книги.(Кіт лісовий, кутора мала або землерийка, лелека чорний, журавель).

Номер слайду 39

Картка № 21 1. Що спільного між рослинами і тваринами? (Рослини і тварини живі організми, вони народжуються, дихають, розмножуються і помирають.) 2. Чим відрізняються тварини від рослин? (Тварини можуть бігати, плавати, літати, стрибати, повзати і крім цього тварини живляться рослинами та іншими тваринами.) 3. Навіщо людям потрібні тварини? (Тварини - це краса природи, продукти харчування, допомога людині в господарстві, тварини дають пір’я, шовкові нитки, хутро, шкіру, ліки).

Номер слайду 40

Картка №22 1. Яких тварин називають звірами? (Звірами називають тварин, у яких тіло вкрите шерстю, а малят вигодовують молоком.) 2. Яких тварин називають птахами? (Птахами називаютьтварин, тіло яких вкрите пір 'ям, мають крила, дзьоб.) 3. Чому черепахи, ящірки, змії та крокодили плазуни? (Тому що вони плазують і їхнє тіло вкрите сухою лускою.)

Номер слайду 41

Картка № 23 1. До якої групи тварин належать окуні, щуки, соми і чому? (Окуні, щуки, соми – це риби, тому що вони живуть у воді і їхнє тіло вкрите лускою.) 2. Яких тварин називають земноводними? (Земноводними називають тварин, які можуть жити на землі і у воді.) 3. Відгадай загадку: Ні рак, ні риба, ні звір, ні птиця, Голос тоненький, а ніс довгенький. Хто його вб'є, той свою кров проллє. (-Комар.) -До якої групи тварин належить комар і чому? (Комар - це комаха, тому що має 6 ніг.)

Номер слайду 42

Картка № 24 1. Доведи, що олень, лисиця - це звірі, бо... (... їхнє тіло вкрите шерстю і своїх малят вони вигодовують молоком.) 2. Чи правильне твердження і чому? Вовк - дика тварина. Тому, що ... (... за вовками не доглядають люди.) 3. Корова - свійська тварина. Доведи це. (За коровою доглядає людина.)

Номер слайду 43

Картка №25 1. Чому лося, колорадського жука, голуба називають рослиноїдними тваринами? (Тому що вони їдять лише рослину їжу.) 2. Яких тварин називають хижаками? (Хижаками називають тварин, які поїдають інших тварин.) 3. До яких тварин належить ведмідь? Чому? (Ведмідь - тварина всеїдна, тому що їсть рослину і тварину їжу.)

Номер слайду 44

Картка №26 1.Склади ланцюжок живлення: вівця, трава, вовк. (Трава - вівця--вовк.) 2.Як розмножуються звірі? (Звірі народжують малят і вигодовують їх молоком.) 3.Як розмножуються мухи? (Муха відкладає яйця, з яйця вилуплюються личинки, личинки перетворюються на лялечки, а з лялечки виходить комаха.)

Номер слайду 45

Картка №27 1. Звідки з'являються мальки риб? (Мальки риб з 'являються з ікри.) 2.Чому виживають не всі мальки? (Багато мальків є кормом для хижих тварин івелика кількість мальків гине під час повені.) 3. Як можна врятувати життя мальків? (Мальків можна зібрати на березі річки і випустити у воду.)

Номер слайду 46

Картка №28 1. Як розмножуються жаби? (Жаби відкладають ікру, а з ікри з'являються пуголовки, які поступово перетворюються на маленькі жабки.) 2.Чим пуголовок відрізняється відрізняється від дорослої жаби? (В пуголовків є хвости і немає ніг.) 3.Склади ланцюжок живлення: жаба, журавель, комар. (Комар - жаби - журавель.)

Номер слайду 47

Картка №29 1. Де плазуни відкладають яйця? (Плазуни відкладають яйця в ямки на сухому грунті.) 2. Як зігрівають яйця плазунів? (Яйця плазунів зігріває сонце). 3. Чому в природі виживає мало плазунів? (Тому що про малят ніхто не піклується.)

Номер слайду 48

Картка №30 1. Яка пташка не будує гнізда? (Зозуля.) 2.Які умови необхідні, щоб із яєць вилупилися пташенята? (Щоб із яєць вилупилися пташенята необхідно, щоб птахи зігрівали їх своїм теплом, тобто висиділи.) 3.Склади ланцюжок живлення: орел, синиця, плодожерка, яблуня. (Яблуня - плодожерка -синиця - орел.)

Номер слайду 49

Картка №31 1. Завдяки чому добуває корм дятел? (Дятел добуває корм завдяки гострого дзьоба і міцних кігтів.) 2. Які ознаки допомагають зайцеві захищатися від ворогів? (Здатність швидко бігати, змінювати забарвлення в різні пори року.) 3.Скласти ланцюжок живлення: ропуха, слимак, лелека, виноград. (Виноград–слимак -ропуха - лелека.)

Номер слайду 50

Картка №32 1. Хто "зайвий" у кожному ряду? Чому? А)собака, лисиця, корова, курка, вівця. (Лисиця, тому що це дика тварина. б)Орел, сова, жук-олень, ластівка, соловей. (Жук-олень, тому що це комаха.) 2.Що примушує птахів відлітати в теплі краї? (Примушує їх відлітати голод і холод.) 3. Склади ланцюжок живлення: Медведка, коріння рослин, кріт. (Коріння рослин - медведка - кріт.)

Номер слайду 51

Картка №33 1. Гриб - це рослина чи тварина? (Гриби - це царство живих організмів.) 2.Як розмножуються гриби? (Гриби розмножуються за допомогою спор.) 3. Що відноситься до царства грибів, крім грибів? (До царства грибів відносяться цвіль і дріжджі.) 4. Яке значення мають гриби у природі? (Із цвільових грибів виготовляють ліки, а дріжджі використовують для випікання хлібних виробів,виготовлення спирту і пива.)

Номер слайду 52

Картка №34 1. Чому бактерії називають мікробами? (Бактерії називають мікробами, тому що вони дуже маленькі і їх можна побачити тільки у мікроскоп. 2.Як розмножуються бактерії? (Бактерії постійно діляться на дві половинки.) 3. Чим корисні бактерії? (Бактерії живляться рештками відмерлих рослин і тварин, тому очищають довкілля від забруднення.) 4. Чому хвороботворні бактерії небезпечні для людей? (Тому що вони викликають хвороби.)

Номер слайду 53

Картка № 35 1. Чим людина відрізняється від тварин? (На відміну від тварин людина мислить і говорить.) 2. З чого складається організм людини? (Організм людини складається з органів.) 3. Які органи керують злагодженою Роботою організму людини? (Злагодженою роботою органів людини керують головний і спинний мозок.)

Номер слайду 54

Картка №36 1. Яке значення для організму має шкіра? (Шкіра захищає внутрішні органи від пошкоджень.) 2. Яку будову має шкіра? (Шкіра зовні має пори і волосинки, нерви сальні залози, кровоносні судини, потові залози.) 3. Чому шкіра не заважає рухатися? (Тому що шкіра м 'яка, гладенька і пружна.)

Номер слайду 55

Картка №37 1. З яких частин складається скелет? (Скелет складається з кісток черепа, тулуба і кінцівок, тобто рук і ніг.)  2. Які кістки утворюють скелет тулуба? (Скелет тулуба утворюють хребет, ребра і грудина.)  3. Де знаходиться спинний мозок? (Спинний мозок Знаходиться в хребті.)

Номер слайду 56

Картка №38 1. Яка основна функція скелета? (Скелет - це опора тіла людини.) 2.Яке значення має скелет? (Скелет захищає внутрішні органи від пошкодження.)  3.Що необхідно робити, щоб запобігти викривленню хребта і кісток грудної клітки? (Завжди потрібно ходити і стояти прямо, не сутулитися, пити молоко, їсти сир, овочі та фрукти).

Номер слайду 57

Картка №39 1. Яке значення мають м'язи в організмі людини? (Завдяки роботи м 'язів відбуваються усі рухи людини.) 2. Як змінюються м'язи під час скорочення і розслаблення? (Під час скорочення м 'язи коротшають і тягнуть кістки, до яких вони прикріплені, а під час розслаблення м 'язи довшають і кістки повертаються попереднє положення.) 3. Що потрібно робити, щоб розвивати м'язи? (Щоб розвивати м 'язи потрібно займатися посильною працею і фізичними вправами на свіжому повітрі.)

Номер слайду 58

Картка №40 1. Що таке травлення? (Перетворення їжі в організмі людини на поживні речовини називається травленням.)  2. Що таке поживні речовини? (Поживні речовини – це білки, жири, вуглеводи.)  3. Назви органи травлення. (Органи травлення – це ротова порожнина, стравохід, шлунок, печінка, тонка кишка, товста кишка, пряма кишка.)

Номер слайду 59

Картка №41 1. Назви органи дихання людини. (Органи дихання людини – це ніс, гортань, трахея, бронхи, легені, легеневі пухирці та кровоносні судини.) 2. Що відбувається з повітрям у легенях? (У легенях повітря, а саме кисень проникає у кров і розноситься до всіх органів тіла людини.) 3. Як треба дбати про органи дихання? (Потрібно дбати про чистоту повітря, провітрювати свої кімнати, робити вологе прибирання, дихати носом, відпочивати на свіжому повітрі) .

Номер слайду 60

Картка №42 1. Що таке кровообіг?(Рух крові в організмі називається кровообігом. 2.Назви органи кровообігу. (Органи кровообігу - це серце, артерії, вени, капіляри.) 3. Яке значення для організму людини має кров? (Кров розносить до всіх органів тіла поживні речовини та кисень.)

Номер слайду 61

Картка №43 1. З чого складається нервова система людини? (Нервова система складається з головного і спинного мозку та нервів.) 2.Яке значення для організму має нервова система? (Нервова система забезпечує злагоджену роботу всіх органів і об’єднує організм в єдине ціле.) 3. Що шкодить нервовій системі? (Нервовій системі Шкодять куріння і вживання спиртних напоїв.)

Номер слайду 62

Картка №44 1. Назви органи чуття. (До органів чуття належать: очі, ніс, вуха, язик і шкіра.) 2. Завдяки чому органи чуття Розрізняють подразнення? (Завдяки роботи нервової системи розрізняються всі подразнення.) 3. Як треба піклуватися про нервову систему? (Для зміцнення нервової системи треба додержуватися режиму дня, чергувати розумову працю з фізичною та відпочинком на свіжому повітрі.)

Номер слайду 63

Використана література: 1. Н.М.Бібік, Н.С.Коваль “Я і Україна” (підручник для 3 класу), Київ “ФОРУМ”, 2003. 2. Н.М.Бібік, Н.С.Коваль (зошит до підручника “Я і Україна” для 3 класу).-Вид.4-е-К.: Генеза, 2011.-64 с. 3. Бовсунівська Г.Г., Трохименко Т.О., Федорчук А.А.. Навчально-тематичне планування 3 клас. Тернопіль, Мальва- ОСО, 2007. 4. Світова мережа Інтернет.

ppt
Додано
21 лютого 2021
Переглядів
1043
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку