Презентація "Здорове харчування"

Про матеріал
Презентація "Здорове харчування" використовується при вивченні інтегрованого курсу "Здоров`я, безпека та добробут" у 5-му класі НУШ відповідно до модельної навчальної програми, що затверджена наказом МОН від 12.07.2021 №795.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

 

Номер слайду 2

Наш організм — це складний механізм, від злагодженої роботи якого залежить загальне самопочуття та настрій. Щоб повноцінно працювати, йому необхідний заряд енергії, джерелом якої є їжа. Саме вона підтримує всі важливі процеси життєдіяльності, дає змогу нашим клітинам і тканинам оновлюватися.

Номер слайду 3

Розпочинайте свій ранок зі склянки теплої води (і, навіть, двох) — це допоможе активізувати травлення та запустити увесь організм. Приблизно за 20-30 хвилин — сніданок. Зробіть сніданок легким: вівсяна або лляна каші, сухофрукти — заряд енергії на весь день.

Номер слайду 4

Основні правила здорового та правильного харчування«Тарілка здорового харчування» Намагайтеся щодня споживати корисні продукти з усіх груп: овочі, фрукти та ягоди, бобові, яйця, рибу, м’ясо, корисні жири та олії, горіхи та насіння, цільнозернові, молочні та кисломолочні продукти.

Номер слайду 5

«Тарілка здорового харчування»

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Раціональне харчування“Ratio” – в перекладі з грецької означає розум, наука, а також розрахунок. Таким чином, раціональне харчування – це розумне, точно розраховане забезпечення людини їжею. Воно передбачає:• відповідність харчування фізіологічним потребам та енерговитратам організму;• дотримання кількісної та якісної збалансованості за основними харчовими та біологічно активними речовинами в добовому раціоні;• дотримання правильного режиму харчування.

Номер слайду 8

Їжте часто, але невеликими порціями — закінчуйте їсти, коли ще відчуваєте легке недоїдання — це дозволить не перевантажувати шлунок і згодом, щоб наїстися, ви потребуватимете значно менше їжі. Робіть перерву між їжею у 2-3 години — дозвольте своєму організму усе засвоїти та перетравити.

Номер слайду 9

Що позначає співвідношення 1:1,2:4 Харчування забезпечує організм енергією, необхідною для процесів життєдіяльності. Відновлення клітин і тканин в організмі відбувається за рахунок надходження з їжею пластичних речовин – білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин. 

Номер слайду 10

Білки. Білки – основа всіх клітин, вони є будівельним матеріалом, а також беруть участь в обміні речовин, у формуванні імунітету, в утворенні деяких сполук, що виконують в організмі складні функції

Номер слайду 11

Жири. Жири – мають найбільшу енергетичну цінність. Вони необхідні для нормальної діяльності центральної нервової системи, для кращого засвоєння білків, мінеральних речовин, жиророзчинних вітамінів А, D, Е.

Номер слайду 12

Вуглеводи Вуглеводи – значне джерело енергії, вони задовольняють 50- 60% добової потреби організму в енергії. Головними постачальниками вуглеводів є продукти рослинного походження: хліб, крупи, макаронні вироби, картопля, овочі, фрукти

Номер слайду 13

Вітаміни. Вітаміни – вкрай необхідні поживні речовини для організму людини. Вітаміни містяться в продуктах в незначній кількості, але їх вплив є значним для здоров’я та працездатності. Вони є незамінними компонентами харчування, забезпечують життєво необхідні процеси в організмі, беруть активну участь в обміні речовин

Номер слайду 14

Практична вправа. У таблиці установіть співвідношення між назвою мінеральної речовини і кольором зображення.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Мінеральна речовина. Колір зображення. Натрій (Na)Кальцій (Ca)Магній (Mg)Ферум (Залізо) Fe. Цинк (Zn)Хром (Cr)Фтор (F)Селен (Se)

Номер слайду 15

Практична вправа. Розглянь зображені страви. Які з них можна їсти щодня? Яка їжа шкодить здоров'ю?Результати огляду запишіть у порівняльну таблицю.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Корисна жа. Шкідлива їжа

Номер слайду 16

Правила здорового харчування 1. Різноманітне повноцінне харчування2. Калорійність добового раціону3. Харчування 5 разів у день4. Повільна їжа,  довге пережовування:5. Овочі і фрукти6.  Білкова їжа на сніданок і обід7.  На вечерею - молочні, круп'яні, овочеві страви8.  Їсти свіжоприготовану їжу9. Питний режим

Номер слайду 17

Культура харчування“Наше здоров’я в наших руках” проста істина, основа здорового способу життя. Здоровий спосіб життя – це фізична активність, правильне харчування без переїдання і порушення режиму, відмова від шкідливих звичок (пияцтво, куріння), зловживання окремими продуктами. Почуття міри треба виховувати з молоду.

Номер слайду 18

Харчуйтесь правильно та будьте здорові!

pptx
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
1661
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку