Презентація "Здорове харчування" використовується при вивченні інтегрованого курсу "Здоров`я, безпека та добробут" у 5-му класі НУШ відповідно до модельної навчальної програми, що затверджена наказом МОН від 12.07.2021 №795.
Наш організм — це складний механізм, від злагодженої роботи якого залежить загальне самопочуття та настрій. Щоб повноцінно працювати, йому необхідний заряд енергії, джерелом якої є їжа. Саме вона підтримує всі важливі процеси життєдіяльності, дає змогу нашим клітинам і тканинам оновлюватися.
Номер слайду 3
Розпочинайте свій ранок зі склянки теплої води (і, навіть, двох) — це допоможе активізувати травлення та запустити увесь організм. Приблизно за 20-30 хвилин — сніданок. Зробіть сніданок легким: вівсяна або лляна каші, сухофрукти — заряд енергії на весь день.
Номер слайду 4
Основні правила здорового та правильного харчування«Тарілка здорового харчування» Намагайтеся щодня споживати корисні продукти з усіх груп: овочі, фрукти та ягоди, бобові, яйця, рибу, м’ясо, корисні жири та олії, горіхи та насіння, цільнозернові, молочні та кисломолочні продукти.
Номер слайду 5
«Тарілка здорового харчування»
Номер слайду 6
Номер слайду 7
Раціональне харчування“Ratio” – в перекладі з грецької означає розум, наука, а також розрахунок. Таким чином, раціональне харчування – це розумне, точно розраховане забезпечення людини їжею. Воно передбачає:• відповідність харчування фізіологічним потребам та енерговитратам організму;• дотримання кількісної та якісної збалансованості за основними харчовими та біологічно активними речовинами в добовому раціоні;• дотримання правильного режиму харчування.
Номер слайду 8
Їжте часто, але невеликими порціями — закінчуйте їсти, коли ще відчуваєте легке недоїдання — це дозволить не перевантажувати шлунок і згодом, щоб наїстися, ви потребуватимете значно менше їжі. Робіть перерву між їжею у 2-3 години — дозвольте своєму організму усе засвоїти та перетравити.
Номер слайду 9
Що позначає співвідношення 1:1,2:4 Харчування забезпечує організм енергією, необхідною для процесів життєдіяльності. Відновлення клітин і тканин в організмі відбувається за рахунок надходження з їжею пластичних речовин – білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин.
Номер слайду 10
Білки. Білки – основа всіх клітин, вони є будівельним матеріалом, а також беруть участь в обміні речовин, у формуванні імунітету, в утворенні деяких сполук, що виконують в організмі складні функції
Номер слайду 11
Жири. Жири – мають найбільшу енергетичну цінність. Вони необхідні для нормальної діяльності центральної нервової системи, для кращого засвоєння білків, мінеральних речовин, жиророзчинних вітамінів А, D, Е.
Номер слайду 12
Вуглеводи Вуглеводи – значне джерело енергії, вони задовольняють 50- 60% добової потреби організму в енергії. Головними постачальниками вуглеводів є продукти рослинного походження: хліб, крупи, макаронні вироби, картопля, овочі, фрукти
Номер слайду 13
Вітаміни. Вітаміни – вкрай необхідні поживні речовини для організму людини. Вітаміни містяться в продуктах в незначній кількості, але їх вплив є значним для здоров’я та працездатності. Вони є незамінними компонентами харчування, забезпечують життєво необхідні процеси в організмі, беруть активну участь в обміні речовин
Номер слайду 14
Практична вправа. У таблиці установіть співвідношення між назвою мінеральної речовини і кольором зображення.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Мінеральна речовина. Колір зображення. Натрій (Na)Кальцій (Ca)Магній (Mg)Ферум (Залізо) Fe. Цинк (Zn)Хром (Cr)Фтор (F)Селен (Se)
Номер слайду 15
Практична вправа. Розглянь зображені страви. Які з них можна їсти щодня? Яка їжа шкодить здоров'ю?Результати огляду запишіть у порівняльну таблицю.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Корисна жа. Шкідлива їжа
Номер слайду 16
Правила здорового харчування 1. Різноманітне повноцінне харчування2. Калорійність добового раціону3. Харчування 5 разів у день4. Повільна їжа, довге пережовування:5. Овочі і фрукти6. Білкова їжа на сніданок і обід7. На вечерею - молочні, круп'яні, овочеві страви8. Їсти свіжоприготовану їжу9. Питний режим
Номер слайду 17
Культура харчування“Наше здоров’я в наших руках” проста істина, основа здорового способу життя. Здоровий спосіб життя – це фізична активність, правильне харчування без переїдання і порушення режиму, відмова від шкідливих звичок (пияцтво, куріння), зловживання окремими продуктами. Почуття міри треба виховувати з молоду.