Наш організм — це складний механізм, від злагодженої роботи якого залежить загальне самопочуття та настрій. Щоб повноцінно працювати, йому необхідний заряд енергії, джерелом якої є їжа. Саме вона підтримує всі важливі процеси життєдіяльності, дає змогу нашим клітинам і тканинам оновлюватися.
Раціональне харчування“Ratio” – в перекладі з грецької означає розум, наука, а також розрахунок. Таким чином, раціональне харчування – це розумне, точно розраховане забезпечення людини їжею. Воно передбачає:• відповідність харчування фізіологічним потребам та енерговитратам організму;• дотримання кількісної та якісної збалансованості за основними харчовими та біологічно активними речовинами в добовому раціоні;• дотримання правильного режиму харчування.
Їжте часто, але невеликими порціями — закінчуйте їсти, коли ще відчуваєте легке недоїдання — це дозволить не перевантажувати шлунок і згодом, щоб наїстися, ви потребуватимете значно менше їжі. Робіть перерву між їжею у 2-3 години — дозвольте своєму організму усе засвоїти та перетравити.
Вітаміни. Вітаміни – вкрай необхідні поживні речовини для організму людини. Вітаміни містяться в продуктах в незначній кількості, але їх вплив є значним для здоров’я та працездатності. Вони є незамінними компонентами харчування, забезпечують життєво необхідні процеси в організмі, беруть активну участь в обміні речовин
Правила здорового харчування 1. Різноманітне повноцінне харчування2. Калорійність добового раціону3. Харчування 5 разів у день4. Повільна їжа, довге пережовування:5. Овочі і фрукти6. Білкова їжа на сніданок і обід7. На вечерею - молочні, круп'яні, овочеві страви8. Їсти свіжоприготовану їжу9. Питний режим
Культура харчування“Наше здоров’я в наших руках” проста істина, основа здорового способу життя. Здоровий спосіб життя – це фізична активність, правильне харчування без переїдання і порушення режиму, відмова від шкідливих звичок (пияцтво, куріння), зловживання окремими продуктами. Почуття міри треба виховувати з молоду.