Презентація "Землетруси"

Про матеріал
Презентація з географії за темою "Землетруси" прийде на допомогу вчителю і учням. Тезисно розкриває зміст теми. Можна використати для синхронного навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географія 6 клас

Номер слайду 2

Що таке літосферні плити Що є причиною руху літосферних плит ? Які види рухів літосферних плит Ви знаєте ? З якою метою вивчають рухи літосферних плит ?

Номер слайду 3

Землетрус та його ознаки Основні характеристики землетрусів Характер виникнення землетрусів Цунамі

Номер слайду 4

Номер слайду 5

 Землетрус – короткотривалі, раптові підземні поштовхи і струси земної кори, що виникають у результаті розривів та зсувів земної кори.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

швидке зростання частоти слабких поштовхів (форшоків); деформація земної кори, яка визначається спостереженнями з супутників або зйомкою на поверхні землі за допомогою лазерних джерел світла; зміна відношення швидкостей розповсюдження поздовжніх і поперечних хвиль напередодні землетрусу; зміна рівня ґрунтових вод у свердловинах; вміст радону в воді тощо.

Номер слайду 9

Гіпоцентр, або осередок землетрусу, – місце, де зсуваються гірські породи. Епіцентр – точка на поверхні землі, що знаходиться прямо над гіпоцентром.

Номер слайду 10

Ознаки близького землетрусу запах газу, де раніше цього не відзначалось тривога птахів та домашніх тварин іскри між близько розташованими електричними дротами блакитне освітлення внутрішньої поверхні будинків

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Глибина осередка землетрусу зазвичай перебуває в межах від 10 до 30 км, в деяких випадках вона може бути значно більша.  Магнітуда характеризує загальну енергію землетрусу і є логарифмом максимальної амплітуди зміщення ґрунту в мікронах, яка вимірюється за сейсмограмою на відстані 100 км від епіцентру.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Постійне спостереження за коливаннями земної кори Спостереження за поведінкою тварин Будівництво сейсмостійких будинків Навчання правильної поведінки під час землетрусу

Номер слайду 20

Одним з катастрофічних наслідків землетрусів під дном океанів є велетенські хвилі заввишки до 60 м, що набігають на океанічні узбережжя. Вони мають назву цунамі (в перекладі з японської мови “хвилі в гавані ”)

Номер слайду 21

Механізм виникнення цунамі в результаті землетрусу. У момент різкого занурення ділянки дна океану і виникнення на дні моря западини, вода спрямовується до її центру, переповнює западину і утворює величезну опуклість на поверхні. При різкому піднятті ділянки дна океану витісняються значні маси води. На поверхні океану при цьому виникають хвилі цунамі, швидко розходяться на всі боки. Зазвичай вони утворюють серію з 3-9 хвиль, відстань між гребенями яких становить 100-300 км, а висота при наближенні хвиль до берега досягає 30 м і більше.

Номер слайду 22

Повторити презентацію/конспект Опрацювати параграф 20 в підручнику Письмово відповісти на питання “Чи можливі землетруси на території України? Якщо так, то в яких місцях їх слід очікувати?”

Номер слайду 23

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Єрмолаєва Віра Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ко Андрій
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
30 листопада 2022
Переглядів
6289
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку