Проектна робота "Дослідження малої річки Минзул"

Про матеріал
Вивчення даного напрямку актуальне в зв'язку з потребою постійного екологічного моніторингу стану природного середовища( річки Минзул як його частини), вивчення процесів поводження забрудників у конкретних водоймах.
Перегляд файлу

1

 

ОКСАМИТНЕНСЬКИЙ ЛІЦЕЙ ІМЕНІ І.І.БУЛГАРОВА БОЛГРАДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Мала річка моєї батьківщини

Дослідження та вивчення стану річки Минзул Болградського району Одеської області

 

F:\ман 2019\речка\HotukV-cuaM.jpg

Роботу виконав

учень 11 класу

ОКСАМИТНЕСЬКОГО ЛІЦЕЮ

 ІМЕНІ І.І.БУЛГАРОВА

Кравченко Олег

 Науковий керівник:

Узунова Марія Іванівна

вчитель географії

ОКСАМИТНЕСЬКОГО ЛІЦЕЮ

ІМЕНІ І.І.БУЛГАРОВА

 

 

 

Оксамитне

2022 р

Зміст

Вступ

1.Загальна характеристика місцевості

2. Характеристика річки Минзул

2.1  Гідрологічні та морфологічні параметри:

- місце витоку, ширина, глибина;

- характер течії;

- характеристика долини, характеристики заплави;

- зміна рівня води за сезонами, взимку – наявність льодового покриву, його термін.

2.2  Гідрохімічні характеристики:

- прозорість води, рН води;

- температура води в момент дослідження.

2.3 Гідробіологічні характеристики:

- мешканці товщі води (планктон);

- мешканці дна річки (бентос);

- найбільш поширені вищі водні рослини;

- наявність риби (вказати види);

- найбільш поширені інші представники фауни;

- інвазійні види водної фауни та флори.

3. Пошуково-краєзнавча робота:

- пошук прислів’їв, приказок, народних переказів і висловів про річки;

- пошук легенд, народних переказів щодо походження назви місцевої

річки та її приток, струмків.

 Висновок

 Література

 

 

 

ВСТУП

«Люди разом можуть здійснити те, що не в змозі зробити самотужки»

(Д. Вебстер)

 

Річки виконують цілу низку екологічних та соціальних функцій. Вони утворюють дренажну мережу суходолу, формують ландшафтну структуру та підтримують біорізноманіття території, забезпечують рекреаційні потреби населення. Але малі річки в Україні відчули за останні десятиріччя найбільший вплив людської діяльності, саме вони найбільше змінились, багато з них просто зникли з карти нашої Батьківщини.

Беручи до уваги те, що стан малих річок останнім часом дуже погіршився, а також те, що через с. Тополине протікає маленька річка Минзул ставить досить актуальним питання стану поверхневих вод малих річок Одещини і окремо якість води малої річки Минзул.

Актуальність роботи полягає у потребі постійного екологічного моніторингу стану природного середовища (річки Минзул як його частини), вивчення процесів поводження забрудників у конкретних водоймах Дані та висновки з роботи дають змогу оцінити динаміку показників якості по довжині річки, розробити конкретні природоохоронні заходи на річці Минзул.

Новизна роботи зумовлюється необхідністю оцінювання поточної екологічної ситуації річки Минзул. Тема дослідження була обрана, зважаючи на актуальність зазначеної проблеми для нашого регіону. Адже, за розповідями людей, стан річки стрімко погіршується, що зумовлює негативний вплив на біосферу, як у самій річці, так і в прибережній зоні. Окрім цього, річка Минзул впадає в озеро Ялпуг, суттєво впливаючи на його екологічний стан.

Предмет дослідження: засміченість та замулення річки, заростання русла, масове поширення водоростей та ін.

Мета роботи полягає у визначенні зміни органолептичних та хімічних показників якості поверхневих й придонних вод річки Минзул по відстанні від джерела; вивченні цікавих для даної місцевості об’єктів, видового складу флори і фауни.

Мета роботи передбачає розв’язання таких завдань:

• визначити показники якості води, у різних точках річки;

• з’ясувати характер змін показників якості поверхневих та придонних вод річки;

 • з’ясувати як впливає наявність приток на характер зміни показників якості;

• виявити розташування можливих джерел забруднення річки;

• запропонувати шляхи покращення якості води у річці Минзул.

• з’ясувати екологічний стан малої річки Минзул та дослідити якість поверхневих вод.

Для досягнення обраної мети були поставлені наступні завдання:

ознайомитись з екологічними проблемами малих річок Одещини;

ознайомитиь з методикою екологічної оцінки якості поверхневих вод за відповідними класами;

опрацювати деякі методики дослідження якості води;

дослідження хімічного складу води річки Минзул за деякими показниками;

за одержаними даними дати оцінку якості поверхневих вод річки Минзул та віднести її до певного класу.

Об’єкт дослідження– поверхневі води малої річки Минзул.

Предмет дослідження –якість поверхневих вод малої річки Минзул.

Структура роботи складається: з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків.

1.Загальна характеристика місцевості

       Річка Минзул бере свій початок біля міста Болград Одеської області. (Додаток 1).Річка Минзул - мала пересихаюча річка, яка протікає територією Болградського району Одеської області (Додаток 2). Розташована в Степовий зоні Південно-степової підзони і належить до Придунайського терасово-дельтового району. Тече по низинній похилій рівнині, що знижується на південь. Це стародавня долина Дунаю, розчленована долинами лівих приток Дунаю, пригирлові ділянки яких зайняті прісноводними озерами-лиманами - Китай, Катлабуг, Сафьян, Ялпуг, Кагул.  У верхів'я цих лиманів впадають малі річки Катлабух, р. Ялпуг, Карасулак, Минзул.

       Часом, у верхів’ї , річка зупиниться, утворить неглибокі болотисті плеса, відпочине в них, збереться з силою і вже голубоокою красунею вирушає степовим килимом у нелегку дорогу до с.Тополине. Обтікаючи давні височини й горби, вона часто утворює круті коліна, іноді, здається, що вертає назад.( Додаток 3)

2.1  Гідрологічні та морфологічні параметри:

. Річка Минзул протікає в південно-західній частині Одеської області та впадає в озероЯлпуг(Додаток1),басейну  річки Дунай,розташованого в степовій зоні. Довжина річки – 9,8 км, площа водозбору- 91 км, залісність– 3,97%, розораність -54%.

Абсолютна висота витоку -60м., Розташована на півнично-східній околиці м. Болград на 2 км. Річка не має притоків. Падіння р. Минзул - 117 м., уклін- 2,1 м/км. Басейн р. Минзул розташований в Причорноморському гідрологічному районі. Живлення річки змішання, з переважанням дощового.

Весняна повінь починається в лютому - на початку березня. Звичайний

підйом рівня 1-1,2 м., максимальний - 1,5-1,7м. Влітку на річці проходить від 2 до 4 дощових паводків. Взимку - незначні коливання рівня. У суворі зими можливе промерзання від 6 до 30 днів. Замерзає річка в грудні, льодостав нестійкий. Розкривається річка в кінці лютого-початку березня без льодоходу. Максимальний стік р. Минзул формується в період весняної повені від танення снігу, влітку від зливових опадів.

Болотна рослинність річки Минзул займає більшу частину берегів річки і представлена переважно формаціями очерета звичайного. Це широко розповсюджена злакова рослина. Зарості його відіграють важливу екологічну роль. Вони очищають води річки від забруднення, виконують функції звичайного фільтра. А також захищають береги від руйнування, створюють сприятливі умови для життя та гніздування навколоводних птахів. Крім очерета звичайного зустрічаються також окремі ділянки рогоза вузьколистого та широколистого, осоки, крім того є поодинокі рослини плетухи звичайної, півників болотних, пасльона солодко-гіркого, куги озерної. На берегах річки зустрічаються верби, маслинка вузьколиста, а також тополі білі та чорні.

За даними дослідників, ділянка заплави площею 0,1 га, на якій нараховується понад 50 видів трав'янистої рослинності.

У водах річки Минзул та на поверхні мешкають такі водні безхребетні тварини: п'явка медична, водомірка, плавунець широкий, рак річковий, молюски, котушка обплямована, дресейна мінлива. У водному середовищі розвиваються личинки комарів. Також у водах річки знаходять свій притулок жаби та вужі. На берегах річки Минзул, особливо на схилах водяться ящірки.

Порівняно багато представлений пташиний світ річки. Найпоширеніші види, які зустрічаються восени: шпак, горобець польовий, грач, горобець хатній, сорока, ворона. Навесні та влітку найпоширеніші такі види як: ластівка сільська, ластівка міська, шпак. Зимовий облік птахів показує, що найпоширеніші види птахів що в нас зимують: граки, голуби, горобці, шпаки.

Весь цей живий світ річки постійно випробовується на стійкість людиною. Ще 5 років тому смітники були тільки на лівому березі, але зараз загроза забруднення нависла і над правим берегом. Після того, як ми спробували вивчити природу річки Минзул нам стали більш зрозумілими проблеми нашої малої річки.

Основні екологічні проблеми річки Минзул:

Відсутність прибережних захисних смуг та водоохоронних зон річки.

Скидання побутового та іншого сміття населенням в прибережній водоохоронній зоні.

Недосконалість очисних споруд, що скидають стічні води у річку.

Спалювання очерету.

Зрубування дерев, які закріплюють береги річки Минзул. 

2.2. Гідрохімічні характеристики:

Вода хлоридно-сульфатна за аніонами, натрієва, кальцієво-натрієва за катіонами, за мінералізацією слабомінералізована – 1,4-2,0 г/дм3. Водневий показник становить – 7,8-8,0 одиниць pH, токсична лужність - 4,0-4,9 мг-екв, лужність від нормальних карбонатів (СО32-) не виявлена.

За період спостереження мінералізація води майже не змінилась. Водневий показник збільшився на 0,2-1,2 одиниць pH. Токсична лужність зменшилась на 0,1-0,7 мг-екв.

У верхній течії якість води відповідає вимогам санітарних норм. В районі гирла у воді має місце висока концентрація солей. Причина цього – надходження у водні об'єкти забруднених стічних вод підприємств, зливових вод з території міста, комунальних господарств, а також у значній багаторічній акумуляції забруднюючих речовин у донних відкладеннях.

Температура води за останні 10 років - від -1 до +38°С

Температура води в момент дослідження (квітень) - +6 - +11°С

2.3. Гідробіологічні характеристики:

 В річці розвивається складний комплекс водяної та водно-болотної рослинності і не менш різноманітної фауни.

Планктонні організми : з рослин – водорості, з тварин – інфузорії, коловертки гіллястовусі й веслоногі рачки. Бентосні тварини здатні прикріплюватися до занурених у воду предметів, наприклад, моховатки, губки; є такі, що закопуються в ґрунт, – олігохети, деякі м'якуни, личинки комах; є види, що риють нори в глинистому ґрунті (деякі одноденки); є такі, що мешкають під камінням та іншими зануреними предметами; є тварини, що живуть у водних заростях (жаба зелена, квакша звичайна, ящірка тощо.

Вищі водні рослини (верба, вільха, осока, липа)  зосереджені по берегах річки, мілководдях. При незначній течії та глибині ними може заростати навіть все русло. До повітряно-водних рослин належать: очерет звичайний, рогіз вузьколистий,або комиш, частуха подорожникова, стрілолист звичайний, та багато видів осок.(Додаток 6) Рослини вільноплаваючі: ряска мала,  ряска багатокоренева, або спіродела, сальвінія плавуча, жабурник. Зелені нитчасті водорості обплітають коріння та пеньки, вищі водні рослини, нерідко вистеляють дно біля берегів та на мілинах.

3. Пошуково-краєзнавча робота:

Прислів’я та приказки про річку

– Всі ріки до моря йдуть.

– Глибока річка, як думка, йде спокійно.

– Де ріки текли, там і будуть.

– Добре річці з притоками.

– І великі ріки впадають в море.

– Хоч річка невеличка, а береги ламає.

– Не пхай ріки – вона сама пливе.

– Одна ріка – проста вода, багато рік – море.

– Коло річок колодязів не копають

Загадки про річку

1. Тече, тече – не витече, біжить, біжить – не вибіжить. (Річка)

2. Бігла – шуміла, заснула – заблищала. (Річка)

3.Два брати в одну воду дивляться, а зустрітись не можуть. (Береги річки)

4.Сани біжать, а голоблі стоять. (Річка і береги)

5.Один біжить, другий летить, третій кланяється. (Вода, берег, очерет)

6.Не кінь, а біжить, не ліс, а шумить. (Річка)

7.По якій дорозі півроку ходять, а півроку їздять? (По річці)

8.По якій дорозі півроку півроку їздять на коні, а півроку – без коня? (По річці)

9.Між берегів текла, текла.

   Мороз зміцнів – під скло лягла. (Річка)

10.Блищить, біжить, гадючиться і все по низині крутиться. (Річка)

11.Не кінь, а біжить, не ліс, а шумить,

     Не кріт, а землю риє. (Річка)

Цитати про річку

 Істинне гідність подібно річці: чим вона глибше, тим менше видає шуму.( М. Монтень)

Якщо б я міг передати у фарбах на полотні цей захід над річкою! Шкода тільки не можу! (Лю Юн)

Все звички накопичуються поступово і непомітно, як струмки утворюють річки, а річки виливаються в море. (Джон Драйден)

Коли буде зрубано останнє дерево, коли буде отруєна остання річка, коли буде спіймана остання птах, – тільки тоді ви зрозумієте, що гроші не можна їсти.

Плисти за течією не тільки можна, а й потрібно, але тільки за умови, що це річка, а не стік.

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВКИ

Провівши дослідження річки Минзул ми прийшли до висновку, що:

1. Місце витоку та гирла, характер течії,характеристика долини, заплави, наявність стариць залежать від рельєфу.

2. Живлення річки, режим річки, рослинний та тваринний світ – залежать від клімату.

3. Стан річки залежить від господарської діяльності людини.

Взявши хіміко-біологічні проби на водозаборах у верхній та нижній течіях річки ми зробили висновок, що господарська діяльність людини негативно впливає на її стан. Це насамперед вирубка лісу, забір води на господарсько-побутові потреби та потреби промислових підприємств, викиди шкідливих речовин у річку, засмічення берегів річки побутовим сміттям.

4. Описавши річку та вивчивши її стан ми запропонували шляхи зменшення негативного впливу людини на життя річки.

5. Дослідивши русло річки, встановили, що існує висока розораність водозбору. В багатьох місцях грунт розораний майже до берегів річки. Відстань між руслом та розораною територією становить 2-6 м. В господарській діяльності людини річка використовується на промислове водопостачання, рибництво.

6. Дуже непокоїть і екологічний стан річці Минзул. Ще не так давно вона радувала своєю чистою і прозорою водою, яку навіть можна було набирати для приготування їжі. Сьогодні ж через надмірну забрудненість водозборів агрохімією та скидання промислових неочищених стоків у ній не можна навіть напувати худобу. На жаль, за браком необхідних капіталовкладень заходи з екологічного оздоровлення річки  майже не проводяться. Тим більше, що всі заходи, які вживалися для оздоровлення річки, досі мали не комплексний, а випадковий характер, і відчутного впливу на відновлення її природного стану не справили.

Ми не стоїмо осторонь цих проблем  і приймаємо активну участь у природоохоронних заходах.

В рамках Всеукраїнської щорічної акції «За чисте довкілля»

 учні школи провели 20 квітня 2022 року трудову акцію по очищенню струмків: ліквідували сміттєзвалища, прибрали береги струмків.(Додаток 4). Проведена велика агітаційна робота з мешканцями мікрорайону, щоб люди зрозуміли цінність цих малих струмків,а також проявляли свою екологічну культуру.

Серед заходів по охороні річки Минзул можна виділити:

- звернення громадської уваги на проблеми річки - одним із способів є написання заміток в міську та обласну газети ;

- проведення екологічних акцій за участю молоді;

- регулярне проведення аналізу води в річці, ознайомлення з цими відомостями мешканців міста;

 - укріплення берегів річки від паводків;

- ввести штраф за винесення сміття на береги річки. Також до порушників порядку можна застосовувати і грошові стягнення на користь міста або громадські роботи, пов'язані з прибиранням водойми.

Малі річки впливають на склад і якість великих та середніх річок. Необхідно бережливо ставитись до води, не скидати сміття біля річок, прибирати за собою під час відпочинку біля річки. Ми повинні пам’ятати, що стан річки багато в чому залежить від нашої культури поведінки. Тож необхідно берегти те, що дала нам природа.

Не можна не погодитися з думкою української поетеси Ліни Костенко: «Ще назва є, а річки вже немає, усохли верби, вижовкли рови». Якщо нині не змінити свого ставлення до природи, ми не матимемо майбутнього. Втратимо частину самих себе як люди, якщо дозволимо знищити живу природу.


Література

  1.               В. П. Бондарев «Гідрологія», курс лекцій, К. «Форум - гідра К »2002.
  2.               Д. М. Кац «Основи геології і гідрогеологія », Київ «Колос», 2001
  3.               Енциклопедія безпеки, В.Г. Понамарев. Ізд. 2 «Сталкер »1997
  4.               www.kbzhd. Основи безпеки життєдіяльності для 7 класів
  5.               culture.mchs.gov сайт Міністерства Надзвичайних Ситуацій
  6.               fer.br-z
  7.               e- lib.gasu Інтернет бібліотека
  8.               www.drillings.su. сайт будівельної компанії
  9.               www.nr2 новинний портал

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки

Додаток 1

F:\ман 2019\речка\HotukV-cuaM.jpg

 

F:\ман 2019\Новая папка\IMG_20191015_165540.jpg

 

Додаток 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

F:\ман 2019\Новая папка\IMG_20191009_144801.jpg

F:\ман 2019\Новая папка\IMG_20191009_145027.jpg

 

Додаток 4

 

 

Додаток 5


Додаток 6

Описание: Водные растения для пруда: камыш, рогоз и тростник. Как их различить?

doc
Додано
1 грудня 2022
Переглядів
323
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку