Презентація "Жанрова різноманітність творчої спадщини Лесі Українки"

Про матеріал
Леся Українка — геніальна донька українського народу. Псевдонім "Українка" — виражає кровний і духовний зв'язок Лариси Петрівни Косач зі своїм народом. Поет-лірик, автор ліро-епічних поем, драматург-новатор, публіцист, критик — такі грані художнього таланту поетеси. Серед її творів — вірші, елегії, гімни, пісні, поеми, драматичні поеми
Зміст слайдів
Номер слайду 1

1 Жанрова різноманітність творчої спадщини Лесі Українки. Хто вам сказав, що я слабка,що я корюся долі?Хіба тремтить моя рукачи пісня й думка кволі? Леся Українка

Номер слайду 2

Ле́ся Украї́нка (справжнє ім'я Лари́са Петрі́вна Ко́сач-Кві́тка; 13 лютого 1871, Звягель, нині Новоград-Волинський — 19 липня 1913, Сурамі, Грузія) — українська письменниця, перекладач, культурний діяч. Писала у жанрах поезії, лірики, епосу, драми, прози, публіцистики. Також працювала в ділянці фольклористики (220 народних мелодій записано з її голосу) і брала активну участь в українському національному русі.

Номер слайду 3

Хіба жила на світі ще така жінка, в серці якої поєдналися б така мужність, така геніальність, такий вогонь і розум, така пристрасна любов і відданість народові та батьківщині? Ні, другої такої на світі не було. Леся – неповторна! Л. Смілянський. Лесю Українку називають у народі дочкою Прометея, бо саме вона перейнялася творчістю Тараса Шевченка і понесла далі естафету правди, добра й людяності.

Номер слайду 4

Сила Лесі Українки — у прокладанні нових шляхів сильного почуття і безкомпромісної думки у світі половинчатості, пристосовництва. Сила її — в непохитному протистоянні цій метушні всепоглинаючої стихії, що нівелювала людей і м’яла їм крила. Так в чому сила цієї тендітної жінки, що прожила таке коротке, але важливе для українського народу життя?Ця незламність і жага до життя чітко зображена в останній строфі “Contra spem spero!”

Номер слайду 5

Перша збірка віршів Лесі Українки – «На крилах пісень» – надрукована у Львові в 1893 році. Вона включає 69 віршів раннього періоду її творчості (до 1892 р.) і три поеми. Друга збірка – «Думи і мрії» – надрукована також у Львові в 1899 році. Вона включає 50 віршів 1893 – 1899 років і дві поеми. Третя збірка – «Відгуки» – надрукована у Чернівцях в 1902 році. Вона включає 30 віршів 1900 – 1902 років і одну драматичну поему. Окрім цих поетичних збірок, Леся Українка написала ще 115 віршів, які не увійшли до складу збірок. Всього вона написала біля 270 віршів (не рахуючи поем і віршованих драматичних творів).  

Номер слайду 6

Надія. Ні долі, ні волі у мене нема,Зосталася тільки надія одна: Надія вернутись ще раз на Вкраїну,Поглянути ще раз на рідну країну,Поглянути ще раз на синій Дніпро, –Там жити чи вмерти, мені все одно;Поглянути ще раз на степ, могилки,Востаннє згадати палкії гадки…Ні долі, ні волі у мене нема,Зосталася тільки надія одна. Писати поезії Леся Українка почала рано, 9-літньою дівчиною (вірш «Надія»). Леся написала цей перший у своєму житті вірш під впливом звістки про долю своєї тітки  Олени Антонівни Косач. Закличний голос Лесі Українки пролунав «останнім акордом» (на 42-му році життя). Останні сили покидали вже її, коли вона писала казку «Про велета». І встане велетень з землі,розправить руки грізніі вмить розірве на собіусі дроти залізні, –в якій вселяла віру в перемогу добра.

Номер слайду 7

Основні мотиви поезії У поетичній спадщині Лесі Українки домінують патріотичні та громадянські мотиви. Окрім того, поетеса порушує у своїй ліриці питання ролі і призначення поета та поетичного слова, філософські питання буття. Мотив вияву палкої любові до рідної землі; пейзажна й інтимна лірика — це високохудожні твори, які хвилювали і хвилюватимуть читачів. До тебе, Україно, наша бездольная мати,Струна моя перша озветься.І буде струна урочисто і тихо лунати, І пісня від серця поллється. Леся Українка у гуртку “Плеяда”

Номер слайду 8

12.01.20218 У листі до М. Павлика Леся писала: “На самих ліричних віршах вже не втриматися – тісно робиться!”. Тим-то у ліричних поезіях Лесі Українки наявні елементи епосу – сюжетність, оповідь. Більшість поем написано на середньовічні теми і сюжети. Епічні віршовані твори поетеси об՚єднує гострота драматичних конфліктів, напружена гострота думок і почуттів, ліричний пафос, афористичність вислову, а також новаторське тлумачення традиційних у літературі тем і образів.Ізольда Білорука. Віла-посестра. Роберт Брюс, король шотландський“Се ви питаєте за тих…”Подорож до моря. Русалка. Давня казка. Одно слово

Номер слайду 9

Драматургія Лесі Українки — найвищий злет творчого генія поетеси. До кращих драматичних поем і соціально-філософських драм Лесі Українки належать: «Одержима» (1901), «Осіння казка» (1905), «В катакомбах» (1905), «Кассандра» (1907), «У пущі» (1897—1909), «Камінний господар» (1912), «Оргія» (1913). «Лісова пісня» — найвидатніша драма Лесі Українки, твір, що принісїй найбільшу славу і радість. Головна героїня драми-феєрії Мавка – не тільки поетичний образ казкової істоти, а й філософське узагальнення всього прекрасного, вічно живого.

Номер слайду 10

Окремої увагу заслуговує драма”Бояриня”. У ній відображена доба Руїни й гетьманування Петра Дорошенка. який вів боротьбу за визволення українського народу з-під гніту російського царату та хотів об'єднати Україну. Леся Українка в драмі проводить паралель між долею Оксани та долею України: і молода жінка, і її рідний край боролися до останнього, намагаючись протистояти поневолювачам, але таки змушені були скоритися Драма Лесі Українки, написана майже століття тому, не втратила своєї актуальності і в наш час. Леся Українка в драмi «Бояриня» закликає не залишати рiдної землi, рiдного народу, не цуратися рiдної мови та звичаїв, а робити все можливе, щоб бути справжнiм українцем, патрiотом рiдної землi.

Номер слайду 11

Прозові твори Лесі Українки – це результат не тільки її активного творчого росту, а й внутрішнього розвитку, духовного зростання, результат напружених і болючих роздумів над проблемами людського буття. Перші оповідання із сільського життя («Така її доля», «Святий вечір», «Весняні співи») змістом і мовою пов' язані з народними піснями. У жанрі казки написані «Чотири казки зеленого шуму», «Лелія», «Біда навчить», «Метелик», «Про Оха – чародія». Гострим драматизмом відзначаються повісті «Жаль» і «Приязнь». Аналізуючи прозу Лесі Українки, Б. Якубський говорить про схильність письменниці до гумору, іронії, сатири, що, власне, було властиво й самій.

Номер слайду 12

Безпардонний патріотизм Голос однієї російської ув’язненої Не так тії вороги, як добрії люди   Два направления в новейшей итальянской литературе Малорусские писатели на Буковине Новые перспективы и старые тени. Заметки о новейшей польской литературе«Михаэль Крамер» Последняя драма Гергардта Гауптмана. Свою мету критика-публіциста Леся Українка вбачала головним чином у вмінні знайти провідну тему сучасного мистецтва, спрямувати його на служіння самим прогресивним ідеалам людства, зробити літературу і мистецтво дієвою зброєю в боротьбі. Літературно-критичні та публіцистичні статті

Номер слайду 13

Ні! я жива! Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає… Леся Українка ________________________________________________________Леся Українка прожила недовгий вік, але це було прекрасне життя людини, що весьсвій хист, кожну хвилину свідомого існування віддала народові в боротьбі за його соціальне і національне визволення. Слово було для неї зброєю у боротьбі, а без боротьби вона не бачила життя.

Номер слайду 14

Дякую за увагу!Підготувала вчитель української мови та літератури. КУ «Пологівська ЗОШ І-ІІІ ст. №4»Сливка Світлана Вікторівна

pptx
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
19 січня 2021
Переглядів
3034
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку