Презентація "Жінки Першої світової"

Про матеріал
Роки Першої світової війни докорінно змінили більшість стереотипів, які склалися в суспільстві; постало питання щодо посилення ролі жінки в суспільно-політичній і військовій сферах життя Російської імперії. у цій презентації мова піде про жіночий батальйон смерті під командуванням Марії Бочкарьової та легенду авіації Є. Шаховську.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жінки у Першій світовій війні. Добровольчий ударний жіночий батальйон смерті .

Номер слайду 2

Жіночі батальйони — військові формування (ударних жіночих « батальйонів смерті»), до складу яких входили виключно жінки, були створені Тимчасовим урядом, головним чином з пропагандистською метою — підняти патріотичний настрій в армії і присоромити власним прикладом солдатів-чоловіків, які відмовилися воювати. 19 червня 1917 р. у Росії за пропозицією 28-річної Марії Бочкарьової (з дому Фролкової) сформовано з’єднання, яке не мало аналогів у світі – жіночий батальйон смерті. На кашкетах вони мали череп із схрещеними кістками. 25-річна жінка побажала записатися до лав діючої армії. Коли Марії відмовили, вона відправила телеграму царю й отримала позитивну відповідь. Так вона попала на фронт/ Адамова голова, комбінація кісток та черепа, використовується як символічне позначення отрути, загрози чи смерті

Номер слайду 3

Головнокомандуючий Добровольчого ударного жіночого батальйону смерті Марія Бочкарьова Подібного жіночого військового формування не знала жодна армія світу. Саму Марію Бочкарьову боялися і ненавиділи, нею захоплювалися і пишалися.

Номер слайду 4

Відбір жінок для вступу в армію Для "смертниць" не робили поблажок: підйом о п'ятій ранку, заняття до десятої вечора, проста солдатська їжа. Жінкам голили голови. "Бьёт морды, как заправский вахмистр старого режима", – скаржилися на Бочкарьову жінки з 4-го взводу командувачеві Петроградського військового округу. "Смертниці" жили в казармах, де частину приміщень займали чоловіки. Початковий ентузіазм і дисципліна стали швидко занепадати.

Номер слайду 5

У першому й останньому бою ­жіночого "батальйону смерті" Бочкарьової, що відбувся в липні 1917-го під Сморгонню на Гродненщині, нинішня Білорусь, батальйон втратив половину людей. Смертницям надалі доручали охорону поїздів і лазаретів. У січні 1918-го "бабську армію", як часто називали жіночий батальйон, розпустили. Після Жовтневого перевороту Марія Бочкарьова воювала в білій армії ­адмірала Олександра Колчака. Більшовики її розстріляли 16 травня 1920-го в Красноярську.

Номер слайду 6

Шаховська Євгенія Михайлівна

Номер слайду 7

Легендою російських збройних сил стала княжна Євгенія Шаховська — єдина жінка, що служила в авіації під час Першої світової. Народившись у знатній родині й закінчивши Смольний інститут, мала гарні вокальні дані, захоплювалася спортом, автомобільними гонками і стрільбою з вогнепальної зброї. Пізніше захопилася авіацією. У червні 1912 р. успішно склала іспит і отримала диплом авіатора. З початком війни намагалася потрапити у фронтовий авіазагін льотчицею, але її прохання було відхилене. В подальшому, не залишаючи мрії про службу в авіації, працювала сестрою милосердя на санітарному потязі. Після прискореної підготовки у військовій авіашколі Шаховській присвоїли звання прапорщика інженерних військ і направили в 1-й авіазагін. Вона літала на літаку «Фарман-16». Через деякий час княжну Шаховську за сфабрикованою контррозвідкою справою засудили до страти за звинуваченням у шпигунстві на користь Німеччини. Проте Микола II замінив розстріл ув'язненням у монастирі. Після лютневих подій 1917 р. Є. Шаховську звільнили.

Номер слайду 8

Таким чином, роки Першої світової війни докорінно змінили більшість стереотипів, які склалися в суспільстві; постало питання щодо посилення ролі жінки в суспільно-політичній і військовій сферах життя Російської імперії. Перша світова війна викликала справді революційні зміни в становищі жінок.

ppt
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний рівень) 10 клас (Полянський П.Б.)
Додано
8 жовтня
Переглядів
34
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку